Terug naar macOS Big Sur problemen: heb jij er last van?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Big Sur problemen: heb jij er last van?

Door Laura Grootaarts17 november 2020 10:254 min. leestijd115

Vorige week donderdag is macOS Big Sur verschenen. Het is de grootste update voor je Mac in jaren. Start je je Mac na de installatie opnieuw op, dan zie je echt veel veranderingen. Hartstikke leuk, maar naast het nieuwe ontwerp en nieuwe functies introduceert de update bij sommige gebruikers ook wat onvoorziene problemen. Die macOS Big Sur problemen bespreken we in dit artikel.

macOS Big Sur op MacBook Pro

Oude MacBook Pro compleet onbruikbaar

We beginnen met het grootste probleem dat momenteel gemeld wordt: de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en midden 2014 kan compleet vastlopen tijdens de installatie van Big Sur. Apple is op de hoogte, maar een oplossing is er nog niet. Heb je zo’n MacBook, dan doe je er verstandig aan om nog niet te updaten. Lees ook ons artikel: macOS Big Sur: oude MacBook Pro’s lopen compleet vast.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Te weinig ruimte voor de installatie

We zeiden al dat macOS Big Sur een grote update is. Dat is ook terug te zien in het aantal GB’s dat nodig is voor de installatie: tot wel 40 GB! Kijk er niet van op als je Mac meldt dat er te weinig ruimte is.

Opslag Mac

Weten hoe het met de opslag van jouw Mac gesteld is? Klik linksboven op het appeltje en dan ‘Over deze Mac’. Op het paneel ‘Opslag’ zie je wat de stand van zaken is en hoeveel vrije ruimte je nog hebt. Via de knop ‘Beheer’ rechtsboven in het scherm biedt Apple je diverse tools om snel ruimte vrij te maken. Het verwijderen van de geluidenbibliotheek in GarageBand levert al snel enkele GB’s ruimte op, bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor bijlagen in Berichten.

macOS Big Sur installeren duurt lang!

Het downloaden en installeren van macOS Big Sur is een komen en gaan van Apple-logo’s en progressie-balkjes die maar nooit vol lijken te lopen. Het duurt eindeloos! Je moet er echt even de tijd voor nemen, een doordeweekse dag op kantoor is dus niet het juiste moment voor het updaten van je Mac. Zit er na een paar uur nog steeds geen schot in de zaak? Dan wordt het tijd om de Mac in veilige modus te (her)starten: houd tijdens het opstarten de shift-toets vast en probeer macOS Big Sur opnieuw te installeren.

Apps werken niet (goed) meer

Ook apps moeten worden aangepast op macOS Big Sur. Veel apps hebben al een update gehad om ze werkend te krijgen – check in de Mac App Store of je apps moet bijwerken, of controleer het via de app zelf. In veel andere gevallen zijn app-ontwikkelaars nog druk bezig met de nodige aanpassingen. Binnenkort verschijnen er waarschijnlijk diverse app-updates om de problemen te verhelpen.

Je Mac heeft er zichtbaar moeite mee

macOS Big Sur is geïnstalleerd, maar je Mac heeft er zichtbaar moeite mee. Hij wordt warm, de ventilator loeit en alles gaat trager. Heb je een MacBook, dan merk je dat de batterij razendsnel leeg loopt. Meestal komt het weer goed: je Mac is op de achtergrond, zonder dat je het ziet, nog van alles aan het ordenen en berekenen. Dit kan even tijd kosten: na een dag of wat zou het weer goed moeten zijn – of zelfs beter dan voorheen.

Problemen met Mail

Met de app Mail is van alles aan de hand. Dat heeft enerzijds te maken met de nieuwe opmaak, waardoor mensen bepaalde onderdelen niet meer kunnen vinden. Zo moet je de prullenmand opnieuw toevoegen via het plusje naast ‘Favorieten’. Maar er zitten ook ‘echte’ bugs in de Mail-app, zoals een zoekfunctie die niet meer optimaal werkt, het paperclipje dat soms weg is en inboxen die plots leeg zijn en opnieuw toegevoegd moeten worden. Wat er mis is, is op dit moment nog onduidelijk, maar hier is werk aan de winkel voor Apple.

Handoff werkt niet meer

Met handoff kun je een taak op je ene Apple-apparaat starten en voltooien op een ander apparaat. Begin met het typen van een mail op je iPhone en ga verder op je Mac, bijvoorbeeld. Maar onder Big Sur stopt Handoff er soms zomaar mee – om even later weer vrolijk verder te gaan. Extra verwarrend: het icoon dat duidelijk maakt dat handoff actief is, staat nu op een andere plek in het dock: rechts naast de prullenbak in plaats van helemaal links.

Mac voor beginners 2021
Mac voor beginners 2021
macOS Big Sur-editie

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

115
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Afkloppen, tot nu toe geen problemen met en na de installatie van BS op mijn MBP 13,3″ mid 2014, ja, een van de mogelijke kandidaten (..), met opstarten en apps.

Paul Pelckmans
Lezer
Paul Pelckmans

Update naar Big Sur op iMac 2020 en MacBook pro 2020 geen probleem. Heb echter op beide toestellen een probleem met Airdrop. Alle Apple toestellen worden in Airdrop herkend. Kan wel bestanden verzenden van de Apple iMac 2020 en MacBook Pro 2020 naar bv. iPad of iPhone maar kan geen bestanden ontvangen op de iMac 2020 of de MacBook Pro 2020. Heb al veel raad van internet opgevolgd maar het probleem blijft. N.B. De Apple Magic Mouse 2 voldoet helemaal niet. Ze is niet stabiel en verschuift ongevraagd en tuimelt bij indrukken van de linker of rechter muistoets. Ze maakt… Lees meer »

jonathan
Lezer
jonathan

ik had het probleem met AirDrop ook vlak na de installatie. ik had de iMac gewoon aan gelaten die nacht, en morgens nog een keer geprobeerd. toen deed de iMac het wel met AirDrop. mocht het probleem blijven raad ik aan om Big Sur er nog een keer overheen te draaien. vaak speelt het gelijk downloaden op de release datum en tijd ook een rol. je moet niet vergeten dat de server van apple dan volledig belast word en soms ook overbelast. dat betekend dat er ook wat gegevens van de besturing niet goed gedownload kunnen zijn, of dat gegevens… Lees meer »

Pierre
Lezer
Pierre

Big Sur draait nu 3 dagen zonder problemen op mijn macpro 13 inch mid 2014. Download en alles was in no time gepiept.

Vraagje: als nu draait blijft dan draaien of kan er alsnog ellende ontstaan?

Rico
Lezer
Rico

Pierre, nee, dat verwacht/denk ik niet. Mijn MBP 13,3 mid 2014 draait ook nog steeds als een zonnetje. De problemen die werden gemeld ontstonden tijdens de installatie. Deze liep vast.

c.wiegman
Lezer
c.wiegman

dia’s gescand via windows pc. naar USB stick naar iMac 2 maanden oud .12 nov. toen update gedaan naar Big sur alles goed gegaan toen weer doorgegaan met de dia’s nu geeft de info aan kan het bestand niet meer vinden .wie heeft er raad, kan geen foto meer e-mailen.

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Is de USB-stick wel terug te vinden in de Finder? Zo niet, dan raad ik je aan om op de site van de fabrikant van de stick te kijken of die een update aanbiedt. Soms staan deze nog niet in de Appstore.

Ronald
Lezer
Ronald

Snelle taken op me Touch Bar krijg ik niet meer zichtbaar.. Balk blijft leeg.

Daniel Houwer
Lezer
Daniel Houwer

Mijn IMac is geupdate en nu ben ik al mijn desktop iconen kwijt + (veel erger) al mijn onder Parallels lopende Corel Draw tekeningen. Alles van de afgelopen 10 jaar,,, WEG! beetje verdrietig om het lief te zeggen.
Is er iets wat ik kan doen om dit terug te draaien?
bij voorbaat dank,
Daniel.

QuBee
Lezer
QuBee

Ik ben geen expert. Ik kan me wel herinneren van een vorige grote update dat al mijn foto’s weg waren. Ik begrijp je verdriet ?
Het gekke was, na een paar dagen stonden ze er ineens weer op. Misschien gebeurt dat bij jou ook ?

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Ook ik denk dat het niet weg is; de Big Sur update doet niets met je bestanden. Eventueel herstarten of tips volgen boven dit item om Big Sur mogelijk nogmaals te draaien.

Yolan
Lezer
Yolan

Ook niet op icloud.com?

BEn
Lezer
BEn

probleem met mail:
verwijderen van berichten komen niet eerst in de prullenmand maar verdwijnt direct definitief weg.
is ook van toepassing op alle andere postbussen – (kennelijk mist er iets (koppeling?)
update ging overigens goed.

EdKo
Lezer
EdKo

Ik heb exact hetzelfde. Instellingen wijzigen helpt niet!

Mario
Lezer
Mario

Al veel problemen met BigSur. Van programma’s die niet goed werken (Luminar), tot en met traag werkende ontgrendeling en browsers (ook Safari), die niet meer doen wat ze zouden moeten doen. En dat op een MacBook Pro 16 inch van ruim een half jaar oud. Voor mij is het tijdelijk BigSuck! En nooit meer zal ik als een van de eerste nieuwe systeemsoftware installeren. Ik wacht voortaan wel een paar maanden tot de kinderziektes eruit zijn. Dikke min voor Apple!

Bas Vlug
Lezer
Bas Vlug

Dat laatste dacht ik dus ook aan. Toch zo slim geweest om het wél te doen. Ik ga het nu terugzetten naar Mojave of Catalina. Wacht inderdaad maar even, heel verstandig!

Geert
Lezer
Geert

Kan dit dan? Ik bedoel het terugdraaien? Heb dit jaren geleden ook willen doen maar dit lukte niet. Heb toen volledige Mac gewist en terug herop gestart zoals je een nieuwe aankoopt.

Anna
Lezer
Anna

Ik kan na installatie teksten niet meer printen. Plaatjes print hij wel, maar tekst niet. Ook niet als ik er een PDF bestand van maak. Heeft iemand al een oplossing voor dit probleem? Ik lees dat vele gebruikers met vele verschillende printers dit probleem hebben.

Janek
Lezer
Janek

Hi Anna, zoek via het merk/type nummer van je printer naar een nieuwe download. Ik heb de printersoftware verwijderd van mijn Mac en een nieuwe geïnstalleerd via de website van Canon (consumer product support) en de printer doet het weer

Frans Kerkhoff
Lezer
Frans Kerkhoff

Jpg maken van pagina.

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Probleem ligt mogelijk bij de drivers van je printer. Kijk eens op de site van de printerfabrikant of die wellicht al updates aanbiedt die nog niet in de Appstore zijn te vinden.

Jacques Bovy
Lezer
Jacques Bovy

Tot op heden geen enkel probleem met mijn MBP 13″-laat 2013. Alles werkt perfect na de installatie. Alle apps werken naar behoren zoals vroeger.

Ben
Lezer
Ben

Nu een kleine week in gebruik. Installatie uiterst soepel < 45 minuten (iMac 27 " late 2016 met 2TB fusion en 16GB ram). Mail doet wat raar, (ben een hele partij (oude) berichten kwijt. Affinity Photo extensies werken niet (goed). Hier en daar wat wennen natuurlijk. De grootste teleurstelling voor mij is dat de leesbaarheid van de UI aanmerkelijk is verslechterd. Teksten op achtergrond van menus moeilijk te lezen, tenzij je de transparancy volledig uitschakelt. Maar dan staat ook je dock weer op een witte achtergrond. Verder kun je niets doen aan de b.v. lettertype of tekstgrootte van de menu… Lees meer »

Vin
Lezer
Vin

MB pro mid 2014 – Ik kan mijn camera niet meer gebruiken. Systeem zegt: Sluit camera aan.

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Zie mijn eerdere opmerkingen over app-updates via de fabrikant

Dick Metselaar
Lezer
Dick Metselaar

Ik ben dit keer geen early adapter. Ik las van problemen met Basecamp van Garmin en omdat ik die frequent gebruik wacht ik toch maar even met de update.

Overigens heb ik sinds Catalina al problemen met mijn mail. De (slimme)groepen werken niet meer. Als ik in de adresregel een groep wil invoeren dat voegde hij die vanuit contacten onder Mojave kwamen dan keurig de in die groep gegroepeerde contacten in de adresregel. Dat werkt dus sinds Catalina al niet meer. Is ook nog steeds niet goed gekomen.

Ben
Lezer
Ben

Basecamp is inderdaad een drama, Heb Garmin-support gemaild, maar na 4 dagen nog geen reactie (-:

Ben
Lezer
Ben

Dick, Ik krijg zojuist een bericht van Garmin. Ze zijn zich bewust van het probleem. De work-around: Als je de kaart view op 3-D instelt werkt e.e.a mogelijk goed. In de Menu-balk onder View (of Toon in de NL-versie) kies je voor 3D. Het duurt even voor je die instelling kunt bereiken omdat je voortdurend de “spinning bal” tussendoor krijgt, maar met enig geduld kun je bij die instelling komen. Bij mij werkt het nu weer prima.
Garmin werkt aan een oplossing maar geeft geen tijdframe op.

Rudi Stuve
Lezer
Rudi Stuve

Ik probeer BS te downloaden, maar krijg steeds de melding dat de ‘update niet beschikbaar is’. Beetje te druk op de server misschien? Ik heb alle automatische zoektochten en dergelijke naar updates uitgezet, dacht dat dat misschien het probleem was, maar nee. Iemand een oplossing?

Swenja
Lezer
Swenja

Is het je al gelukt? Ik loop nu tegen hetzelfde probleem aan en kan bepaalde apps niet downloaden omdat ik niet MacOS BS heb…

Han
Lezer
Han

MBP2017 15″
– stand-by werkt niet meer. bij dichtdoen sluit BS MBP af waardoor iedere keer opnieuw opgestart moet worden.
– Touch Bar werkt niet meer. Is ook uit menu toetsenbord in systeemvoorkeuren verdwenen
– batterij staat op gepauzeerd (86%), MBP laat niet meer op tot 100%

Maartje
Lezer
Maartje

Sinds de update naar Big Sur kan ik veel van mijn documenten in iCloud niet meer openen. Kan iemand mij hiermee helpen?

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Welk programma gebruik je voor documenten? Wellicht ligt daar het probleem. Kijk anders eens op de sites van de leverancier van de programma’s die je gebruikt. Microsoft Office bijvoorbeeld is geheel vernieuwd door een update.

Martijn
Lezer
Martijn

Bij Mij ging het helemaal mis. De installatie van Big Sur liep helemaal vast op mijn iMac van 2019. 3 uur en 15 min met de apple helpdesk aan de lijn gehangen. Niets werkte. Uiteindelijk de hele mac moeten wissen en opnieuw installeren. Alles kwijt!!
Wel geweldig geduldig geholpen door de helpdesk, maar helaas niet kunnen oplossen.

Erik van der Scheer
Lezer
Erik van der Scheer

Ik had precies hetzelfde probleem op mijn iMac van 2019. Installatie liep steeds vast na enkele uren. Ben ook helemaal opnieuw begonnen. Catalina er opnieuw opgezet en toen Big Sur geïnstalleerd. Dat ging goed. Maar alle eigen bestanden op de hd waren dus weg.

Opstarten van Mac duurt wel ong . 10-15 seconden langer dan voorheen.

Lettie
Lezer
Lettie

Hoi Martin, hoe heb jij Big Sur kunnen terugzetten op je iMac ? mijn “systeemvoorkeuren” paneel werkt helemaal niet meer na de installatie dus terug zetten lukt niet ..
Gr lettie

Jeroen de Haan
Lezer
Jeroen de Haan

Big Sur? Gewoon Mojave. Loopt als een zonnetje op m’n MBP2015!

Ger
Lezer
Ger

Na installatie van Big Sur, start mijn iMac (iMac Retina 4K, 21.5-inch, Late 2015) langzaam op. Na het inloggen staat het scherm op zwart gedurende 2 minuten. Alleen de muiscursor is zichtbaar. Daarna het beginscherm en na een halve minuut verschijnen pas langzaam één voor één de icoontjes. Totale opstarttijd is ca 5 minuten. Ben ik niet gewend. Eenmaal opgestart, werkt alles goed en snel.

Gerard Mommen
Lezer
Gerard Mommen

Het opstarten van mijn iMac (Retina 5K, 27 inch 2017 met 24 gb geheugen) gaat zeer traag. Duurt ongeveer 4 minuten alvorens ik iets kan doen. Eens opgestart loopt alles zeer vlot. Met Catalina ging opstarten veel vlotter.

Egon
Lezer
Egon

Op mijn iMac 27 late 2015 komt de update niet eens aan het installeren toe. Iemand een idee?

Fons Bellens
Lezer
Fons Bellens

Big Sur , Vuze werkt niet meer, e mail werkt maar zus en zo enzo werder

Johan
Lezer
Johan

Openen met iWatch lukt niet meer.
Op advies van Apple ook na herinstalleren Big Sur nog geen succes

Vincent
Lezer
Vincent

Dit probleem herken ik, heb ik ook. Instellingen aangepast, herstart uitgevoerd en opnieuw ingesteld en een herstart. Dit mocht niet baten.

Joseph B
Lezer
Joseph B

De handoff werkte na de installatie niet meer met mijn iPad, maar wel nog met mijn iPhone. Na een update van mijn paswoord van Apple/iCloud op mijn Mac mini en dus een nieuwe acceptatie van al mijn toestellen (nergens een logout gedaan), werkte de handoff functie ook weer met mijn iPad.

ed haers
Lezer
ed haers

mac start langzaam op, mail blijft dikwijs hangen
printers kwijt zijn wel oudjes hp b210 en Sam ml 1610IMG_
krijg dan de melding hp 3 scanner zal schade toebrengen

Eduard Mesritz
Lezer
Eduard Mesritz

Big Sur installatie is bij mij – behalve dat het een eeuwigheid duurde en de installatie tussendoor een aantal keren misging – goed verlopen op mijn iMac (2017). Het grootste probleem na installatie is het weer werkend krijgen van mijn Western Digital My Cloud netwerkschijf. Deze was niet meer te benaderen via de Finder. Na urenlange vruchteloze pogingen van Apple (die mij met alle geduld te woord heeft gestaan) ben ik uitgebreid gaan zoeken in Fora en kwam op het Forum van de fabrikant (Western Digital) veel vergelijkbare problemen tegen. Uiteindelijk blijkt WD een update voor hun WD-app te hebben… Lees meer »

Rob
Lezer
Rob

Als ik een mail verwijder via het icoontje midden boven is de mail niet zichtbaar in de map Prullenmand (onder On My Mac). Als ik ze er naar toe sleep blijven ze daar wel zichtbaar.

van den Toorn Gerrit Jan
Lezer
van den Toorn Gerrit Jan

Mijn iMac2017 is na langdurige download en installeren (ca5 uur met adsl in Frankrijk) Niet meer uit zijn welkomstscherm te krijgen. Na het invullen van mijn wachtwoord gaat hij op zwart en komt dan weer terug in het welkomstscherm (loop)! Na2 x dit ondergaan te hebben komt er een foutmelding in beeld dat de computer is uitgeschakeld vanwege een probleem. HD niet meer te benaderen, iMac niet meer te gebruiken. 2x opnieuw gedownload ( 2x ruim 5 uur mee bezig met bekabelde adsl aansluiting) maar zonder succes. Nu ruim een week zonder computer. Wat een ongekende ellende.

Benno Steenaert
Lezer
Benno Steenaert

Na installatie van Big Sur deed mijn Epso printer SX415 het niet meer. Na 12 (!!) uur chatten met de helpdesks van Apple en Epson, zelfs met de senior advisors bleek deze printer wel op de update lijst te staan doch noch Apple, noch Epson lukte het met drie verschillende drivers mijn printer/scanner te installeren. Maar in de 89 jaar dat ik nu leef heb ik geleerd geduld en doorzettins-vermogen te hebben en mijn brains heb regelmatig geupdated, zoals ook mijn fysieke conditie. Tenslotte kreeg ik van Epson een vierde driver , waarmee ik tenslotte mijn vier jaar geleden gekochte,… Lees meer »

Ger
Lezer
Ger

O, ik heb dat ook ! Nee geen 89 jaar maar wél 74 ! Update ging goed, maar geen bereik meer naar mijn printer.
Moet het nog steeds in orde maken maar ? ik dacht juist/altijd dat een update de boel/’t spul er beter zou doen uitkomen !! i.p.v problemen te veroorzaken !!

Anja Bos
Lezer
Anja Bos

Mijn SX415 doet het ook niet meer onder Big Sur. Tips voor de welke driver ik moet hebben?

Anita van Agtmaal
Lezer
Anita van Agtmaal

Ik ben in mijn mail-programma de markeringen (gekleurde vlaggetjes) kwijt. Ik kan wel een vlaggetje toekennen aan een mail, maar de kolom waarin ik deze markeringen op mijn oude mail-versie zag ontbreekt hier. Ik kan nergens vinden of en hoe ik dit kan aanpassen. Verder wil ik van al mijn Ingekomen post de mail dus sorteren op die markeringen (gekleurde vlaggetjes) zoals ik in de vorige Mail-versie kon doen. Hier zie ik het niet. Weet iemand dit? Het is mij wel gelukt om de knop om met vlaggetjes te markeren in de balk bovenin te zetten… dat is het probleem… Lees meer »

Peter
Lezer
Peter

bij de batterijstatus kan ik geen % vol/leeg meer standaard laten zien. Wel is dat % zichtbaar als ik het batterijpictogram in de menubalk aanklik.

Sam Vanherpe
Lezer
Sam Vanherpe

waardeloos systeem! trendy interface ..meer niet.
Mail zit vol met bugs. Gezonden mails
Safari werkt niet naar behoren bvb website hln.be gaat nauwelijks of niet open.

Philippe
Lezer
Philippe

Clips op facebook haperen bij afspelen zowel op safari alsook op Chrome na upgrade van MacOs Big Sur. Sommige games starten niet meer op Google Chrome.

Yolan
Lezer
Yolan

BS geïnstalleerd op de iMac en nu kan ik niet meer printen. Er gebeurt helemaal niks als ik op printen klik. Ga ik in systeembeheer maar de printer dan staat er dat hij offlie is en ik kan hem niet activeren. Uit- en aangezet natuurlijk, usb in een andere poort, niks helpt. Hoe kan dit? En wat doe ik eraan?

Kim
Lezer
Kim

Ook ik ben, denk ik, te snel geweest met installeren. Mijn Air ‘17 vind de update niet leuk. Hij heeft het zwaar en hij heeft het heel warm. De batterij is binnen no-time leeg. De 24 uur dat hij nodig zou hebben om te ‘ordenen’ zijn allang al om…

Suzan
Lezer
Suzan

Bij mij gaat het nu ook zo, heb je er inmiddels een oplossing voor gevonden?

Armand Maessen
Lezer
Armand Maessen

Mijn iMac Retina 5K, 27 inch, 2017 heeft zware opstartproblemen sinds Big Sur. Elke ochtend is het weer de vraag of deze überhaupt nog wel opstart. Of ik de ‘startknop’ nu lang of kort indruk lijkt geen verschil te maken. Voorheen liep deze als een zonnetje…

Philippe
Lezer
Philippe

Ik heb een macbook van begin 2015. Sedert de installatie van Big Sur lopen de filmpjes, clips op facebook niet vlot meer, is alsof ze haperen. Zowel op safari alsook op google chrome. Iemand een suggestie hoe dit kan verholpen worden ?

hans
Lezer
hans

Beste Philippe, ik heb ook een MacBook van begin 2015, 13 inch en exact hetzelfde probleem. Alle bewegende beelden haperen. Heb jij al een oplossing?

Peter
Lezer
Peter

Same here.. Alle videos haperen, los van de website of browser. Opnieuw opstarten heeft niets geholpen. Hoor het graag als iemand een oplossing heeft.

Jacobien
Lezer
Jacobien

Bij mij ook! Heeft een van jullie de oplossing al?

Jacobien
Lezer
Jacobien

Ik heb het gevonden! Bij mij hielp het om de NVRAM en PRAM te resetten. Ik las op andere fora dat veel anderen hiermee ook gebaat waren. Zo kun je dat doen: https://www.iculture.nl/tips/nvram-pram-resetten/
Succes!

Sander
Lezer
Sander

Installatie liep goed door, geen problemen tot de laatste herstart… heb bij het inladen van mijn gebruikersaccount grote problemen. iMac 27″ uit 2019 starte prima op totaan het login scherm. Na het inloggen bleef het wieltje draaien en kwam de mac niet verder dan de bureaubladachtergrond. Ouch! Na een aantal noodgrepen en in veilige modus te starten kon ik een aantal apps uit de startup verwijderen, extra geïnstalleerde fonts verwijderen en een verouderd office automatisch update script uitzetten, waarna de Mac wel weer startte. Ik blij… maar…. grote problemen met QuarkXpess… deze hebben de update zelf nog niet klaar en… Lees meer »

Gerry
Lezer
Gerry

Ik ben veel emails kwijt in Mail. Ook met de zoek functie niet meer te vinden.

DeMa
Lezer
DeMa

Stel voor om big sur op een externe harde schijf te installeren, gelegenheid om alles rustig te ontdekken. Werk nu met interne harde schijf, partitie1 Catalina (mail, office etc), partitie 2 Big sur met alleen iMovie voor video editing, partitie 3 bootcamp voor windows 10, externe harde schijf voor big sur om alles uit te proberen. Werkt voor mij prima gr

Daisy
Lezer
Daisy

Mijn batterij is drastisch verslechterd na het installeren van de macOS Big Sur op mijn Macbook Air 2017. Zelfs wanneer de laptop niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld in de nacht) verbruikt deze ineens zo veel stroom dat hij de volgende ochtend helemaal leeg is! Ook wordt de laptop veel warmer en maken de ventilatoren intens veel lawaai. Dit heb ik nog nooit meegemaakt na een installatie en dit is ook na een week nog steeds niet verdwenen.

Kings
Lezer
Kings

Na installatie van BS op mijn MBP2019 heb ik hetzelfde probleem, ventilatoren die continu draaien en een sterk verslechterde batterij. Echt waardeloos, stomme fout van mij om geen reservekopie te maken voor installatie om terug te gaan naar vorig besturingsysteem.
Helpdesk van Apple heeft geen idee wat te doen, ik hoop dat er snel een update komt…..

Suzan
Lezer
Suzan

Bij mij precies hetzelfde! Frustrerend..

Gustaaf
Lezer
Gustaaf

Ik heb een MacBook pro (2020) met 16 gb ram. Je zou dan denken dat ik helemaal geen problemen ervaar. Mis. Als ik de les volg (met safari) dan sluit safari mijn pagina, omdat ik te veel geheugen gebruik. Is dat niet belachelijk. Ik zou ook graag de Touch Bar willen gebruiken voor wat ik wel degelijk handig vind. Als extensie van mijn toetsenbord. Zeg nu niet dat “woorden suggesties” nuttige extensies (van het toetsenbord) zijn. Je kan heus rapper typen dan dat. Maar moest ik nu sub- & superscript in mijn Touch Bar hebben staan dat zou pas een… Lees meer »

Theo Veen
Lezer
Theo Veen

Big Sur geïnstalleerd op mijn MacBook Pro 2015, maar bij het invullen van mijn wachtwoord werkt het niet!

Bas Vlug
Lezer
Bas Vlug

Op mijn MacBook Pro valt de beeldvullende weergave van online video’s na enkele seconden uit, weg beeld! Moet constant weer op het Chrome logo drukken om de video te bekijken. Op mijn iMac is het ook feest. Ben sowieso een complete map met zo’n 300 zakelijke Word-bestanden kwijt. Echt overal gezocht, gescand, diep in het systeem wezen graven…niets! Nog nooit meegemaakt. Tijdens Photoshoppen beginnen mijn foto’s te flikkeren wanneer ik ze resize, ook zoiets. Of vanuit Photoshop een beeld willen opslaan in een nieuwe map. Command-N voor een nieuwe map, invoerveld grijs beeld, nieuwe naam valt niet in te typen.… Lees meer »

eric
Lezer
eric

Slechte update, ik heb diverse problemen. Ik kan bijvoorbeeld niet meer printen via HP printer, ik heb de driver opnieuw geïnstalleerd, de mac ziet de printer maar ik kan niet printen. Big Sur ziet de driver als een bedreiging

joaquin
Lezer
joaquin

Kan iemand mij helpen,
ik heb een MacBook 2015 en ik zou normaal Big Sur kunnen inhaleren maar als ik de installatie wil afmaken kan ik de juiste schijf niet aan klikken. Ik zit nu dus nogsteeds op Mojave.

Bert
Lezer
Bert

Help, filmpjes haperen in BS. You tube filmpjes, twitter, kortom alle filmpjes lopen vast. Wat kan ik doen.
(early 2015)

Germa
Lezer
Germa

Na langdurige en haperende upgrade Big sure op mijn macbook pro mid 2015 houden de ventilatoren niet meer op met loeien. Heb SRC al gereset maar helpt niet. Wat nu? iemand een tip?

Frank
Lezer
Frank

Hoi Germa, is dit inmiddels verholpen bij jou? Ik heb hetzelfde probleem …..

Benni pannier
Lezer
Benni pannier

Sinds ik Big Sur heb geïnstalleerd start mijn iMac heel traag op. Dit duurt zeker 5 minuten, soms langer. eens opgestart werk alles zoals het hoort. Kan ik hier iets aan doen of ligt het aan apple.

Tiny Coremans
Lezer
Tiny Coremans

ik heb een iMac 2019 die tot voor de update perfect werkte, super snel en zelfs goed communiceerde met een nieuwe Windows PC waar ik zeer verwonderd over was. maar sinds de update Mac OS Big Sur kan ik gewoon niet meer deftig werken. om de zoveel minuten loopt mijn iMac gewoon vast, kan ik gewoon niks meer doen, moet ik een koffietje gaan zetten en wachten tot alles terug los komt. kan er niet mee lachen want ben hierdoor al wat documenten kwijt geraakt. ik zit er serieus aan te denken om deze besturing er gewoon af te gooien… Lees meer »

Gerda
Lezer
Gerda

Na installatie werkt mijn iMac een stuk trager. Ook kan ik batterijpercentage van mijn extra numerieke toetsenbord (bluetooth) niet meer zien.