Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom de iPad naar de maan gaat met de Artemis I-missie

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPad Orion


Lees verder na de advertentie

NASA heeft op 16 november eindelijk weer een raket naar de maan gelanceerd – en er is deze keer ook een iPad Pro aan boord! Maar waarom mag hij mee?

Terug naar de maan met Artemis I

Ja, je leest het goed – NASA gaat terug naar de maan. Maar voorlopig nog wel zonder astronauten. De nieuwe Orion-capsule, waar inmiddels al twee decennia aan gewerkt wordt, is vol met camera’s, experimenten en meetapparatuur aan boord gelanceerd bovenop NASA’s Space Launch System. Dit is direct de eerste keer dat deze krachtigste raket allertijden gebruikt werd.

Orion zal de komende dagen richting de maan gaan, hier een half of anderhalf rondje rond de maan vliegen (maar wel op een veel grotere afstand dan Apollo), en vervolgens terugkeren naar de aarde om hier als capsule met parachutes te landen. De missie staat bekend als Artemis I – vernoemd naar de zus van Apollo. In 2024 volgt Artemis II, waarbij wél mensen aan boord zullen zijn. Uiteindelijk zijn er ook weer landingen op het oppervlak van de maan gepland.

Een iPad als astronaut

iPad maan
De Callisto techdemo aan boord van de Orion

Apple speelt een bijzondere rol in de Artemis I-missie. Aan boord van de Orion zit namelijk de speciale payload Callisto, met daarin een 12,9-inch iPad Pro. Met deze iPad zal een videogesprek plaatsvinden tussen Johnson Space Center en de cabine van de Orion-capsule. In de cabine staat Alexa, Amazon’s slimme assistent, klaar om te reageren op wat er via de iPad wordt gezegd – virtueel dan, want ze zit verwerkt in een speakersysteem dat aan de iPad vastzit.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dat is overigens niet de eerste reis naar de ruimte voor een Apple-product – in het International Space Station wordt de iPad al veel gebruikt – maar wel de eerste keer dat er een verder vliegt dan een lage baan rond de aarde.

iPad naar de maan: Artemis I lancering

iPad NASA
Duidelijk een iPad Pro: zie de uitsnede voor de TrueDepth-camera, en de AssistiveTouch-knop rechtsonder

De Artemis I-missie is op woensdag 16 november begonnen. Je kunt de historische lancering terugkijken via het YouTube-kanaal van NASA, evenals de voortgang van de rest van de missie.

Wanneer het experiment met Callisto en de bijbehorende iPad wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. De kans is echter groot dat ook hier een livestream van komt, dus houd iCreate in de gaten! En wil je via je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPad, iPhone en Mac? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bronnen: NASA, Lockheed MartinRadislav Sinyak op LinkedIn