Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Nee, NameDrop op de iPhone is niet gevaarlijk: dit is waarom

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
NameDrop

Er verschijnen steeds meer berichten dat de iPhone-functie NameDrop gevaarlijk zou zijn. Geen paniek: daar klopt niets van. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste iPhone-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

NameDrop gevaarlijk?

NameDrop is vrij nieuw, geïntroduceerd met iOS 17.1 en watchOS 10.1. Mocht je de functie nog niet kennen: met NameDrop kun je snel contactgegevens als je nummer of mailadres uitwisselen. Je hoeft alleen maar je iPhone bij een andere iPhone te houden, of bij een Apple Watch.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De functie is erg handig, maar op social media verschijnen steeds meer waarschuwingen over NameDrop. Niet alleen door gebruikers, maar ook door de veiligheidsdiensten. Specifiek in de Verenigde Staten. Zo schreef de politie van Chester in Pennsylvania op Facebook dat de functie ‘standaard is ingeschakeld’ en ‘je contactgegevens deelt simpelweg door je iPhones dicht bij elkaar te houden’. Kortom: dit is volgens hen een uitgelezen kans voor boosdoeners om je gegevens te stelen. Maar dat is niet waar, want in de praktijk werkt NameDrop een stuk genuanceerder.

Gewoon veilig

Ja, het klopt dat je met NameDrop contactgegevens deelt. En ja, na het updaten naar iOS 17.1 en watchOS 10.1 is de functie standaard ingeschakeld. Maar het is niet zo dat wildvreemden je gegevens kunnen stelen door stiekem hun iPhone bij de jouwe te houden.

Zodra NameDrop wordt geactiveerd, moet je nog toestemming geven om je gegevens te delen. De iPhone vraagt namelijk of je alleen gegevens wilt ontvangen, of ook de jouwe wilt delen. Ook kun je ervoor kiezen om niets te doen. Zo heb je altijd het laatste woord – en dus volledige zeggenschap over je gegevens. Apple heeft er dus alles aan gedaan om NameDrop zo veilig mogelijk te maken.

NameDrop uitschakelen

Gevaarlijk is NameDrop dus niet, maar soms kan de functie wel irritant zijn. Leg je bijvoorbeeld je iPhone op tafel tijdens een etentje en ligt hij naast het toestel van een ander, dan gaat NameDrop automatisch aan. Of vraagt iemand om je nummer en wil je dit liever niet delen, dan kom je er nu niet meer onderuit door een andere cijferreeks door te geven.

Mocht je NameDrop daarom toch liever niet gebruiken: schakel de functie uit via ‘Instellingen>Algemeen>AirDrop>Breng apparaten samen’.