Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Apple lanceert publieke bèta voor macOS Big Sur

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
macOS Big Sur publieke bèta


Lees verder na de advertentie

Kun je niet wachten op macOS Big Sur? Vanaf vandaag kun je de nieuwe macOS-software alvast uitproberen! Apple heeft namelijk de publieke bèta van macOS Big Sur gelanceerd. Eerder werden de publieke bèta’s van iOS 14 en iPadOS 14 beschikbaar gesteld.

macOS Big Sur 10.16

Publiek bèta macOS Big Sur

De testversie is gratis te installeren via de bèta-website van Apple. Via ‘Sign up’ schrijf je je in voor het programma. Daarna log je in met je Apple ID en verifieer je je account. Op de pagina die verschijnt scrol je naar beneden en klik je op ‘enroll your Mac’.

Het installeren van zo’n bèta kan tegenwoordig op een erg veilige manier, door macOS Big Sur te draaien naast je huidige besturingssysteem. In een eerder artikel over het installeren van de bèta van macOS Catalina lees je hoe dit werkt.


kooptip

Met Big Sur maakt het Mac-besturingssysteem de sprong naar macOS 11.0 – het is een van de grootste updates ooit. Het interessantste is dat macOS een complete restyle krijgt. Alles ziet er een stuk frisser uit en de software heeft veel weg van iOS en iPadOS.

Nieuwe functies

Heb je de bèta van Big Sur geïnstalleerd? Probeer dan de volgende vernieuwingen uit:

Bedieningspaneel: Voor het eerst heeft de Mac een Bedieningspaneel. De knop is rechtsboven te vinden in de menubalk. Net als bij de iPhone en iPad is het Bedieningspaneel te personaliseren.

Aanpasbare widgets: Je kunt het Berichtencentrum veel beter inrichter. De widgets zijn opnieuw ontworpen en net zoals bij iOS 14 zijn ze er in drie formaten.

Safari: Geen app heeft zoveel verbeteringen gekregen als Safari. Je kunt de startpagina bijvoorbeeld voor het eerst een andere achtergrondafbeelding geven.

Berichten: Ook de Berichten-app is flink op de schop gegaan. Bijna alle functies die er bij zijn iOS-tegenhanger zijn, heeft de macOS-versie nu ook. Verstuur bijvoorbeeld memoji’s, gifjes, effecten en meer.

Video’s bewerken: In de Foto’s-app zijn eindelijk ook video’s te bewerken. Er zijn enorm veel bewerkingsopties om je geschoten beelden te verfraaien – probeer ze maar eens uit.

Meer vernieuwingen lees je in het artikel 14x dit zijn onze favoriete macOS Big Sur functies.

Release

Op de officiële release hoeven we overigens niet zo gek lang meer te wachten. Een datum is nog niet bekend, maar macOS Big Sur wordt eind september verwacht. Dit zijn de Macs die Big Sur ondersteunen:

  • MacBook Air (2013 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2013 en nieuwer)
  • MacBook (2015 en nieuwer)
  • Mac mini (2014 en nieuwer)
  • iMac (2014 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (2013 en nieuwer)