Terug naar Is het wel veilig om je iPhone ’s nachts op te laden?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Is het wel veilig om je iPhone ’s nachts op te laden?

Door Koen van Ekeren19 juli 2023 10:403 min. leestijd0

We hebben onze iPhone allemaal ’s nachts aangesloten, zodat we de volgende dag met een volle batterij de deur uit kunnen. Maar is het wel veilig om je iPhone tijdens het slapen op te laden? En wat moeten we daarbij vooral (niet) doen?

iPhone draadloos opladen

Oorzaak woningbranden

Je hebt vast weleens gehoord dat het gevaarlijk kan zijn om je iPhone ’s nachts op te laden. Uit de cijfers van de Verbond van Verzekeraars blijkt dit ook: de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten, waaronder dus smartphones.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Dit betekent niet dat je met een brandblusser naast je bed moet slapen, want de meeste van deze branden zijn te vermijden.

Geen nep-opladers

Laad je iPhone niet op met opladers of kabels van derden. Deze goedkope opladers voldoen mogelijk niet aan de veiligheidseisen en hebben vaak een eenvoudige folie, die slecht beschermt tegen draadbreuk en doorbranden

Gebruik altijd een originele oplader van Apple, of een gecertificeerde oplader van andere fabrikanten. Die zijn te herkennen aan het ‘Made for iPhone’-logo op de verpakking. Zorg dat zowel de kabel als de adapter (het blokje) origineel zijn.

Merkloze opladers zijn vaak een stuk goedkoper, maar je weet niet zeker of ze veilig zijn. Liever iets meer uitgeven, dan een risico op brand.

Wees ook voorzichtig met beschadigde opladers. Wanneer de kabel beschadigd is of al gedeeltelijk open ligt, kan er kortsluiting of oververhitting ontstaan – ook als het een gecertificeerde oplader betreft.

Niet onder je kussen

Woningbranden door elektrische apparaten ontstaan ook doordat mensen hun apparaten op een onveilige plek opladen, zoals onder het kussen. Daardoor kan de warmte niet goed weg en kan de iPhone oververhit raken.

‘Laat het apparaat, de lichtnetadapter of de draadloze oplader bijvoorbeeld niet onder een deken, een kussen of je lichaam liggen wanneer het apparaat, de lichtnetadapter of de draadloze oplader is aangesloten op een voedingsbron’, waarschuwt Apple.

Ook is het af te raden om je iPhone op te laden op een brandbare ondergrond, zoals hout of textiel. Zorg verder voor voldoende ventilatie rondom het apparaat, zodat de warmte kan ontsnappen. En wees natuurlijk voorzichtig met water. Als je een glas water op het nachtkastje omkiepert en het oppervlak waarop de iPhone oplaadt nat is, loop je mogelijk risico.

Kun je de iPhone ‘overladen’?

Regelmatig hoor je dat het ’s nachts opladen van de iPhone onverstandig is omdat de accu voor een langere tijd aan het stroom hangt, terwijl de batterij al vol is. Oververhitting door ‘overladen’ zou op de loer liggen.

Dit is een mythe, want de lithium-ion batterijen van de iPhone hebben hier geen last van. Voor de levensduur van de batterij is het overigens wel beter om de accu niet lang op 100 procent te houden. Een iPhone-functie helpt je hierbij: ‘Geoptimaliseerd opladen‘. Is de functie geactiveerd, dan wordt in bepaalde situaties (vooral ’s nachts) het opladen van de iPhone vertraagd bij een batterijniveau van 80 procent. Je schakelt de optie in bij ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie en opladen’.

Volg je de bovenstaande tips, dan beperk je de risico’s op brand tot een minimum en kun je de iPhone gerust ’s nachts opladen. Lees ook het artikel Is het gevaarlijk om ’s nachts naast je iPhone te slapen? waarbij we ingaan op de elektromagnetische straling die de iPhone uitzendt.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar