Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple werkte aan superchip voor Apple Car: komt die naar de Mac?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Car chip

De Apple Car heeft het niet gered, maar met een beetje geluk leeft de bijbehorende chip straks voort in een ander Apple-product.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Vaarwel, Apple Car

Eind vorige maand kwam er officieel een einde aan de Apple Car, want Apple’s plan om een zelfrijdende, elektrische auto uit te brengen werd toen plots geannuleerd. En dat was zelfs schokkend voor de ontwikkelaars van het project. Zij hadden namelijk al meer dan tien jaar aan het voertuig gewerkt, en het bedrijf had er in die tijd miljarden dollars voor neergelegd.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Door de jaren heen werden er amper details omtrent het project gelekt, maar Mark Gurman van Bloomberg heeft inmiddels wat geheimen onthuld. Zo schreef hij afgelopen maandag dat het hele Apple Silicon-team ‘zwaar betrokken’ was bij het project. Volgens Gurman zou de auto namelijk een op maat gemaakte Apple-chip krijgen, die het ‘AI brein’ van het voertuig moest aansturen.

Apple Car-chip

Apple’s meest krachtige chip tot nu toe is de M2 Ultra, en je vindt hem dan ook alleen in de geavanceerde Mac Studio en Mac Pro. Deze chip bestaat uit maar liefst 134 miljard transistors, een 24-core CPU, een 76-core GPU en een 32-core Neural Engine. Maar de kracht van de op maat gemaakte chip van de Apple Car zou gelijk staan aan niet één, niet twee, maar wel vier M2 Ultra’s. Het is dan ook erg zonde dat deze chip nooit het daglicht zal zien… toch?

Naar de Mac?

Ontwikkeling van de nieuwe chip was ‘bijna afgerond’ voordat de Apple Car werd geannuleerd, aldus Gurman. Maar sommige ontwikkelaars die aan het project hebben gewerkt, zijn nu verhuisd naar andere afdelingen bij Apple. Gurman gelooft dan ook dat het bedrijf de techniek van de nieuwe chip kan gebruiken voor toekomstige projecten. Een Mac met de kracht van vier M2 Ultra’s komt er voorlopig nog niet aan, maar wellicht dat de Mac Studio of Mac Pro wel ooit die kant op gaan. Deze toestellen zijn immers voor professionals bedoeld!

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!