Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Bedien je iPad met de muis of trackpad in iPadOS 13.4

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPad met muis bedienen


Lees verder na de advertentie

Je iPad is sinds vanavond meer dan ooit te gebruiken als een laptopvervanger. De grote tussentijdse update iPadOS 13.4 voegt namelijk een volledige ondersteuning voor de muis en trackpad toe. De functie is beschikbaar voor alle iPads die draaien op de nieuwst software en ook muizen en trackpads van derden worden ondersteund.

iPad met muis bedienen

Na de release van iPadOS 13 was er al een manier om de iPad met de muis te bedienen, maar deze was zeer beperkt. Met de tussentijdse update iPadOS 13.4 voegt Apple een volledige ondersteuning voor de muis en trackpad toe. In deze workshop laten we zien hoe je het activeert en waar je de instellingen vindt.

1. Verbinden met bluetooth

Installeer iPadOS 13.4 en pak er een trackpad of bluetooth-muis bij. Dit hoeft er niet per se een van Apple te zijn, want het werkt ook met muizen van andere fabrikanten dan Apple.¬†Zet je muis of trackpad in de detecteerbare modus, hiervoor druk je een specifieke knop in. Open in iPadOS de Instellingen-app, ga naar ‘Bluetooth’, tik op de naam van je muis of trackpad bevestig dat je hem wilt koppelen.

2. Aanwijzerbediening


kooptip

Op de iPad verschijnt bij het bewegen van de muis of trackpad een cursor in de vorm van een grijze, ronde cirkel. Nu hoef je in principe niets meer te doen, maar je kunt de iPad-cursor aanpassen naar je wensen. Open hiervoor de Instellingen-app en kies voor ‘Toegankelijkheid>Aanwijzerbediening’.

Meer van dit soort workshops? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Opvallender

Met de eerste optie van Aanwijzerbediening verhoog je het contrast, zodat de cursor beter zichtbaar is. Je kunt er ook voor kiezen om de cursor groter te maken, door de schuifregelaar onder ‘Aanwijzergrootte’ naar rechts te vegen.¬†Via ‘Kleur’ voeg je een gekleurde rand toe om de aanwijzer. Je kunt kiezen tussen wit, blauw, rood, groen, geel en oranje. De dikte van de gekleurde rand kan met de schuifregelaar worden vergroot.

4. Niet verbergen

Standaard verdwijnt de aanwijzer als je twee seconden niet met de muis of trackpad beweegt. Wil je dit niet? Tik dan op ‘Verberg aanwijzer automatisch’ en haal de schakelaar weg.

5. Gebaren

Ideaal zijn ook de trackpad-gebaren; die werken bij de Magic Mouse 2 en het Magic Trackpad van Apple. Veeg bijvoorbeeld met drie vingers omhoog om terug te gaan naar het toegangsscherm, of met drie vingers naar links of rechts om snel te schakelen tussen apps. Meer gebaren lees je in een eerder artikel over de iPad-cursor in iPadOS 13.4

6. Secundaire klik

iPad bedienen met muis

Heb je een muis gekoppeld met een rechtermuisknop? Die knop kun je een specifiek functie geven. Ga terug naar de toegankelijkheidsopties,¬†tik op ‘Aanraken>AssistiveTouch’ en activeer de bovenste schakelaar. Tik onder het kopje Aanwijsapparaten op ‘Apparaten’ en selecteer de muis. Standaard stuurt de rechtermuisknop¬†je naar de app-kiezer, maar je kunt dit veranderen in iets als¬†‘Lang indrukken’ of het openen van het Bedieningspaneel.