Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

We weten eindelijk wat de Apple Car gaat kosten

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple Car concept


Lees verder na de advertentie

Het is één van de meest geheimzinnige projecten van Apple tot nu toe: de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Maar wat gaat dat kosten, zo’n iPhone op vier wielen? En wanneer komt de Apple Car uit?

Prijs Apple Car

Geruchten over de Apple Car gaan al jaren, maar details erover wisten we nog nauwelijks. Tot nu, want de goed geïnformeerde Apple-insider Mark Gurman van Bloomberg heeft nieuwe informatie over Apple’s zelfrijdende auto.

Bronnen die betrokken zijn bij het project zeggen dat de Apple Car iets onder de 100.000 dollar gaat kosten. Daarmee zal de auto concurreren met andere premium elektrische auto’s op de markt, zoals de Tesla Model S en de Porsche Taycan. Kortom: geen auto die de gemiddelde consument zich kan veroorloven.

Niet volledig autonoom

Oorspronkelijk ging Apple voor een nog gepeperde prijs van 120.000 dollar. Het bedrijf had destijds echter een auto voor ogen die volledig autonoom kan rijden, zonder stuur of pedalen. De auto zou lijken op Canoo’s Lifestyle Vehicle (zie afbeelding hieronder), een limousine-achtige wagen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Deze ambitieuze plannen zijn voorlopig van tafel. De eerste Apple Car krijgt een traditioneel ontwerp, inclusief bestuurdersstoel, stuurwiel en pedalen. Volledig autonoom rijden zit er nog niet in, maar er kan wel een zelfrijdende modus worden gebruikt op snelwegen.

Een ritje op de snelweg met een Apple Car moet vermakelijk worden, want Apple wil verschillende entertainmentfuncties aanbieden. ‘Apple is van plan om een voertuig te ontwikkelen waarmee bestuurders andere taken kunnen uitvoeren, zoals een film kijken of een game spelen’, aldus Gurman. Dit wil Apple zo inrichten dat de bestuurder snel kan schakelen naar handmatige besturing.

Apple Silicon-chip

Van de Apple Car wordt verwacht dat hij uitgerust is met de nieuwste technologieën, waaronder geavanceerde sensoren en AI-systemen. Daar is goede hardware voor nodig en volgens Gurman heeft de Apple Car een krachtige Apple Silicon-processor aan boord. De prestaties zouden gelijk zijn aan ongeveer vier van de beste Mac-chips samen.

De chip bevindt zich volgens een bron van Gurman in een vergevorderd stadium en is bijna gereed voor productie. Wel kan Apple er nog voor kiezen om de chip te verkleinen om de kosten te verlagen.

Releasedatum Apple Car

Bronnen van Bloomberg zeggen dat Apple nog steeds niet heeft gekozen voor een ontwerp en dat het team nog in een ‘pre-prototype’-fase werkt. Apple zou ernaar streven om het ontwerp volgend jaar af te ronden en de functies eind 2024 klaar te hebben. Vervolgens wordt de Apple Car in 2025 uitgebreid getest. De lancering zou dan in 2026 zijn.

Apple zoekt nog steeds naar een partner voor de productie van zijn auto. Het bedrijf was hierover in gesprek met Hyundai en Kia, maar tot een samenwerking kwam het niet. Jaren geleden waren er ook onderhandelingen met Volkswagen. Veel is dus nog onzeker, en een release in 2026 lijkt ons wat opportunistisch.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste geruchten over de Apple Car? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Bloomberg