Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Is het wel veilig om je iPhone ’s nachts op te laden?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone draadloos opladen


Lees verder na de advertentie

We hebben onze iPhone allemaal ’s nachts aangesloten, zodat we de volgende dag met een volle batterij de deur uit kunnen. Maar is het wel veilig om je iPhone tijdens het slapen op te laden? En wat moeten we daarbij vooral (niet) doen?

Oorzaak woningbranden

Je hebt vast weleens gehoord dat het gevaarlijk kan zijn om je iPhone ’s nachts op te laden. Uit de cijfers van de Verbond van Verzekeraars blijkt dit ook: de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten, waaronder dus smartphones.

Dit betekent niet dat je met een brandblusser naast je bed moet slapen, want de meeste van deze branden zijn te vermijden.

Geen nep-opladers

Laad je iPhone niet op met opladers of kabels van derden. Deze goedkope opladers voldoen mogelijk niet aan de veiligheidseisen en hebben vaak een eenvoudige folie, die slecht beschermt tegen draadbreuk en doorbranden


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Gebruik altijd een originele oplader van Apple, of een gecertificeerde oplader van andere fabrikanten. Die zijn te herkennen aan het ‘Made for iPhone’-logo op de verpakking. Zorg dat zowel de kabel als de adapter (het blokje) origineel zijn.

Merkloze opladers zijn vaak een stuk goedkoper, maar je weet niet zeker of ze veilig zijn. Liever iets meer uitgeven, dan een risico op brand.

Wees ook voorzichtig met beschadigde opladers. Wanneer de kabel beschadigd is of al gedeeltelijk open ligt, kan er kortsluiting of oververhitting ontstaan – ook als het een gecertificeerde oplader betreft.

Niet onder je kussen

Woningbranden door elektrische apparaten ontstaan ook doordat mensen hun apparaten op een onveilige plek opladen, zoals onder het kussen. Daardoor kan de warmte niet goed weg en kan de iPhone oververhit raken.

‘Laat het apparaat, de lichtnetadapter of de draadloze oplader bijvoorbeeld niet onder een deken, een kussen of je lichaam liggen wanneer het apparaat, de lichtnetadapter of de draadloze oplader is aangesloten op een voedingsbron’, waarschuwt Apple.

Ook is het af te raden om je iPhone op te laden op een brandbare ondergrond, zoals hout of textiel. Zorg verder voor voldoende ventilatie rondom het apparaat, zodat de warmte kan ontsnappen. En wees natuurlijk voorzichtig met water. Als je een glas water op het nachtkastje omkiepert en het oppervlak waarop de iPhone oplaadt nat is, loop je mogelijk risico.

Kun je de iPhone ‘overladen’?

Regelmatig hoor je dat het ’s nachts opladen van de iPhone onverstandig is omdat de accu voor een langere tijd aan het stroom hangt, terwijl de batterij al vol is. Oververhitting door ‘overladen’ zou op de loer liggen.

Dit is een mythe, want de lithium-ion batterijen van de iPhone hebben hier geen last van. Voor de levensduur van de batterij is het overigens wel beter om de accu niet lang op 100 procent te houden. Een iPhone-functie helpt je hierbij: ‘Geoptimaliseerd opladen‘. Is de functie geactiveerd, dan wordt in bepaalde situaties (vooral ’s nachts) het opladen van de iPhone vertraagd bij een batterijniveau van 80 procent. Je schakelt de optie in bij ‘Instellingen>Batterij>Batterijconditie en opladen’.

Volg je de bovenstaande tips, dan beperk je de risico’s op brand tot een minimum en kun je de iPhone gerust ’s nachts opladen. Lees ook het artikel Is het gevaarlijk om ’s nachts naast je iPhone te slapen? waarbij we ingaan op de elektromagnetische straling die de iPhone uitzendt.