Terug naar Deze techniek gebruikt de Nederlandse corona-app
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Deze techniek gebruikt de Nederlandse corona-app

Door Koen van Ekeren17 augustus 2020 10:573 min. leestijd4

Op 1 september lanceert Nederland een corona-app: CoronaMelder. De app werkt met een techniek van Apple en Google. Het systeem – dat privacyvriendelijk lijkt – gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt.

Corona-app Apple

Corona-app Apple en Google

Apple en Google maken de apps dus niet zelf, maar helpen met de onderliggende technologie. Deze werkt op basis van bluetooth. Elke keer als je iPhone vijftien minuten of langer in de buurt is van een andere smartphone, wisselen de telefoons wat gegevens uit. Dit zijn anonieme ID’s, die versleuteld op je iPhone worden bewaard. Ze bevatten geen informatie waardoor je een persoon kunt identificeren en een ID verandert elke vijftien minuten.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Dagelijks haalt je iPhone de ID’s op van mensen die in jouw regio positief zijn getest op COVID-19. Als een van deze codes overeenkomt met de ID’s die sinds 14 dagen op je iPhone staan, dan is het bekend dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Via een melding van een app word je op de hoogte gebracht, waarin staat wat je moet doen. Gebruikers die positief testen, worden niet geïdentificeerd aan andere gebruikers.

Geen locatiegegevens

Specifieke locatiegegevens (zoals met GPS of wifi) worden niet gebruikt; het systeem kan alleen zien of je in de nabijheid bent geweest van iemand die is besmet – niet waar dat was. Bovendien veranderen de anonieme ID’s regelmatig, wat de kans op privacyinbreuk verder verkleint.

Een groot voordeel van de techniek is dat geïnfecteerde personen nog voordat ze last krijgen van symptomen, gewaarschuwd worden over een mogelijke besmetting. Zo kunnen ze zichzelf alvast in quarantaine plaatsen, wat de kans verkleint dat het virus zich verder verspreidt.

Sinds mei kunnen app-ontwikkelaars met de API (dit zijn tools voor app-bouwers) van Apple en Google aan de gang. Niet alle ontwikkelaars mogen met de oplossing van de tech-reuzen aan de haal gaan. Het is alleen bestemd voor officiële gezondheidsorganisaties van de overheid.

Release

Sinds 17 augustus is de CoronaMelder te downloaden in de App Store. Iedereen kan de app alvast installeren, maar het werkt vooralsnog alleen volledig in testregio’s. Op 1 september is de app voor iedereen te downloaden. Tenminste: als het goed is. De Autoriteit Persoonsgegevens doet nog onderzoek naar de app. De resultaten worden volgende week gepubliceerd.

In de toekomst is het mogelijk niet eens nodig om een app te installeren. Apple en Google willen een software-update uitbrengen waarbij je een functie activeert om de trackingstool te gebruiken. Het installeren van de app van de gezondheidsorganisatie hoeft dan niet, wat meer gebruikers zou aanspreken. Dit laatste is belangrijk, want de oplossing is alleen effectief als een aanzienlijk groot aantal gebruikers deelneemt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over deze app? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Bron: Apple, CoronaMelder

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
jeroen
Lezer
jeroen

w8 ff? niet hoeven installeren. Kun je hem dan wel uitzetten?

Thea de Mooij-Stam
Lezer
Thea de Mooij-Stam

jammer ik kan de corona app niet installeren op mijn iPhone 6 Plus.