Wat doet de coronatracker in iOS 13.5 met je privacy?
Deze week bracht Apple een grote tussentijdse update voor de iPhone uit: iOS 13.5. De opvallendste vernieuwing is een API voor een coronatracker, ontwikkeld door Apple en Google. Op Twitter is de functie voer voor paniek; het zou een inbreuk zijn op de privacy. Wat is daarvan waar?
Privacy iOS 13.5 corona
‘Apple & Google willen u met de nieuwe update overal volgen en controleren met wie u contact heeft’, valt op Twitter te lezen. ‘De update komt met opties die een inbreuk/schending zijn op uw privacy’, reageert iemand. ‘Ongevraagd wordt er Covid zooi met update 13.5 geïnstalleerd’, foetert een ander.
Toch is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Na het installeren van iOS 13.5 lever je niets van je privacy in; de optie voor het traceren van corona staat standaard uitgeschakeld. Sterker nog: er is nog niet eens een manier om het te activeren.
Met de functie – die ‘Blootstelling aan COVID-19’ heet – verandert er maar één ding: het stelt officiële instanties (zoals het RIVM) in staat om een app te lanceren die gebruikmaakt van de door Apple en Google ontwikkelde API. Dit zijn tools die app-ontwikkelaars kunnen inzetten bij een corona-app.
Alleen bij Corona-app
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Pas als deze corona-app er is (waarvan het nog maar de vraag is of Nederland er een krijgt) ben je in staat om de coronatracker te activeren. Dit moet je na het installeren van de app nog altijd zelf handmatig doen. Alleen een officiële gezondheidsorganisatie van de overheid mag de API gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat schimmige apps de functie kunnen activeren.
En zelfs al zou de traceerfunctie geactiveerd zijn, dan hoef je je weinig zorgen te maken. De ontwikkelde API van Apple en Google is zeer privacyvriendelijk en gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt. Meer over deze techniek lees je in het artikel Zo werkt de corona-app van Apple en Google.
Het is nog niet bekend of Nederland en België nog met een corona-app komen, en of ze dan de API van Apple en Google willen gebruiken. Wel lijken veel landen uit de EU interesse te hebben. In de Verenigde Staten hebben drie staten toegezegd dat te gaan doen: Alabama, North Dakota en South Carolina.
Functie activeren
Je vindt de functie door op je iPhone (met iOS 13.5) op ‘Privacy’ te tikken en naar ‘Gezondheid’ te gaan. Hier tik je op ‘Blootstelling aan COVID-19’. Via de bovenste schakelaar kun je – als de corona-app er is – de functie activeren door ‘Blootstelling bijhouden’ in te schakelen.
Maar euh… geen enkele zorgen maken? Ik dacht het wel hoor. Als je eenmaal de mogelijk hebt gaat de Staat die namelijk gebruiken.
Zonder dat je zelf actie onderneemt, kan de overheid er niets mee. Je moet eerst zelf de betreffende corona-app downloaden en vervolgens ook zelf toestemming geven om de functie te activeren.
‘Ahh, niets om je zorgen te maken’.
Zodra ik dat lees maak ik me juist zorgen.
Ik ben niet zo naïef om te denken dat vader staat het beste met je voor heeft.
Een gezonde portie wantrouwen is hier wel op zijn plek, denk ik.
Waar maak je je dan precies zorgen over? Ook al zou de staat het willen; met de coronatracker in iOS 13.5 hebben ze geen mogelijkheid om je te volgen.
Slaap lekker
Door wie wordt jij betaalt?
Het is INDERDAAD ongevraagd inbreuk op ons eigendom!!!het toestel blijft mijn eigendom en als ik daarin iets niet zou willen dan moet dat mijn keus blijven!!!ik ga weg van Apple,zeer betreurenswaardig!!!
Het blijft ook jouw keuze. De schakelaar voor het traceren van besmettingen staat standaard uit. Je mag hem aanzetten; hoeft niet. Dus wat is het probleem? ?
Je hebt nog geen antwoord gegeven op de vraag waar jou salaris vandaan komt.