Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit is wanneer Netflix het verbiedt om (zomaar) je account te delen

Auteur: Annemiek Lourensen
4 reacties


Lees verder na de advertentie

Het is geen geheim dat Netflix het gaat verbieden om een account te delen buiten je eigen huishouden, maar het is eindelijk duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. En dat is sneller dan je wellicht hoopt. Ga gauw je favoriete films en series bingen, want dit kwartaal is het al zover.

Netflix-account delen

Officieel is het altijd al verboden geweest om je Netflix-account met meerdere huishoudens te delen. Zelfs als zij jou wel terugbetalen, kijken deze gebruikers in de ogen van Netflix gratis mee. En daardoor loopt de streamingdienst een hoop geld mis.

Toen begin 2022 bleek dat Netflix voor de eerste keer in tien jaar abonnees had verloren, besloot directeur Reed Hastings om actie te ondernemen. Wat bleek: ongeveer 222 miljoen betalende huishoudens delen hun Netflix-wachtwoord. Daardoor kijken wel 100 miljoen andere huishoudens mee, terwijl Netflix hier geen cent van ontvangt.

Binnenkort niet meer

Daar gaat Netflix nu een stokje voor steken. De afgelopen maanden heeft de streamingdienst in Latijns-Amerika al een manier getest om extra kosten te vragen voor alle gebruikers die buiten het betalende huishouden wonen. En die resultaten lijken positief. Volgens The Wall Street Journal worden alle niet-betalende Netflix-kijkers wereldwijd namelijk in het eerste kwartaal van dit jaar al op hun vingers getikt.


kooptip

Netflix spoort deze gebruikers dan op via hun IP-adres en accountactiviteit. Hierna krijgen ze twee keuzes: ze betalen maandelijks ongeveer € 2,99 extra (dus bovenop het abonnement waarop zij meeliften) of ze sluiten een eigen abonnement af. Gaan ze voor het eerste, dan moet het betalende huishouden ze een code sturen om in te loggen. En die krijgen ze pas als de extra kosten zijn betaald.

Het blijft uiteraard de vraag of deze passieve gebruikers hun eigen abonnementen gaan afsluiten. En er zijn nog altijd abonnees die hun accounts willen opzeggen zodra de maatregel wordt ingevoerd. Ook Netflix ziet dit aankomen – het staat in een brief aan investeerders – maar toch is de streamingdienst ervan overtuigd dat genoeg ‘lenende huishoudens’ hun eigen accounts zullen maken en dat dit op lange termijn winstgevend zal zijn.

Overigens werkt Netflix aan wat functies om de overstap voor hun kijkers wat gemakkelijker te maken. Zo kun je sinds kort zien welke apparaten je account gebruiken en wordt het mogelijk om een profiel over te plaatsen naar een nieuw account. Leen je momenteel het account van een ander en besluit je in de toekomst om een eigen abonnement af te sluiten, dan raak je dus in ieder geval niet je kijkgeschiedenis kwijt.

Haal alles uit je account

Van plan om je Netflix-account op te zeggen zodra de nieuwe regel wordt ingevoerd? Haal nu dan nog zoveel mogelijk uit je account. In dat geval hebben we nog wat Netflix-tips voor je, bijvoorbeeld hoe je films of series kunt downloaden voor onderweg. Wil je toch liever meteen overstappen, misschien naar Apple TV+? Ontdek dan hoe je deze streamingdienst op je tv kunt gebruiken.

Uiteraard kun je ook besluiten om je Netflix-account te houden en afscheid te nemen van de meeliftende kijkers. Bekijk dan nog wel even wie er zoal op je account zit. Zoals aangegeven kun je sinds kort namelijk precies zien op welke apparaten er is ingelogd met je account – en hier op afstand ook op uitloggen.

Wil je op de hoogte worden gebracht zodra Netflix begint met het verbieden van gedeelde accounts? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!