Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Komt macOS naar de iPad? Apple geeft antwoord

Auteur: Koen van Ekeren
6 reacties
macOS naar iPad


Lees verder na de advertentie

Met de M1-chip die in de nieuwste iPad Pro 2021 zit, leven de geruchten opnieuw op. Is Apple soms van plan om de iPad en Mac samen te voegen, waarbij je macOS ook kunt draaien op de iPad? In een interview geven twee topmanagers van Apple antwoord.

macOS naar de iPad?

Met de M1-chip heeft de iPad Pro dezelfde processor als de Mac, waardoor macOS moeiteloos op de vijfde generatie iPad Pro zou kunnen draaien. Vorig jaar bracht Apple met macOS Big Sur ook een besturingssysteem uit dat opvallend veel trekjes had van iOS en iPadOS. En dus sloegen ook wij aan het speculeren: is macOS de toekomst voor de iPad?

In een interview met The Independent geeft Apple-marketingchef Greg Joswiak aan dat dit niet het doel van Apple is. In plaats van de twee productlijnen samen te smelten, wil Apple dat de Mac en iPad beste blijven in hun eigen productcategorie.

‘Willen Mac en iPad niet samenvoegen’


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Er zijn tegenstrijdige verhalen over de iPad en Mac’, zegt Joswiak. Sommige mensen zeggen dat de apparaten met elkaar in conflict zijn. Dat iemand moet kiezen tussen een Mac of een iPad. Anderen beweren dat we de apparaten samenvoegen tot één. Dat we de categorieën elimineren om ze één te maken. De realiteit is dat geen van beide waar is.’

John Ternus, Apple’s hardwaredirecteur, haakt daarop in. ‘We streven ernaar om de beste Mac te maken die we kunnen maken; we streven ernaar om de beste iPad te maken die we kunnen maken’, zegt hij. ‘Daar gaan we mee verder. De apparaten blijven verbeteren. We zullen de iPad en Mac niet samenvoegen, of iets dergelijks.’

De managers onderstrepen dat de apparaten uitstekend naast elkaar kunnen bestaan. ‘Veel mensen hebben ze allebei’, zegt Ternus. ‘Ze hebben workflows met beide apparaten; sommige mensen geven voor een bepaalde taak de voorkeur aan de ene boven de andere.’

iPad als laptopvervanger

Toch is het zo dat de apparaten steeds meer in elkaars vaarwater komen te zitten. Met de muis- en trackpadondersteuning en de lancering van het Magic Keyboard groeide de iPad het afgelopen jaar uit tot een geweldige laptopvervanger. Steeds meer Apple-fanaten overwegen dan ook om de MacBook in te ruilen voor een iPad (Pro).

Voor veel gebruikers kan dit een prima zet zijn; zeker als je niet veel meer doet dan een beetje surfen op het web, mails versturen en verslagen typen. Doe je er meer mee – zoals programmeren of videobewerking – dan loop je snel tegen de beperkingen van iPadOS aan. In dat soort situaties zou het geweldig zijn als je kunt switchen naar macOS – maar die wens kan dus de prullenbak in.