Terug naar Wat doet de coronatracker in iOS 13.5 met je privacy?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Wat doet de coronatracker in iOS 13.5 met je privacy?

Door Koen van Ekeren22 mei 2020 13:133 min. leestijd9

Deze week bracht Apple een grote tussentijdse update voor de iPhone uit: iOS 13.5. De opvallendste vernieuwing is een API voor een coronatracker, ontwikkeld door Apple en Google. Op Twitter is de functie voer voor paniek; het zou een inbreuk zijn op de privacy. Wat is daarvan waar?

Corona traceren iOS 13.5

Privacy iOS 13.5 corona

‘Apple & Google willen u met de nieuwe update overal volgen en controleren met wie u contact heeft’, valt op Twitter te lezen. ‘De update komt met opties die een inbreuk/schending zijn op uw privacy’, reageert iemand. ‘Ongevraagd wordt er Covid zooi met update 13.5 geïnstalleerd’, foetert een ander.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Toch is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Na het installeren van iOS 13.5 lever je niets van je privacy in; de optie voor het traceren van corona staat standaard uitgeschakeld. Sterker nog: er is nog niet eens een manier om het te activeren.

Met de functie – die ‘Blootstelling aan COVID-19’ heet – verandert er maar één ding: het stelt officiële instanties (zoals het RIVM) in staat om een app te lanceren die gebruikmaakt van de door Apple en Google ontwikkelde API. Dit zijn tools die app-ontwikkelaars kunnen inzetten bij een corona-app.

Alleen bij Corona-app

Pas als deze corona-app er is (waarvan het nog maar de vraag is of Nederland er een krijgt) ben je in staat om de coronatracker te activeren. Dit moet je na het installeren van de app nog altijd zelf handmatig doen. Alleen een officiële gezondheidsorganisatie van de overheid mag de API gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat schimmige apps de functie kunnen activeren.

En zelfs al zou de traceerfunctie geactiveerd zijn, dan hoef je je weinig zorgen te maken. De ontwikkelde API van Apple en Google is zeer privacyvriendelijk en gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt. Meer over deze techniek lees je in het artikel Zo werkt de corona-app van Apple en Google.

Het is nog niet bekend of Nederland en België nog met een corona-app komen, en of ze dan de API van Apple en Google willen gebruiken. Wel lijken veel landen uit de EU interesse te hebben. In de Verenigde Staten hebben drie staten toegezegd dat te gaan doen: Alabama, North Dakota en South Carolina.

Functie activeren

Je vindt de functie door op je iPhone (met iOS 13.5) op ‘Privacy’ te tikken en naar ‘Gezondheid’ te gaan. Hier tik je op ‘Blootstelling aan COVID-19’. Via de bovenste schakelaar kun je – als de corona-app er is – de functie activeren door ‘Blootstelling bijhouden’ in te schakelen.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 13
Bekijk dit dossier

9
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jan Punt
Lezer
Jan Punt

Maar euh… geen enkele zorgen maken? Ik dacht het wel hoor. Als je eenmaal de mogelijk hebt gaat de Staat die namelijk gebruiken.

aakje
Lezer
aakje

‘Ahh, niets om je zorgen te maken’.

Zodra ik dat lees maak ik me juist zorgen.
Ik ben niet zo naïef om te denken dat vader staat het beste met je voor heeft.
Een gezonde portie wantrouwen is hier wel op zijn plek, denk ik.

Sam
Lezer
Sam

Het is INDERDAAD ongevraagd inbreuk op ons eigendom!!!het toestel blijft mijn eigendom en als ik daarin iets niet zou willen dan moet dat mijn keus blijven!!!ik ga weg van Apple,zeer betreurenswaardig!!!