Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iTunes verdwijnt: dit zijn de gevolgen

Auteur: Laura Grootaarts
13 reacties
Apple Music


Lees verder na de advertentie

De komst van macOS Catalina betekent het einde van iTunes. Vanaf 2001 was iTunes de plek waar je je muziek, video’s en andere media beheerde, maar Apple stopt ermee. In plaats daarvan komen er losse apps voor muziek, podcasts en films. Maar wat zijn precies de gevolgen van het verdwijnen van iTunes?

iTunes in al die jaren steeds logger

Achttien jaar geleden was iTunes een eenvoudige muziekspeler. Maar in de loop der jaren maakte Apple het programma steeds omvangrijker. Films, TV-programma’s, podcasts, audioboeken: alles werd ondergebracht in iTunes. Bovendien gebruikte je het programma ook om je iOS-apparaten te synchroniseren. Het werd er zeker niet overzichtelijker op.

Tijd om het ingrijpend anders te doen. Eenvoudiger vooral. Apple brengt de content onder in de drie nieuwe apps Muziek, TV en Podcasts en in de al bestaande app Boeken – apps die je allemaal al kent van iOS. Het synchroniseren van je iPhone, iPad en iPod doe je voortaan via de zijbalk van Finder.

Einde iTunes: wat kun je verwachten?

  • Muziek die je geïmporteerd of gekocht hebt, belandt in de nieuwe Muziek-app. Hier vind je ook de (slimme) afspeellijsten die je hebt gemaakt in iTunes.
  • Films en tv-shows koop of huur je in de nieuwe app TV. Eerder aangekochte films en series verschijnen ook in deze app. Dit najaar is ook Apple’s eigen streamingdienst Apple TV+ via deze app te benaderen.
  • Podcasts vind je voortaan in de app Podcasts. Podcasts waarop je je eerder geabonneerd hebt of die je hebt toegevoegd aan iTunes, duiken ook automatisch op in deze app.
  • Audioboeken kocht je eerst via iTunes, nu doe je dat via Boeken. Eerder aangeschafte audioboeken belanden eveneens in Boeken. Je gewone e-boeken stonden hier altijd al.
  • iTunes cadeaukaarten en iTunes tegoed blijven gewoon geldig. Je gebruikt het in de App Store en in de nieuwe apps.
  • Het back-uppen, herstellen en synchroniseren van je iPhone, iPad en iPod touch verloopt voortaan via Finder.
  • iTunes voor Windows blijft voorlopig nog gewoon bestaan.
  • Als je de update voor macOS niet installeert, verandert er niets.

Je media automatisch geordend


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dankzij macOS Catalina wordt het eenvoudiger om je collectie van geripte en geïmporteerde muziek en andere media te beheren. De nieuwe apps organiseren al je media op dezelfde manier als dezelfde apps onder iOS. Je complete mediacollectie op de Mac wordt ondergebracht in Apple Music, Apple TV, Apple Boeken en Apple Podcasts. De transitie verloopt straks automatisch als je gaat updaten naar de nieuwe macOS-versie.

Muziek en Apple Music

Apple Music

In de zijbalk van de nieuwe app Muziek zie je in de linker zijbalk ‘iTunes Store’. Hier kun je terecht als je muziek en albums wilt kopen. Via de app Muziek kun je je natuurlijk ook abonneren op Apple Music, waarmee je toegang hebt tot 50 miljoen nummers. In dit geval kun je er ook voor kiezen om de iTunes Store in de zijbalk te verbergen. Want die heb je dan toch niet nodig.

Films, tv en audioboeken

Films en tv-shows vind je voortaan in de app TV. In de app Boeken vond je eerder al e-books. Nu wordt het ook de plek voor audioboeken, die eerst altijd waren ondergebracht in iTunes.

Apparaten synchroniseren met Finder

Synchroniseren via Finder

Het beheren van je iPhone, iPad en iPod doe je voortaan via Finder. Of je nu wilt back-uppen, synchroniseren of herstellen: je doet het via een optie in de zijbalk van Finder. Apple geeft aan dat drag & drop van bestanden hiermee gemakkelijker wordt. We weten nog niet precies wat dit laatste voor mogelijkheden biedt.

Conclusie

Alle huidige functies zijn onder macOS Catalina nog beschikbaar, maar zitten op een andere plek. Kun of wil je niet updaten, dan verandert er niets. iTunes op Windows blijft gewoon bestaan. Kortom: al met al verandert er minder dan op het eerste gezicht misschien het geval lijkt. Maak je je desondanks ongerust, dan kun je het feedback-formulier van Apple invullen, of contact opnemen met Apple Support.

Bron: Apple