Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

macOS Big Sur problemen: heb jij er last van?

Auteur: Laura Grootaarts
114 reacties
macOS Big Sur


Lees verder na de advertentie

Vorige week donderdag is macOS Big Sur verschenen. Het is de grootste update voor je Mac in jaren. Start je je Mac na de installatie opnieuw op, dan zie je echt veel veranderingen. Hartstikke leuk, maar naast het nieuwe ontwerp en nieuwe functies introduceert de update bij sommige gebruikers ook wat onvoorziene problemen. Die macOS Big Sur problemen bespreken we in dit artikel.

macOS Big Sur op MacBook Pro

Oude MacBook Pro compleet onbruikbaar

We beginnen met het grootste probleem dat momenteel gemeld wordt: de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en midden 2014 kan compleet vastlopen tijdens de installatie van Big Sur. Apple is op de hoogte, maar een oplossing is er nog niet. Heb je zo’n MacBook, dan doe je er verstandig aan om nog niet te updaten. Lees ook ons artikel: macOS Big Sur: oude MacBook Pro’s lopen compleet vast.

Te weinig ruimte voor de installatie

We zeiden al dat macOS Big Sur een grote update is. Dat is ook terug te zien in het aantal GB’s dat nodig is voor de installatie: tot wel 40 GB! Kijk er niet van op als je Mac meldt dat er te weinig ruimte is.


kooptip

Opslag Mac

Weten hoe het met de opslag van jouw Mac gesteld is? Klik linksboven op het appeltje en dan ‘Over deze Mac’. Op het paneel ‘Opslag’ zie je wat de stand van zaken is en hoeveel vrije ruimte je nog hebt. Via de knop ‘Beheer’ rechtsboven in het scherm biedt Apple je diverse tools om snel ruimte vrij te maken. Het verwijderen van de geluidenbibliotheek in GarageBand levert al snel enkele GB’s ruimte op, bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor bijlagen in Berichten.

macOS Big Sur installeren duurt lang!

Het downloaden en installeren van macOS Big Sur is een komen en gaan van Apple-logo’s en progressie-balkjes die maar nooit vol lijken te lopen. Het duurt eindeloos! Je moet er echt even de tijd voor nemen, een doordeweekse dag op kantoor is dus niet het juiste moment voor het updaten van je Mac. Zit er na een paar uur nog steeds geen schot in de zaak? Dan wordt het tijd om de Mac in veilige modus te (her)starten: houd tijdens het opstarten de shift-toets vast en probeer macOS Big Sur opnieuw te installeren.

Apps werken niet (goed) meer

Ook apps moeten worden aangepast op macOS Big Sur. Veel apps hebben al een update gehad om ze werkend te krijgen – check in de Mac App Store of je apps moet bijwerken, of controleer het via de app zelf. In veel andere gevallen zijn app-ontwikkelaars nog druk bezig met de nodige aanpassingen. Binnenkort verschijnen er waarschijnlijk diverse app-updates om de problemen te verhelpen.

Je Mac heeft er zichtbaar moeite mee

macOS Big Sur is geïnstalleerd, maar je Mac heeft er zichtbaar moeite mee. Hij wordt warm, de ventilator loeit en alles gaat trager. Heb je een MacBook, dan merk je dat de batterij razendsnel leeg loopt. Meestal komt het weer goed: je Mac is op de achtergrond, zonder dat je het ziet, nog van alles aan het ordenen en berekenen. Dit kan even tijd kosten: na een dag of wat zou het weer goed moeten zijn – of zelfs beter dan voorheen.

Problemen met Mail

Met de app Mail is van alles aan de hand. Dat heeft enerzijds te maken met de nieuwe opmaak, waardoor mensen bepaalde onderdelen niet meer kunnen vinden. Zo moet je de prullenmand opnieuw toevoegen via het plusje naast ‘Favorieten’. Maar er zitten ook ‘echte’ bugs in de Mail-app, zoals een zoekfunctie die niet meer optimaal werkt, het paperclipje dat soms weg is en inboxen die plots leeg zijn en opnieuw toegevoegd moeten worden. Wat er mis is, is op dit moment nog onduidelijk, maar hier is werk aan de winkel voor Apple.

Handoff werkt niet meer

Met handoff kun je een taak op je ene Apple-apparaat starten en voltooien op een ander apparaat. Begin met het typen van een mail op je iPhone en ga verder op je Mac, bijvoorbeeld. Maar onder Big Sur stopt Handoff er soms zomaar mee – om even later weer vrolijk verder te gaan. Extra verwarrend: het icoon dat duidelijk maakt dat handoff actief is, staat nu op een andere plek in het dock: rechts naast de prullenbak in plaats van helemaal links.