Eindelijk: NFC-chip van de iPhone nu open voor concurrentie

De kogel is door de kerk: externe betaaldiensten krijgen officieel toegang tot de NFC-chip van de iPhone. Wat houdt dit in, en wat betekent dit voor jou als gebruiker?
Lees verder onder de advertentie
Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.
Betalen met NFC
kooptip

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Iedere moderne iPhone is uitgerust met een NFC-chip. Hiermee kan je toestel draadloos (en op korte afstand) contact leggen en communiceren met andere apparaten. Het grootste voordeel hierbij is dat je draadloos betalingen met je telefoon kunt doen. Wel heb je dan Apple Pay nodig: dit is de enige betaaldienst die met de NFC-chip van de iPhone werkt. Maar daar komt binnenkort verandering in.
NFC-chip iPhone open voor concurrentie
Externe betaaldiensten mogen van Apple niet gebruikmaken van de NFC-chip in de iPhone, maar dat gaat veranderen. De techgigant heeft namelijk bevestigd dat de NFC-chip wordt opengesteld voor concurrenten: zij krijgen de komende tien jaar gratis toegang. Dit betekent dat zij hun eigen alternatieve betaalmethodes mogen ontwikkelen en dat iPhone-gebruikers niet meer afhankelijk zijn van Apple Pay en Apple’s eigen Wallet-app om contactloos te betalen.
Als gebruiker bepaal je dus zelf welke betaaldienst (en Wallet-app) je wilt gebruiken. Denk aan Google Pay, PayPal of de bankieren-app van je bank. Laatstgenoemde moet NFC dan nog wel integreren – ING heeft al aangegeven het nieuws te gaan bestuderen. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je die betaal-app ook instellen als standaard. Overigens krijg je met deze alternatieve betaaldiensten ook toegang tot de voordelen van Apple’s eigen Wallet-app. Denk aan dubbelklikken om de app te openen, of je gegevens beschermen met een pincode of Touch of Face ID.
Alleen in Europese Unie
Overigens komt de keuze om de NFC-chip open te stellen niet uit de goedheid van Apple’s hart: het gaat om een overeenkomst met de Europese Commissie. Laatstgenoemde startte eerder een onderzoek naar Apple’s chip en concludeerde daarbij dat er sprake was van machtsmisbruik. Specifiek omdat de techniek niet beschikbaar was voor andere betaaldiensten. Er dreigde dan ook een flinke boete voor Apple, die kon oplopen tot tien procent van zijn jaaromzet. Oftewel, zo’n 40 miljard dollar. Slik.
Om die boete te ontwijken, deed Apple voorstellen aan de Europese Commissie om de NFC-chip open te stellen voor betalingen met alternatieve betaalmethodes. Die heeft de EU nu dus goedgekeurd. Enkele voorwaarden zijn dat deze betaaldiensten gratis toegang krijgen tot Apple’s chip, en dat gebruikers niet verplicht zijn Apple Pay of Apple Wallet te gebruiken. Maar ook: de overeenkomst geldt alleen binnen de Europese Unie. In andere regio’s blijft de NFC-chip wél exclusief voor Apple Pay en de Wallet-app.
Praat mee
0