Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

5x waarom we blij zijn dat de opvouwbare iPhone uitblijft

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
opvouwbare iPhone nadelen


Lees verder na de advertentie

Het is een nieuwe ontwikkeling in smartphone-land: telefoons die je uit elkaar kunt klappen. Deze week presenteerden Samsung en Huawei de eerste opvouwbare telefoons, waarmee je een smartphone en tablet in één hebt. Apple volgt voorlopig niet – maar of dat erg is?

Opvouwbare iPhone

Opvouwbare telefoons zijn iets nieuws in de mobiele wereld. Eigenlijk zijn het meer tablets die je kunt dubbelvouwen, zodat ze het formaat aannemen van een smartphone.

Omdat Apple nog niet beschikt over de benodigde oled-technologie voor flexibele schermen, is een opvouwbare iPhone voorlopig te hoog gegrepen. Toch is dit voor Apple-liefhebbers niet iets om over te treuren. We geven vijf redenen.

1. Niet mooi

Huawei Mate X Fold


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De techniek voor de flexibele schermen is indrukwekkend, maar erg fraai zien de Galaxy Fold en Huawei Mate X (zie foto) er niet uit. Eenmaal dichtgeklapt heeft de smartphone de dikte van een Nokia 3100, met relatief veel randen rondom het scherm.

2. Zichtbare vouw

Leuk dat Samsung en Huawei de eerste zijn, maar we hebben liever dat Apple inspringt als de technologie er écht klaar voor is. Uit de onderstaande foto’s blijkt dat de schermen van de Galaxy Fold helemaal niet zo naadloos in elkaar overlopen als de productiefoto’s doen vermoeden. En ook de Huawei Mate X laat volgens de eerste recensenten een zichtbare vouw zien.

3. Te zwaar

Samsung en Huawei maakten bij de presentatie niet bekend wat het gewicht is van de opvouwbare smartphones – en dat heeft een reden. Uitgeklapt hebben de toestellen de grootte van een tablet, dus het gewicht zal ook vergelijkbaar zijn. Dat ligt toch een stuk minder lekker in de hand.

4. Alsnog een klein scherm

Eenmaal opengevouwen hebben de toestellen van Samsung en Huawei een schermgrootte van respectievelijk 7,3 en 8 inch. Dat is niet eens zo heel veel groter dan het schermformaat van de iPhone XS Max, die 6,5 inch meet. Dit toestel leent zich ook fantastisch voor het kijken naar films en het spelen van games, dus heb je zo’n vouwtoestel echt nodig?

5. Peperduur

De belangrijkste reden hebben we bewaard voor het laatst. De hoge productiekosten maken ze namelijk niet-te-betalen. In de Verenigde Staten kost de Galaxy Fold nog net geen 2000 dollar en de Huawei Mate X is zelfs duurder: 2299 euro. Dat is ongeveer even prijzig als de duurste iPhone en iPad samen.

Hoop jij op een opvouwbare iPhone?