Terug naar iTunes verdwijnt: dit zijn de gevolgen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iTunes verdwijnt: dit zijn de gevolgen

Door Laura Grootaarts7 juni 2019 10:524 min. leestijd13

De komst van macOS Catalina betekent het einde van iTunes. Vanaf 2001 was iTunes de plek waar je je muziek, video’s en andere media beheerde, maar Apple stopt ermee. In plaats daarvan komen er losse apps voor muziek, podcasts en films. Maar wat zijn precies de gevolgen van het verdwijnen van iTunes?

iTunes in al die jaren steeds logger

Achttien jaar geleden was iTunes een eenvoudige muziekspeler. Maar in de loop der jaren maakte Apple het programma steeds omvangrijker. Films, TV-programma’s, podcasts, audioboeken: alles werd ondergebracht in iTunes. Bovendien gebruikte je het programma ook om je iOS-apparaten te synchroniseren. Het werd er zeker niet overzichtelijker op.

Tijd om het ingrijpend anders te doen. Eenvoudiger vooral. Apple brengt de content onder in de drie nieuwe apps Muziek, TV en Podcasts en in de al bestaande app Boeken – apps die je allemaal al kent van iOS. Het synchroniseren van je iPhone, iPad en iPod doe je voortaan via de zijbalk van Finder.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Einde iTunes: wat kun je verwachten?

 • Muziek die je geïmporteerd of gekocht hebt, belandt in de nieuwe Muziek-app. Hier vind je ook de (slimme) afspeellijsten die je hebt gemaakt in iTunes.
 • Films en tv-shows koop of huur je in de nieuwe app TV. Eerder aangekochte films en series verschijnen ook in deze app. Dit najaar is ook Apple’s eigen streamingdienst Apple TV+ via deze app te benaderen.
 • Podcasts vind je voortaan in de app Podcasts. Podcasts waarop je je eerder geabonneerd hebt of die je hebt toegevoegd aan iTunes, duiken ook automatisch op in deze app.
 • Audioboeken kocht je eerst via iTunes, nu doe je dat via Boeken. Eerder aangeschafte audioboeken belanden eveneens in Boeken. Je gewone e-boeken stonden hier altijd al.
 • iTunes cadeaukaarten en iTunes tegoed blijven gewoon geldig. Je gebruikt het in de App Store en in de nieuwe apps.
 • Het back-uppen, herstellen en synchroniseren van je iPhone, iPad en iPod touch verloopt voortaan via Finder.
 • iTunes voor Windows blijft voorlopig nog gewoon bestaan.
 • Als je de update voor macOS niet installeert, verandert er niets.
iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Je media automatisch geordend

Dankzij macOS Catalina wordt het eenvoudiger om je collectie van geripte en geïmporteerde muziek en andere media te beheren. De nieuwe apps organiseren al je media op dezelfde manier als dezelfde apps onder iOS. Je complete mediacollectie op de Mac wordt ondergebracht in Apple Music, Apple TV, Apple Boeken en Apple Podcasts. De transitie verloopt straks automatisch als je gaat updaten naar de nieuwe macOS-versie.

Muziek en Apple Music

Apple Music

In de zijbalk van de nieuwe app Muziek zie je in de linker zijbalk ‘iTunes Store’. Hier kun je terecht als je muziek en albums wilt kopen. Via de app Muziek kun je je natuurlijk ook abonneren op Apple Music, waarmee je toegang hebt tot 50 miljoen nummers. In dit geval kun je er ook voor kiezen om de iTunes Store in de zijbalk te verbergen. Want die heb je dan toch niet nodig.

Apple Music

Films, tv en audioboeken

Films en tv-shows vind je voortaan in de app TV. In de app Boeken vond je eerder al e-books. Nu wordt het ook de plek voor audioboeken, die eerst altijd waren ondergebracht in iTunes.

Apparaten synchroniseren met Finder

Synchroniseren via Finder

Het beheren van je iPhone, iPad en iPod doe je voortaan via Finder. Of je nu wilt back-uppen, synchroniseren of herstellen: je doet het via een optie in de zijbalk van Finder. Apple geeft aan dat drag & drop van bestanden hiermee gemakkelijker wordt. We weten nog niet precies wat dit laatste voor mogelijkheden biedt.

Conclusie

Alle huidige functies zijn onder macOS Catalina nog beschikbaar, maar zitten op een andere plek. Kun of wil je niet updaten, dan verandert er niets. iTunes op Windows blijft gewoon bestaan. Kortom: al met al verandert er minder dan op het eerste gezicht misschien het geval lijkt. Maak je je desondanks ongerust, dan kun je het feedback-formulier van Apple invullen, of contact opnemen met Apple Support.

Meer weten over macOS Catalina?
Bekijk dit dossier

Bron: Apple

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

13
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jurriaan
Lezer
Jurriaan

Voor Yosemite veranderd er niks lijkt mij?

Ron
Lezer
Ron

Wat gebeurd er met thuisdeling nu iTunes weg gaat?

Hilde
Lezer
Hilde

Ja dat wil ik ook graag weten

Rudolph Straaten
Lezer
Rudolph Straaten

Kun je in de app “muziek” ook nog eigen cd’s importeren zoals nu in iTunes?

Kees
Lezer
Kees

Mijn Mac-Pro 2008 kan ik niet meer updaten. Wat gebeurt er dan? Blijft iTunes werken op mijn Mac, kan ik nog muziek aankopen?

Otto
Lezer
Otto

Zoals zo vaak wordt er meer dan lovend gesproken over nieuwe ontwikkelingen. Meestal wordt vergeten, dat niet eenieder in staat is met de steeds sneller gaande ontwikkeling van de software de hiervoor adequate hardware-aanpassingen – vaak op financiële gronden – te realiseren. Wat ik betreur – zoals ook al uit meerdere opgeworpen vragen blijkt – dat een terdege koppeling en informatie verstrekking met oudere, niet meer te updaten apparatuur, zo vaak ontbreekt. Het zou uw redactieteam sieren daar ook en misschien meer, informatie over te verstrekken. Het aantal bezitters van oudere hardware lijkt mij groter te zijn dan het aantal… Lees meer »

Christian Himpe
Lezer
Christian Himpe

Dat is allemaal goed en wel maar ze moesten de muziekspeler iTunes niet veranderd hebben. Ziet u al mijn bijna 3000 albums op mijn manier in Music ?. Ik geloof er niets van. Dat is juist een manier om mensen te lokken naar Apple Music. Money, Money en nog eens Money. Dat is wat er telt en die het anders ziet voor de muziekspeler is blind.” Ja, u kunt iTunes Store dan maar weg doen !” en Apple Music nemen. Van mijn leven niet meer !!!.Wat zal ik mogen doen ?, terug al mijn albums in orde plaatsen zo niet… Lees meer »

Hans Peeters
Lezer
Hans Peeters

Dag Laura, waar je in je artikel (gemakshalve?) aan voorbij gaat is de ramp die iedere echte muziekliefhebber al jaren heeft met iTunes en Apple Music. iTunes Match heb ik na een aantal uitstekende jaren op moeten zeggen. En Apple Music heb ik na 1 week direct verwijderd. Waarom? 1. iTunes Match ging zich na verloop van tijd bemoeien met Digital Rights van de door mij zelf gekochte en betaalde CD’s die ik lossless in iTunes had gezet. Vaak al 10 tot 15 jaar geleden. 2. iTunes Match verving ongevraagd veel van mijn lossless bestanden door AAC bestanden. 3. Apple… Lees meer »

Johnny
Lezer
Johnny

Vandaag overgegaan naar Catalina. iTunes is verdwenen en vervangen door muziek. Hoe krijg ik nu gedownloade muziek op mijn iPhone . Vroeger sloot ik deze aan en stuurde de link gewoon naar mijn apparaat maar dat lukt nu precies niet meer?