Terug naar Komt macOS naar de iPad? Apple geeft antwoord
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Komt macOS naar de iPad? Apple geeft antwoord

Door Koen van Ekeren26 april 2021 10:073 min. leestijd5

Met de M1-chip die in de nieuwste iPad Pro 2021 zit, leven de geruchten opnieuw op. Is Apple soms van plan om de iPad en Mac samen te voegen, waarbij je macOS ook kunt draaien op de iPad? In een interview geven twee topmanagers van Apple antwoord.

macOS naar iPad

macOS naar de iPad?

Met de M1-chip heeft de iPad Pro dezelfde processor als de Mac, waardoor macOS moeiteloos op de vijfde generatie iPad Pro zou kunnen draaien. Vorig jaar bracht Apple met macOS Big Sur ook een besturingssysteem uit dat opvallend veel trekjes had van iOS en iPadOS. En dus sloegen ook wij aan het speculeren: is macOS de toekomst voor de iPad?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In een interview met The Independent geeft Apple-marketingchef Greg Joswiak aan dat dit niet het doel van Apple is. In plaats van de twee productlijnen samen te smelten, wil Apple dat de Mac en iPad beste blijven in hun eigen productcategorie.

‘Willen Mac en iPad niet samenvoegen’

Er zijn tegenstrijdige verhalen over de iPad en Mac’, zegt Joswiak. Sommige mensen zeggen dat de apparaten met elkaar in conflict zijn. Dat iemand moet kiezen tussen een Mac of een iPad. Anderen beweren dat we de apparaten samenvoegen tot één. Dat we de categorieën elimineren om ze één te maken. De realiteit is dat geen van beide waar is.’

John Ternus, Apple’s hardwaredirecteur, haakt daarop in. ‘We streven ernaar om de beste Mac te maken die we kunnen maken; we streven ernaar om de beste iPad te maken die we kunnen maken’, zegt hij. ‘Daar gaan we mee verder. De apparaten blijven verbeteren. We zullen de iPad en Mac niet samenvoegen, of iets dergelijks.’

De managers onderstrepen dat de apparaten uitstekend naast elkaar kunnen bestaan. ‘Veel mensen hebben ze allebei’, zegt Ternus. ‘Ze hebben workflows met beide apparaten; sommige mensen geven voor een bepaalde taak de voorkeur aan de ene boven de andere.’

iPad als laptopvervanger

Toch is het zo dat de apparaten steeds meer in elkaars vaarwater komen te zitten. Met de muis- en trackpadondersteuning en de lancering van het Magic Keyboard groeide de iPad het afgelopen jaar uit tot een geweldige laptopvervanger. Steeds meer Apple-fanaten overwegen dan ook om de MacBook in te ruilen voor een iPad (Pro).

Voor veel gebruikers kan dit een prima zet zijn; zeker als je niet veel meer doet dan een beetje surfen op het web, mails versturen en verslagen typen. Doe je er meer mee – zoals programmeren of videobewerking – dan loop je snel tegen de beperkingen van iPadOS aan. In dat soort situaties zou het geweldig zijn als je kunt switchen naar macOS – maar die wens kan dus de prullenbak in.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Peter vB
Lezer
Peter vB

Die laatste opmerking over tegen beperkingen oplopen is onzin. Mijn 1TB 2020 iPad Pro heeft mijn 27″ iMac vervangen. De enige beperking waar ik tegen aan loop is het niet kunnen werken met macro’s in Excel. Verder is dit de allerbeste computer die ik in mijn 40+ computerjaren heb gehad. Ik gebruik mijn iPad Pro overal voor, programmeren, webdesign, 4K video-editing, graphic design, DTP, digitaal tekenen/schilderen, remote access company network, you name it. Ik doe meer met mijn iPad Pro dan dat ik ooit met enig andere desktop computer heb gedaan.

Erik Hout
Lezer
Erik Hout

Amen!

Peter
Lezer
Peter

“programmeren, webdesign, 4K video-editing, graphic design, DTP, digitaal tekenen/schilderen“ Iemand denkt dat die talent voor alles heeft…idioot

Erik Hout
Lezer
Erik Hout

Net als Peter vB gebruik ik mijn iPad Pro 2020 ook voor alles, het heeft m’n AMD Ryzen 24c/48t, 128GB RAM + 12GB VRAM workstation vervangen zodat ik m’n complexe 3D CAD tekeningen on-the-go kan doen. Daarnaast kan ik mooie 8K LOG video’s graden zonder dat de iPad ook maar een beetje hapert.

Liesbeth van der Aa
Lezer
Liesbeth van der Aa

Ik vind dat Peter vB een punt maakt, de iPad Pro is zo veel krachtiger dan menig PC. Niet alleen dat, het is nog veel goedkoper ook! Sluit het aan op je externe monitor en het is net alsof je op macOS aan het werk bent. Alle MS Office apps zijn overigens ook veel uitgebreider dan op Windows 10 of macOS.