Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Car geannuleerd: Apple’s eigen auto officieel van de baan

Auteur: Annemiek Lourensen
2 reacties
Apple Car geannuleerd

Na tien jaar van ontwikkeling heeft Apple hem plots geannuleerd: de Apple Car. Daarmee is officieel een einde gekomen aan Apple’s zelfrijdende auto.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Car geannuleerd

De Apple Car is niet meer, zo blijkt uit een nieuw bericht van het Amerikaanse Bloomberg. Volgens hen heeft Apple officieel alle plannen geannuleerd om een elektrisch en zelfrijdend voertuig uit te brengen. En dat terwijl het bedrijf er al meer dan een decennium aan werkt, en het al miljoenen dollars in de ontwikkeling van de auto heeft gestopt.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Naar verluidt had het project een punt bereikt waarop een knoop moest worden doorgehakt: doorgaan of stoppen. Apple CEO Tim Cook kreeg hierdoor steeds meer druk van aandeelhouders om een keuze te maken. En dat is recent pas gebeurd: topmannen van Apple zouden ergens in de afgelopen weken pas hebben besloten om de Apple Car volledig te annuleren, aldus Bloomberg.

Focus op AI

Jeff Williams, de ‘Chief Operating Officer’ bij Apple, kondigde het nieuws gisteren aan aan zo’n 2.000 werknemers die aan het project hebben gewerkt. En zij zouden behoorlijk verbaasd zijn geweest. Althans, zo beweren interne bronnen van Bloomberg, wiens identiteit geheim wordt gehouden omdat Apple het nieuws niet publiekelijk heeft aangekondigd.

Een groot deel van de medewerkers dat aan de Apple Car heeft gewerkt zal zich vanaf nu gaan focussen op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt onder leiderschap van John Giannandrea, Apple’s hoofd van AI. Sommige hardware-engineers en ontwerpers van het Apple Car-team zullen helaas ontslag krijgen. Andere medewerkers hebben wellicht meer geluk: indien mogelijk kunnen zij overstappen naar een andere afdeling bij Apple.

Over de Apple Car

Al sinds 2014 gaan er geruchten over de Apple Car, dat intern bij Apple de codenaam ‘project Titan’ kreeg. Het voertuig moest behoorlijk revolutionair worden: een elektrische auto die (gedeeltelijk) autonoom kan rijden. Door de jaren heen heeft Apple miljoenen dollars in het project geïnvesteerd, maar een concreet resultaat heeft nooit het daglicht gezien.

Overigens verschenen er ook steeds verwarrende geruchten over het voertuig. Zo was het onduidelijk of de eerste versie van de Apple Car echt voor de consument zou worden, of dat hij zou dienen als robottaxi of pakketbezorger. De prijs zou in ieder geval vergelijkbaar zijn met dat van een Tesla, waarvoor je zo’n 50.000 tot 100.000 euro betaalt.

Verwacht?

De afgelopen tien jaar verschenen er wel vaker zorgwekkende berichten over de Apple Car. Zo zou de focus van het project constant veranderen, en door interne conflicten werd er meerdere malen van leiderschap gewisseld. De laatste leidinggevende was Kevin Lynch, die sinds 2021 functioneerde als hoofd van het Apple Car-project.

Lynch zorgde er recent nog voor dat ontwikkeling van de Apple Car een stapje terug deed. De ontwikkelaars zouden zich namelijk niet meer focussen op een voertuig dat volledig zelfstandig kon rijden, maar op een elektrische auto met slechts enkele functies voor autonoom rijden. Hierdoor zou de Apple Car meer gaan lijken op een Tesla. Apple nam zich zelfs voor om de auto in 2026 uit te brengen, maar dat blijft dus een droom.