Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

De instap-MacBook Pro kun je beter vermijden: dit is waarom

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Goedkoopste MacBook Pro

Apple heeft vorige week de nieuwe MacBook Pro M3 geïntroduceerd, maar het goedkoopste model krijgt de nodige kritiek – en dat is meer dan terecht.

Lees verder na de advertentie

Goedkoopste MacBook Pro M3

De 14- en 16-inch MacBook Pro zijn vorige week voor de tweede keer in een jaar tijd vernieuwd. Waar ze in januari nog uitgerust werden met M2-chips, is het nu al de beurt aan de gloednieuwe M3-chips. En hoewel de Pro daarmee weer een mooie boost krijgt qua prestaties, is er ook kritiek.

Het instapmodel van de nieuwe Pro is namelijk veranderd. Die heeft nu een M3-chip en 8 GB geheugen, terwijl de vorige instapper nog een M2 Pro-chip en 16 GB geheugen had. Oftewel: het instapmodel is een trede naar beneden gegaan. Het voordeel is dat hij daardoor nu € 2029 kost, in plaats van € 2249. Maar je krijgt er een stuk minder rekenkracht voor terug. Wil je wel de volwaardige M3 Pro en 18 GB geheugen, dan betaal je nu € 2549 – dus eigenlijk is de MacBook alleen maar duurder geworden.

kooptip

Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!
Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Veel kritiek

De eerste Amerikaanse reviews zijn niet al te enthousiast over deze stap – en dat terwijl de MacBook Pro daar omgerekend maar € 1638 kost (inclusief btw). De focus ligt hierbij met name op het geheugen. Zo zegt techblog Macworld dat 8 GB geheugen een ‘een beledigend karige hoeveelheid voor deze tijd’ is. Dat een upgrade naar 16 GB een fors prijskaartje heeft – in Nederland kost dat € 230 – valt ook niet goed in de smaak: ‘Apple vraagt $ 200 voor geheugen dat ze voor $ 30 inkopen’.

Apple M3

De lage hoeveelheid geheugen heeft een paar nadelen. Zo kun je minder programma’s tegelijk draaien, komen zware programma’s (zoals voor videobewerking) geheugen tekort, en je bent minder goed voorbereid op toekomstige updates. Met name voor professionals is 16 GB geheugen echt een must, oftewel, de instap-MacBook Pro is eigenlijk niet op pro-niveau.

Goedkoopste MacBook Pro: een kort koopadvies

Ga je voor een 14-inch MacBook Pro, dan adviseren we dus om altijd minstens voor 16 GB geheugen te gaan. Dit kun je gewoon aan het instapmodel toevoegen: je krijgt dan de M3-chip, 16 GB geheugen en 512 GB opslag voor € 2259. En wil je écht op pro-niveau zitten qua prestaties, dan adviseren we de variant met de veel snellere M3 Pro-chip en 18 GB geheugen voor € 2549. Hieronder vind je de beste prijzen op dit moment:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!