Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Meta AI onthuld: dit maakt de ChatGPT-concurrent bijzonder

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Meta AI release

Het zat er aan te komen: ook Meta, het bedrijf achter Facebook, heeft nu zijn eigen ChatGPT-concurrent. Hij heet (verrassend genoeg) Meta AI, en hierom is hij bijzonder.

Lees verder na de advertentie

Meta AI

Eerst de basics: Meta AI is precies wat je verwacht van een slimme chatbot. Een tekstveldje onderin, en een zijbalk met al je gesprekken – oftewel, dezelfde interface als ChatGPT en Microsoft Copilot. Maar de chatbot heeft wel wat extra trucjes!

Blijf op de hoogte van het laatste AI-nieuws en meer via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De eerste functie die direct opvalt, is dat de chatbot razendsnel afbeeldingen kan genereren. Vraag je om een plaatje, dan hoef je niet eens op enter te drukken om de afbeelding te zien. Pas je je beschrijving aan, dan zie je live het plaatje aangepast worden. En nóg toffer: je kunt ieder gegenereerd plaatje ook laten animeren, met een kort GIF’je als resultaat.

Helemaal open source

De Meta AI is gebaseerd op het nieuwe Llama 3-taalmodel, dat qua capaciteiten behoorlijk lijkt op GPT-4, waar ChatGPT op draait. Dat maakt hem dus écht capabel, met de mogelijkheid om lange teksten te verwerken en zelfs te rekenen. Maar in tegenstelling tot GPT is Llama helemaal open source. Oftewel: ontwikkelaars mogen ermee doen wat ze willen, en je kunt (een kleinere versie van) het taalmodel ook gewoon op je eigen Mac draaien. Of misschien straks wel op je iPhone!

Meta AI

Met name voor privacy is dit een goede ontwikkeling. Want hoewel je gesprekken met het GPT-taalmodel altijd langs de servers van OpenAI gaan (de maker van ChatGPT), hoeft dat bij gesprekken met Llama niet. Wel is het zo dat de Meta AI wél via een server werkt, dus je communicatie daarmee is niet afgesloten van de wereld. Wel is Meta transparant genoeg om je een knopje te geven waarmee je ziet welke info ze van je hebben bewaard, en zelfs een knopje waarmee je álles wist.

Meta AI gebruiken

Meta AI is nu beschikbaar via meta.ai – maar officieel nog niet in Nederland. Wil je de AI nu al gebruiken, dan kan dit via een VPN: selecteer hierbij bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada of Australië om toegang te krijgen. Meta AI wordt binnenkort ook geïntegreerd in Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram en meer diensten van Meta. Je kunt er dus straks niet meer omheen!