Terug naar Waarom de iPad naar de maan gaat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Waarom de iPad naar de maan gaat

Door Ward Edema29 augustus 2022 09:353 min. leestijd0

NASA gaat vandaag, op 29 augustus, eindelijk weer naar de maan – en er is deze keer ook een iPad Pro aan boord! Maar waarom mag hij mee?

iPad Orion

Terug naar de maan met Artemis I

Ja, je leest het goed – NASA gaat terug naar de maan. Maar voorlopig nog wel zonder astronauten. De nieuwe Orion-capsule, waar inmiddels al twee decennia aan gewerkt wordt, zal vol met camera’s, experimenten en meetapparatuur aan boord gelanceerd worden bovenop NASA’s Space Launch System. Dit is direct de eerste keer dat deze krachtigste raket allertijden gebruikt wordt.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Orion zal richting de maan gaan, hier een half of anderhalf rondje rond de maan vliegen (maar wel op een veel grotere afstand dan Apollo), en vervolgens terugkeren naar de aarde om hier als capsule met parachutes te landen. De missie staat bekend als Artemis I – vernoemd naar de zus van Apollo. in 2024 volgt Artemis II, waarbij wél mensen aan boord zullen zijn. Uiteindelijk zijn er ook weer landingen op het oppervlak van de maan gepland.

Een iPad als astronaut

iPad maan
De Callisto techdemo aan boord van de Orion

Apple speelt een bijzondere rol in de Artemis I-missie. Aan boord van de Orion zit namelijk de speciale payload Callisto, met daarin een 12,9-inch iPad Pro. Met deze iPad zal een videogesprek plaatsvinden tussen Johnson Space Center en de cabine van de Orion-capsule. In de cabine staat Alexa, Amazon’s slimme assistent, klaar om te reageren op wat er via de iPad wordt gezegd – virtueel dan, want ze zit verwerkt in een speakersysteem dat aan de iPad vastzit.

Dat zou overigens niet de eerste reis naar de ruimte zijn voor een Apple-product – in het International Space Station wordt de iPad al veel gebruikt – maar wel de eerste keer dat er een verder vliegt dan een lage baan rond de aarde.

iPad naar de maan: Artemis I lancering

iPad NASA
Duidelijk een iPad Pro: zie de uitsnede voor de TrueDepth-camera, en de AssistiveTouch-knop rechtsonder

De Artemis I-missie begint op maandag 29 augustus om 14:33. Je kunt de historische lancering dan live volgen via het YouTube-kanaal van NASA. Mochten de weersomstandigheden op die dag tegenzitten, dan vindt de lancering plaats op 2 september om 18:48 – of op een van de dagen erna, mocht het slechte weer aanhouden.

Wanneer het experiment met Callisto en de bijbehorende iPad wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. De kans is echter groot dat ook hier een livestream van komt, dus houd iCreate in de gaten! En wil je via je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPad, iPhone en Mac? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Bronnen: NASA, Lockheed MartinRadislav Sinyak op LinkedIn

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Praat mee!

avatar