Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Apple brengt eerste publieke bèta macOS Catalina uit: dit moet je weten

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
macOS Catalina wallpaper nacht


Lees verder na de advertentie

Ben je benieuwd naar de nieuwe functies van macOS Catalina? Apple heeft gisteren de eerste publieke bèta van Catalina uitgebracht, waarmee iedereen de nieuwe software al kan uitproberen. Ook de eerste publieke bèta’s van iOS 13, iPadOS en tvOS 13 zijn nu beschikbaar.

macOS Catalina

macOS Catalina bèta 1

Software-ontwikkelaars kunnen al sinds 3 juni bèta’s van de nieuwe besturingssystemen downloaden, en nu is de software dus beschikbaar voor iedere geïnteresseerde. Dit is dus je eerste kans om het nieuwe besturingssysteem uit te proberen. Dat de publieke bèta’s gisteren verschenen, was overigens een verrassing: Apple heeft tijdens de WWDC-keynote aangegeven dat ze pas in juli beschikbaar zouden zijn.

Als je de bèta van macOS Catalina wilt downloaden, moet je je inschrijven voor het gratis Apple Beta Software Program en de stappen doorlopen om de software te downloaden. Je kunt dan gebruikmaken van alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat het om een bèta gaat: een test dus, waarin nog de nodige bugs en eigenaardigheden zitten. Een bèta kan je systeem vertragen en in het ergste geval doen vastlopen. Kortom: niet zonder risico’s. Wij zouden de bèta dan ook zeker niet installeren op een Mac waarvan jij of jouw bedrijf afhankelijk zijn.


kooptip

Nieuw in macOS Catalina

Apple heeft begin deze maand een sneakpreview gegeven van macOS Catalina. Het meest opvallende nieuws is dat iTunes na achttien jaar verdwijnt en plaatsmaakt voor drie nieuwe apps die we al kennen van iOS: Muziek, Podcasts en TV. Het synchroniseren van je iPhone of iPad gebeurt voortaan via Finder. iTunes is niet het enige dat verdwijnt: verouderde 32-bit apps werken niet meer onder Catalina.

De Schermtijd-functie die we ook al kennen van de iPhone komt ook naar je Mac, zodat je een completer beeld krijgt van hoeveel tijd je nu daadwerkelijk achter een beeldscherm doorbrengt. Er is een vernieuwde Zoek Mijn-app die het ook mogelijk maakt om apparaten die offline zijn te traceren. Hiervoor wordt bluetooth van apparaten in de buurt gebruikt. Ook nieuw is dat je je iPad als tweede scherm kunt gebruiken. Wil je meer weten over de nieuwigheden in macOS Catalina, lees dan ook ons dossier.

macOS Catalina release

Vind je het installeren van macOS Catalina op dit moment te risicovol? De officiële release volgt in september. De definitieve datum wordt waarschijnlijk bekendgemaakt in Apple’s september-keynote, waarin we ook de aankondiging van de nieuwe iPhone 11 verwachten.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!