Terug naar Waarom de iPad naar de maan gaat met de Artemis I-missie
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Waarom de iPad naar de maan gaat met de Artemis I-missie

Door Ward Edema16 november 2022 08:563 min. leestijd0

NASA heeft op 16 november eindelijk weer een raket naar de maan gelanceerd – en er is deze keer ook een iPad Pro aan boord! Maar waarom mag hij mee?

iPad Orion

Terug naar de maan met Artemis I

Ja, je leest het goed – NASA gaat terug naar de maan. Maar voorlopig nog wel zonder astronauten. De nieuwe Orion-capsule, waar inmiddels al twee decennia aan gewerkt wordt, is vol met camera’s, experimenten en meetapparatuur aan boord gelanceerd bovenop NASA’s Space Launch System. Dit is direct de eerste keer dat deze krachtigste raket allertijden gebruikt werd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Orion zal de komende dagen richting de maan gaan, hier een half of anderhalf rondje rond de maan vliegen (maar wel op een veel grotere afstand dan Apollo), en vervolgens terugkeren naar de aarde om hier als capsule met parachutes te landen. De missie staat bekend als Artemis I – vernoemd naar de zus van Apollo. In 2024 volgt Artemis II, waarbij wél mensen aan boord zullen zijn. Uiteindelijk zijn er ook weer landingen op het oppervlak van de maan gepland.

Een iPad als astronaut

iPad maan
De Callisto techdemo aan boord van de Orion

Apple speelt een bijzondere rol in de Artemis I-missie. Aan boord van de Orion zit namelijk de speciale payload Callisto, met daarin een 12,9-inch iPad Pro. Met deze iPad zal een videogesprek plaatsvinden tussen Johnson Space Center en de cabine van de Orion-capsule. In de cabine staat Alexa, Amazon’s slimme assistent, klaar om te reageren op wat er via de iPad wordt gezegd – virtueel dan, want ze zit verwerkt in een speakersysteem dat aan de iPad vastzit.

Dat is overigens niet de eerste reis naar de ruimte voor een Apple-product – in het International Space Station wordt de iPad al veel gebruikt – maar wel de eerste keer dat er een verder vliegt dan een lage baan rond de aarde.

iPad naar de maan: Artemis I lancering

iPad NASA
Duidelijk een iPad Pro: zie de uitsnede voor de TrueDepth-camera, en de AssistiveTouch-knop rechtsonder

De Artemis I-missie is op woensdag 16 november begonnen. Je kunt de historische lancering terugkijken via het YouTube-kanaal van NASA, evenals de voortgang van de rest van de missie.

Wanneer het experiment met Callisto en de bijbehorende iPad wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. De kans is echter groot dat ook hier een livestream van komt, dus houd iCreate in de gaten! En wil je via je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPad, iPhone en Mac? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bronnen: NASA, Lockheed MartinRadislav Sinyak op LinkedIn

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar