Terug naar 'Duurste MacBook Pro 2018 heeft warmteprobleem' (video)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'Duurste MacBook Pro 2018 heeft warmteprobleem' (video)

Door Laura Grootaarts18 juli 2018 10:432 min. leestijd0

Vorige week bracht Apple een nieuwe MacBook Pro 2018 uit. Het model met de Intel Core i9-processor blijkt zijn warmte niet goed kwijt te kunnen, zo ontdekte een YouTuber. En dat heeft zo zijn weerslag op de prestaties van Apple’s nieuwe paradepaardje.

MacBook Pro 2018

MacBook Pro wordt te warm

Het gaat in dit specifieke geval om de 15-inch MacBook Pro. Standaard is die uitgerust met een Intel Core i7-processor. Maar voor € 480 kun je hem upgraden naar een Intel Core i9-processor van de 8e generatie. Op de 13-inch MacBook Pro is deze variant niet beschikbaar.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

YouTube Dave Lee kocht de variant met de i9-processor en deed daarbij een verontrustende ontdekking, die je doet afvragen of die extra investering wel de moeite waard is. In een video laat Lee zien dat de MacBook Pro bij intensieve taken te warm wordt, waardoor hij er niet meer in slaagt om optimale prestaties te leveren. De kloksnelheid wordt lager dan de beloofde 2,9 GHz – reken meer op 2,2 Ghz.

Verliezer in de snelheidstest

In dit voorbeeld gebruikte Lee het programma Adobe Premiere Pro. Al na een paar seconden gaat het behoorlijk mis en loopt de kloksnelheid terug. Het renderen van een video kost op deze manier 40 minuten. Het bizarre is dat de MacBook Pro van verleden jaar met een mindere processor slechts 35 minuten nodig heeft voor deze taak. Lee heeft een enigszins hilarische oplossing voor het probleem: hij zet zijn gloednieuwe Mac in de koelkast. Het resultaat? Een render die slechts 27 minuten duurt … Je ziet het in de video hieronder.

‘De i9 in deze MacBook kan niet eens de basis kloksnelheid handhaven. Vergeet turbo’s, hij houdt de 2,9 GHz niet eens vol, wat absurd is’, zegt Lee. ‘Alle potentie van de processor wordt verspild door dit chassis. Of eigenlijk: door de koeler.’

Kern van waarheid?

Er valt natuurlijk het een en ander aan te merken op deze test – al was het maar omdat er slechts één Mac en één app is gebruikt. Toch zit er misschien wel een kern van waarheid in. Apple streeft naar steeds dunnere laptops en moet daarvoor concessies doen op andere gebieden. Het overgrote deel van de MacBook Pro-gebruikers gaat het apparaat echter nooit zo intensief gebruiken als in deze video. Maar voor de professionals is de Pro al lang zo Pro niet meer. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Lees ook ons dossier MacBook Pro.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar