Terug naar macOS Big Sur: oude MacBook Pro’s lopen compleet vast
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Big Sur: oude MacBook Pro’s lopen compleet vast

Door Laura Grootaarts16 november 2020 10:262 min. leestijd15

Afgelopen donderdag is macOS Big Sur verschenen. Deze grote update voor de Mac blijkt hier en daar problemen te veroorzaken. Zo lopen sommige oude MacBook Pro-modellen compleet vast tijdens het installatie-proces.

Safari macOS Big Sur

Big Sur: oudere MacBook Pro op zwart

Op discussie-platforms als Reddit, MacRumors en de Apple Support Communities regent het klachten over de update, dus het lijkt een veelvoorkomend probleem te zijn. Het gaat met name om de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en midden 2014 – deze Macs behoren ook tot de oudste modellen die geschikt zijn voor macOS Big Sur.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Tijdens het installeren lopen de Macs op een gegeven moment helemaal vast. Het scherm gaat op zwart en je kunt niets meer met de Mac. Mac-gebruikers hebben al van alles geprobeerd: NVRAM en SMC resetten, de veilige modus, de Mac herstellen via Internet Recovery. Zonder succes. Met geen mogelijkheid kom je nog voorbij het zwarte scherm. Kortom: de Macs zijn onbruikbaar.

En nu?

Diverse gebruikers hebben hun problemen inmiddels gemeld bij Apple. De reacties die ze krijgen zijn wisselend. Sommigen hebben hun MacBook ter reparatie mogen inleveren, anderen kregen te horen dat het probleem is gerapporteerd aan het engineering-team binnen Apple. Apple heeft inmiddels een stappenplan met een oplossing gepubliceerd, maar de gemiddelde gebruiker wordt daar niet blij van.

Op dit moment is nog steeds onduidelijk waardoor het probleem veroorzaakt wordt. Heb je een MacBook Pro van eind 2013 of midden 2014? Dan doe je er verstandig aan door nog even te wachten met updaten. Welke Mac je precies hebt, controleer je via ‘Appeltje>Over deze Mac’.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

15
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Ik las ervan het afgelopen weekend. Wel pas nadat ik mijn MBP Retina 13,3 inch mid 2014 succesvol had weten te upgraden naar BS. Ook al is mijn installatie wel succesvol verlopen als ik hier voortijdig van wist, was ik er toch niet aan begonnen.

Tyco
Lezer
Tyco

Ik heb een Macbook Pro 15-inch van 2013, zijn er daarvoor ook dergelijke problemen gemeld? Of gaat het enkel om de 13-Inch varianten van 2013 en 2014?

Rico
Lezer
Rico

Afgaande op wat je er van leest, zou het alleen de 13,3 inch varianten betreffen. Maar als ik jou was zou ik even pas op de plaats houden met installeren van BS.

Tyco
Lezer
Tyco

Ja ik wacht nog even af voor de zekerheid tot er meer nieuws is van Apple uit ook.

Rico (andere Rico)
Lezer
Rico (andere Rico)

Ik heb de macbook pro 2020 en na de update Big Sur krijg ik mijn Touch ID met geen mogelijkheid meer werkend. Ik kan in het menu vingerafdrukken verwijderen, nieuwe aanmaken, echter eenmaal in stand by kan ik er met de Touch ID niet in, uitsluitend met het wachtwoord. Kan op internet ook nog geen oplossing vinden.

Jill
Lezer
Jill

Hier heb ik ook last van met mijn MacBook Pro 2019. Kan inderdaad wel TouchID wijzigen, etc. Echter eenmaal in standby doet ‘ie niks meer..

Jeroen
Lezer
Jeroen

Bij mijn MB-pro 2020 bijna precies hetzelfde… ik kan ook geen nieuwe vingerafdrukken meer aanmaken. Alleen verwijderen. En ik kan Touch ID niet gebruiken.

Leon
Lezer
Leon

ik loop er tegen aan dat mijn muis ineens anders werkt moet wel 8 x klikken.. weet iemand daar misschien een oplossing voor
*muis met kabel geprobeerd werkt ook niet goed
*muis verwijderd en opnieuw laten zoeken
wat heb ik spijt van de update nu ….

Mixel
Lezer
Mixel

Mijn Macbook pro van 2017 liep ook vast, maar bij een reboot werkte het wel. Er was wel een groot probleem ik ben al mijn emails kwijt ! Al mijn werk zat in de mailbox.

Hoe los ik dit op ?

Alex
Lezer
Alex

Macbook air 11 mid 2013, geen probleem. Loopt allemaal lekker gesmeerd.

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ik heb nog even gekeken op vooral de forums van MacUser. Sommigen hebben wel degelijk hun systeem weer aan de praat gekregen (mèt de upgrade). Maar noch de oorzaak noch de oplossing is eenduidig. Iemand stelde vast, dat het blijkbaar ging om ontzettend traag verlopen van die “laatste” minuut: wel 6 uur. Men specificeert zelden wat men heeft, en dat vergroot de roeptoeter-verwarring. Mijn eigen MacBook Air (2013) deed er ook lang over, maar bij lange na geen 6 uur. Dat was de goedkoopste uitvoering, wel met 256 GB opslag. Ik wacht wèl met mijn MacBook Pro (2013), de duurste… Lees meer »

Frank
Lezer
Frank

mbp 13″ begin 2014 Kan na installatie BS finder, muziek en foto’s met geen mogelijkheid openen. Wat te doen??

Bert
Lezer
Bert

Ook mijn iMac zit volledig op slot. Tijdens installeren liep de boel vast.

Ron
Lezer
Ron

Ook mijn macbook uit 2016 volledig vast. Volledige recovery noodzakelijk. Deze lijkt nu ook te blijven hangen. Wacht even af voor ik weer contact zoek met Apple. Eigenlijk schandalig dat een update zoveel ellende veroorzaakt.

jack
Lezer
jack

MBP installatie liep helemaal vast, via amerikaanse blog achter het toch echt bij apple liggende! update probleem, .. uiteindelijk HD maar gewist en nieuwe installatie, nu lukt het koppelen met iCloud account niet, ben er wel eenbeetje klaar mee, #nooitmeerupdatenzondereerstrecenciestelezen :-((