Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Netflix heeft zijn beste tijd gehad (en dit is waarom)

Auteur: Annemiek Lourensen
2 reacties
Netflix kwaliteit

Netflix is de grootste streamingdienst ter wereld, maar qua kwaliteit loopt de dienst juist achter op de concurrentie, terwijl de tarieven steeds duurder worden. Is een abonnement nog de moeite waard?

Lees verder na de advertentie

Kwaliteit Netflix

Al bijna negen jaar heb ik een abonnement op Netflix, een periode waarin de streamingdienst veel verandering heeft omarmd. Niet alleen in positieve zin: abonnementen zijn alsmaar duurder geworden, accounts delen met anderen is inmiddels verleden tijd, en de kwaliteit van de gemiddelde Netflix Original zakt steeds verder terug. En nee, ik wil niet meer moeten betalen voor games die ik toch niet ga spelen.

Vooral die dalende kwaliteit blijft me verbazen. Een dienst die ooit in de spotlight stond om zijn unieke content en inmiddels meer dan 8 miljard dollar per kwartaal verdient, moet toch een fatsoenlijk aanbod aan eigen films en series kunnen bieden? Helemaal met al dat talent dat Netflix aan de haak heeft geslagen, zowel voor als achter de camera.

Aanbod

kooptip

Lang was ik te spreken over het aanbod, maar die tijd ligt steeds verder achter me. Netflix werd ooit groot met titels als ‘Orange Is the New Black’ en ‘House of Cards’. Ook nu zijn er nog de nodige hitseries – ‘Wednesday’ en ‘Squid Game’ staan na slechts één seizoen al in de top tien van meest bekeken seizoenen op Netflix óóit. Maar die lijken eerder een uitzondering dan de norm.

Voor elke populaire serie of film die de dienst lanceert, is er een waslijst aan series en films waarvoor dusdanig weinig reclame wordt gemaakt, dat bijna geen enkele abonnee er van gehoord heeft. Om nog niet te spreken over de kwaliteit van alle B-titels waarmee de dienst hun aanbod opvult. Die zijn op z’n zachtst gezegd matig, met slecht acteerwerk, slechtere verhaallijnen en nog slechtere special effects en sets. Het einde van ‘Orange Is the New Black’ betekende kennelijk het begin van ‘Quantity Is the New Quality’.

Geen extra seizoenen

Netflix

Zo nu en dan belanden er wel nieuwe pareltjes op Netflix. Maar terwijl je een film rustig kunt kijken, heb je bij een serie alsnog wat te vrezen: een annulering. Het is me inmiddels zo vaak overkomen dat Netflix een serie die ik heb gekeken al na één enkel seizoen bij het grofvuil zet – het lijkt wel alsof de dienst in mijn kijkgeschedenis duikt en expres op de annuleerknop duwt. Wordt een serie wel beloond met een tweede seizoen, dan nóg is zijn toekomst niet zeker. Een afgerond verhaal dus ook niet. Rust zacht, ‘The OA’ en ‘Shadow & Bone’.

Die annuleringen schrikken af, niet alleen bij ondergetekende. Online vind je voor zowat elke show die Netflix na één of twee seizoenen heeft geannuleerd een petitie van fans om hem terug te brengen. Ook op de dienst zelf geven kijkers zorgwekkende signalen af: op het moment van schrijven staat het ‘Trending’-lijstje vol met ‘The Office’, ‘Breaking Bad’, ‘Gossip Girl’ en andere series die al jaren geleden zijn afgerond.

Kennelijk spenderen Netflix-kijkers hun tijd dus liever aan series waarvan ze zeker weten dat de verhaallijnen op een gebruikelijke manier tot een einde zijn gekomen. Wellicht zit de dienst daardoor nu gevangen in een eindeloze spiraal. Dat wil zeggen: abonnees kijken geen nieuwe Netflix Original Series vanwege hun tekort aan vertrouwen in de dienst, waarna Netflix de series annuleert omdat niemand ze kijkt.

Ook hier geldt dat er uitzonderingen zijn. ‘Strangers Things’, ‘Bridgerton’ en ‘You’ zijn ontzettend populair en zijn al (bijna) drie seizoenen of meer rijk. Maar twee daarvan gaan inmiddels hun finale tegemoet. De vraag is hoeveel kijkers daarna trouw abonnee blijven of toch maar bij een van de concurrenten gaan kijken.

Kwaliteit

Netflix kwaliteit

Netflix moet dus op zoek naar de volgende grote hitseries en -films die de wereld kunnen veroveren. Dat blijkt nogal een worsteling: het voelt alsof de streamingdienst geld pompt in zo veel mogelijk projecten, in de hoop dat er direct eentje aansteekt. De rest kan Netflix dan annuleren, zodat de dienst zich daarna op die ene serie of filmreeks kan focussen.

Of die strategie nou bewust is of niet: de meeste series of franchises hebben tijd nodig om te groeien. Ze zijn geen ‘Wednesday’ of ‘Squid Game’, die na één seizoen al zijn omgedoopt tot wereldwijd fenomeen. Als je het eerste seizoen van ‘The Office’ terugkijkt, zie je ook nog niet de serie die het later is geworden. Maar waarom kan Netflix zich niet focussen op een handvol projecten, zodat er geen tijd en geld naar de films en series hoeft die toch gedoemd zijn te mislukken? Dan kan Netflix in ieder geval de kwaliteit van de projecten waarborgen die wél potentie hebben.

Alternatieven

Netflix kwaliteit

Netflix komt er helemaal slecht vanaf wanneer je een kijkje neemt bij de andere grote streamingdiensten. Het aanbod bij concurrenten als HBO Max en Apple TV+ mag dan wel kleiner zijn, maar qua kwaliteit leggen ze de lat hoog – je hebt altijd waar voor je geld. Bovendien is ook hun aanbod groot genoeg: je raakt nooit uitgekeken en er komen maandelijks weer nieuwe titels bij. Dit terwijl Netflix hun aanbod nog eens aandikt met onbekende films en series van derden, waarvan de kwaliteit wat te wensen overlaat. Liever minder content met hoge kwaliteit dan andersom dus.

Ook voor diensten als Disney+ en Amazon Prime heb je niets te vrezen. Eerstgenoemde worstelt ook enigszins qua originele content, maar door alle klassiekers en blockbusters waar Disney bekend om staat, is er alsnog genoeg voor het hele gezin om van te genieten. Amazon Prime is ook een gevalletje hit-or-miss, maar voor deze dienst betaal je slechts € 4,99 per maand. Dat is niets vergeleken met een dienst als Netflix, waarvoor je maandelijks ruim het dubbele moet afrekenen.

Wel of geen abonnement?

Hogere prijzen, slechtere kwaliteit, series die constant geannuleerd worden – Netflix heeft zijn beste tijd gehad. Tóch is een abonnement nog de moeite waard, voor echte filmfanaten dan. Dat heeft de streamingdienst te danken aan zijn uitschieters: ‘One Piece’ lijkt de volgende grote hit te worden, en het laatste seizoen van ‘Stranger Things’ belooft wereldwijd veel los te maken. Maar tot die tijd kunnen kijkers genieten van het derde seizoen van ‘Bridgerton’, waarvan het eerste deel in mei al verschijnt. Nu nog duimen voor seizoen vier!

Misschien wil jij je abonnement wel beëindigen. Bijvoorbeeld omdat je Netflix te duur vindt, de kwaliteit te slecht vindt of alle films en series wel hebt uitgekeken. Het kan dan geen kwaad om eens bij de concurrentie te kijken: dit zijn de beste streamingdiensten van 2024. Met als hoogtepunten:

  • HBO Max: € 7,99 per maand of € 59,99 per jaar (4K, drie apparaten tegelijk)
  • Apple TV+: € 9,99 per maand (4K, vijf apparaten tegelijk)
  • Disney+: € 10,99 per maand of € 109,90 per jaar (4K, vier apparaten tegelijk)
  • Amazon Prime Video: € 4,99 per maand of € 49,90 per jaar (4K, drie apparaten tegelijk)