Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Magic Keyboard: dit toetsenbord is magisch

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
iPad Air Magic Keyboard


Lees verder na de advertentie

De iPad heeft een paar fantastische jaren achter de rug. Eind 2019 kreeg de iPad voor het eerst een eigen besturingssysteem, iPadOS, met diverse exclusieve functies. Een rudimentaire vorm van muisondersteuning zat er van meet af aan al in, en is inmiddels helemaal uitgekristalliseerd. Ondersteuning voor toetsenborden was er al langer en je zou kunnen zeggen dat de iPad langzaam richting MacBook evolueert. Maar nog net niet helemaal, want je moest dan altijd nog een losse muis hebben. Totdat Apple dit voorjaar het Magic Keyboard uitbracht: deze laat je iPad Pro of iPad Air eruitzien als een MacBook – met ingebouwd trackpad!

iPad Pro met Magic Keyboard

Met een trackpad

Op de achterzijde van de nieuwste iPad Air en de Pro zitten drie stippen (de Smart Connector). Als je de iPad magnetisch op het Magic Keyboard klikt, vallen deze automatisch op de juiste plek. Via de Smart Connector wordt het toetsenbord gekoppeld met de iPad en direct ook opgeladen. Je kunt meteen gaan typen en dat voelt als op een ‘gewoon’ Magic Keyboard. De toetsen met schaarmechanisme kun je ver indrukken: bij de Smart Keyboard Folio is het toch meer alsof je op een lapje stof aan het trommelen bent. Veel van de sneltoetsen die je al kent van de Mac, werken op de iPad exact hetzelfde. In de avonduren en in het donker lichten de toetsen mooi op. Via de usb-c-poort achter op het toetsenbord, laad je je iPad tijdens het typen op. Je kunt er geen externe apparatuur mee aansluiten.

Heb je weleens een iPad gebruikt met toetsenbord maar zonder muis, dan weet je hoe irritant het is om steeds het scherm aan te moeten raken. Door het trackpadje is dat niet meer nodig. Het is een stuk kleiner dan het trackpad op de Mac, maar toch prima hanteerbaar. Aanvankelijk dachten we: wat klikt het zwaar! Maar via ‘Instellingen>Algemeen>Trackpad’ kun je instellen dat je met een zacht tikje al klikt. Het geheel lijkt zó bijzonder veel op de Mac, dat je soms vergeet dat het toch echt de iPad is. Dan zoeken je vingers tevergeefs naar de knoppen om het volume of de helderheid van het scherm te veranderen, maar dat regel je op de iPad toch echt via het Bedieningspaneel. Of je veegt naar het volgende thuisscherm, terwijl je eigenlijk gewoon het Berichtenscherm wilde openen. Maar eigenlijk maakt dit alleen maar duidelijk hoe authentiek het toetsenbord voelt.

Zwevend design


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Met de kijkhoek is het overigens ook dik in orde. De iPad zweeft als het ware boven het toetsenbord, en is traploos verstelbaar: je kunt hem tussen de 90 en 130 graden zetten. Dat is minder extreem dan bij een MacBook, maar in de meeste gevallen ruimschoots voldoende. Het oogt enigszins fragiel, zo’n zwevende iPad, maar je kunt ook prima typen met de hele constructie op schoot. Toch durven we hem niet helemaal richting de knieën te schuiven, bang dat de topzware iPad een achterwaartse salto maakt. Over zwaar gesproken: het Magic Keyboard is geen lichtgewicht en weegt meer dan de iPad Air zelf.

Magic Keyboard 2020

We sluiten af met een kritische noot: het enige wat een beetje tegenvalt, is dat het Magic Keyboard niet dienstdoet als hoes, zoals de eerdere Keyboard Folio’s waarbij je de toetsen naar achteren klapt. Hij beschermt weliswaar de voor- en de achterzijde, maar dat werkt niet als je de iPad in gebruik hebt. Dan is het net een boek waarvan de cover niet helemaal open kan. Wil je de iPad dus in portretmodus gebruiken? Of heb je een game waarvoor je het scherm aan moet raken? Dan moet je de iPad uit de hoes klikken. Dat is zo gebeurd, daar niet van, maar dan zit je wel met een naakte, onbeschermde iPad.

Conclusie Magic Keyboard iPad Air & Pro

De prijs is van € 339 even slikken, maar met het Magic Keyboard gebruik je je iPad Air of Pro in optima forma en haal je alles uit iPadOS. Het lijkt met dit toetsenbord bijna alsof je op een MacBook aan het werk bent, vooral ook door de toevoeging van het trackpadje. Jammer is dat je het Magic Keyboard geen dubbelrol heeft als hoes. Het toetsenbord is te koop bij onder meer Coolblue.

Dit artikel stond eerder in andere vorm in iCreate.

Pluspunten

  • Vastklikken en meteen typen
  • Zeg maar dag tegen je MacBook.

Minpunten

  • Best wel zwaar
  • Niet volledig als hoes te gebruiken