Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘iPhone voorspelt straks veel preciezer wanneer batterij leeg is’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple ontwikkelt een nieuwe iPhone-functie die voorspelt wanneer je batterij leeg zal zijn. Het werkt veel preciezer dan het huidige systeem waarbij je het batterijpercentage ziet. Dat blijkt uit een patent van Apple.

batterijverbruik app

Op huidige iPhones is het zo dat je een waarschuwing krijgt als de batterij onder de twintig procent zakt. Bij de tien procent volgt er nog een melding, en kleurt het batterijtje in de statusbalk rood. Dat zegt natuurlijk wel iets, maar is alsnog heel globaal. Je weet dan eigenlijk nog niet hoe lang je precies nog vooruit kunt met de batterij voordat hij echt helemaal leeg is. Bovendien kan het een heel onprettige verrassing zijn als je accu in het rood schiet.

iPhone batterij leeg: al heel vroeg een melding

Het nu opgedoken patent heet ‘smart advice to charge notification’ en beschrijft een veel complexer systeem. Je krijgt al ruim voordat je batterij leegraakt een voorspelling van wanneer hij leeg zal zijn. iOS weet hoe je met je iPhone omgaat en kent je oplaadroutine. Het systeem houdt zelfs rekening met de dag van de week en mogelijk zelfs met je locatie (natuurlijk zonder inbreuk te doen op je privacy).


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

En zo kan het dat je al een notificatie ontvangt terwijl je batterij nog lang niet leeg is. Omdat je iPhone dan kan inschatten dat je het onmogelijk gaat redden tot het volgende oplaadmoment. Het lijkt enigszins op het systeem van je MacBook waarbij je Mac berekent hoelang hij het nog redt op de resterende acculading (tegenwoordig zit dat cijfer verstopt in de app Activiteitenweergaven, via ‘Resterende tijd’ in het blok onderin).

iOS 15 of iPhone 13?

Omdat het op een patent gaat, is eigenlijk niets nog zeker: Apple vraagt vaker patenten aan waar vervolgens niets meer mee gebeurt. Maar dit patent past dan weer wel bij de ontwikkelingen van de laatste jaren. Zo geeft Apple in de Instellingen veel meer informatie prijs over de conditie van je batterij. In het toekomste iOS 14.5 zit een functie voor het kaliberen van je iPhone – nu nog alleen de iPhone 11.

Een functie als deze komt dus zeker niet uit de lucht vallen. Het is nog onduidelijk of het alleen op de toekomstige iPhone 13 werkt, of dat het via de iOS 15-update beschikbaar wordt op een veel grotere groep iPhones.

Bron: AppleInsider