Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
thumbnail
Programma’s

Instagram

Instagram is een van de populairste sociale media-apps ter wereld. Met Instagram kun je foto’s en video’s delen met je volgers, verhalen maken die 24 uur zichtbaar zijn, en chatten met je vrienden. In dit dossier lees je alles wat je moet weten over Instagram op je iPhone.

Lees verder na de advertentie

Wat is Instagram?

Instagram werd gelanceerd in 2010 en werd al snel een van de meest gebruikte apps voor het delen van visuele content. Gebruikers kunnen foto’s en video’s uploaden, ze voorzien van filters en bijschriften, en ze dan delen op hun profiel. Anderen kunnen deze berichten bekijken, leuk vinden en erop reageren.

Instagram logo

Wie volg jij?

kooptip

Instagram heeft zich ontwikkeld tot een platform voor persoonlijke expressie, sociale interactie, marketing en zelfs zakelijke promotie. Het wordt vaak gebruikt door individuen, merken en bedrijven om hun verhalen te delen en een publiek op te bouwen. Ook beroemdheden zijn op Instagram te vinden en hebben via het platform vaak interactie met hun fans.

Sommige celebrity’s en influencers hebben miljoenen volgers. Voetballer Cristiano Ronaldo heeft de meeste volgers op Instagram in 2023: 600 miljoen. De meest gevolgde vrouw is popster Selena Gomez met zo’n 430 miljoen volgers. Je kunt je voorstellen dat hier enorme commerciële belangen mee gepaard gaan.

Instagram app

Steeds meer verschillende onderdelen

Instagram was ooit een app om eenvoudigweg een foto te delen, vaak met een nostalgisch filtertje eroverheen. Maar in de loop der tijd zijn er allerlei onderdelen bij gekomen. We noemen een paar van de belangrijkste:

Instagram Stories

Een belangrijk kenmerk van Instagram zijn de Stories. Deze tijdelijke foto’s en video’s blijven 24 uur zichtbaar voor je volgers en bieden een informelere manier om momenten te delen die niet noodzakelijkerwijs op je profiel terechtkomen.

Instagram Reels

Reels is een functie waarmee je korte, creatieve video’s kunt maken en delen, vergelijkbaar met TikTok. Dit heeft Instagram in staat gesteld om te concurreren met de groeiende populariteit van korte videocontent.

Instagram Live

Een andere interactieve functie van Instagram is de mogelijkheid om live video’s uit te zenden. Zo kun je real-time te communiceren met volgers, vragen beantwoorden en evenementen direct te delen.

Inloggen Instagram: bij voorkeur de app

inloggen instagram

Op Instagram inloggen doe je via de app. Er is alléén een app voor de iPhone – voor de iPad heeft Instagram geen app uitgebracht. Als je je voor de eerste keer aanmeldt, kun je kiezen of je dat doet of je dat doet via je al bestaande Facebook-account, of dat je een nieuwe gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord kiest.

Je kunt ook inloggen op de Mac, in de browser, via Instagram.com. Maar houd er rekening mee dat je daarmee een uitgeklede versie van Instagram voorgeschoteld krijgt. Je kunt wel foto’s en stories bekijken, hartjes uitdelen en berichten lezen. Foto’s posten (en bewerken) is echter niet mogelijk – daarvoor moet je toch echt op de iPhone zijn.

Instagram video downloader

Helaas heeft Instagram geen optie voor het downloaden van video’s. Een video bookmarken kan wel. Maar als je graag video’s (of foto’s of reels) van Instagram wilt downloaden, heb je een goede Instagram downloader nodig. Er staan hiervoor apps in de App Store, maar die willen graag allerlei gegevens van je en/of overstelpen je met reclame. Het kan beter via de browser, een fijne site hiervoor is w3toys.com.

Instagram verwijderen

Tot slot voor de mensen die niet zo’n fan zijn: wat nu als je met Instagram wilt stoppen? Instagram verwijderen kan tegenwoordig via de app zelf – eerst moest je hiervoor een aparte website bezoeken.

  • Ga in Instagram naar de pagina met je profiel en tik rechtsboven op de drie streepjes.
  • Tik op ‘Instellingen en privacy’.
  • Tik op ‘Accountcentrum’.
  • Tik op ‘Persoonlijke gegevens’.
  • Tik op ‘Eigendom en beheer van account’.
  • Tik op ‘Deactivering of verwijdering’

Je kunt nu kiezen of je een account tijdelijk wilt deactiveren of definitief wilt verwijderen.