Terug naar Zo werkt de corona-app van Apple en Google
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo werkt de corona-app van Apple en Google

Door Koen van Ekeren14 april 2020 10:573 min. leestijd3

Apple en Google werken samen aan een speciale techniek voor corona-apps. Die moet werken met zowel iOS als Android en kan zomaar gebruikt worden voor de Nederlandse corona-app. Het systeem – dat privacyvriendelijk lijkt – gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt.

Corona-app Apple

Corona-app Apple en Google

Apple en Google maken de apps dus niet zelf, maar helpen met de onderliggende technologie. Deze werkt op basis van bluetooth. Elke keer als je iPhone in de buurt is van een andere smartphone, wisselen de telefoons wat gegevens uit. Dit zijn anonieme ID’s, die versleuteld op je iPhone worden bewaard. Ze bevatten geen informatie waardoor je een persoon kunt identificeren en een ID verandert elke vijftien minuten.

Dagelijks haalt je iPhone de ID’s op van mensen die in jouw regio positief zijn getest op COVID-19. Als een van deze codes overeenkomt met de ID’s die sinds 14 dagen op je iPhone staan, dan is het bekend dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Via een melding van een app word je op de hoogte gebracht, waarin staat wat je moet doen. Gebruikers die positief testen, worden niet geïdentificeerd aan andere gebruikers.

Geen locatiegegevens

Specifieke locatiegegevens (zoals met GPS of wifi) worden niet gebruikt; het systeem kan alleen zien of je in de nabijheid bent geweest van iemand die is besmet – niet waar dat was. Bovendien veranderen de anonieme ID’s regelmatig, wat de kans op privacyinbreuk verder verkleint.

Een groot voordeel van de techniek is dat geïnfecteerde personen nog voordat ze last krijgen van symptomen, gewaarschuwd worden over een mogelijke besmetting. Zo kunnen ze zichzelf alvast in quarantaine plaatsen, wat de kans verkleint dat het virus zich verder verspreidt.

Pas vanaf medio mei kunnen app-ontwikkelaars met de API (dit zijn tools voor app-bouwers) van Apple en Google aan de gang, dus de corona-app laat nog even op zich wachten. Niet alle ontwikkelaars mogen met de oplossing van de tech-reuzen aan de haal gaan. Het is alleen bestemd voor officiële gezondheidsorganisaties van de overheid.

Software-update

Over een paar maanden is het mogelijk niet eens nodig om hiervoor een app te installeren. Apple en Google willen een software-update uitbrengen waarbij je een functie activeert om de trackingstool te gebruiken. Het installeren van de app van de gezondheidsorganisatie hoeft dan niet, wat meer gebruikers zou aanspreken. Dit laatste is belangrijk, want de oplossing is alleen effectief als een aanzienlijk groot aantal gebruikers deelneemt.

In de komende weken wordt ongetwijfeld meer duidelijk over de app. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Bron: Apple, TechCrunch, 9to5Mac

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
jeroen
Lezer
jeroen

w8 ff? niet hoeven installeren. Kun je hem dan wel uitzetten?