Terug naar Apps via ‘sideloading’ op je iPhone: goed idee of groot risico?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apps via ‘sideloading’ op je iPhone: goed idee of groot risico?

Door Ward Edema4 november 2021 11:423 min. leestijd0

Als het aan de EU ligt, moet het mogelijk worden om apps van buiten de App Store via ‘sideloading’ op je iPhone te installeren. Maar is dit wel een veilige stap?

iPhone sideloading

Digital Markets Act

De Eurocomissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, diende in december een voorstel in voor de zogenaamde ‘Digital Markets Act‘. Deze wet moet het mogelijk maken voor appmakers om ‘buiten het platform contracten met klanten te sluiten’, oftewel apps aan te bieden buiten de App Store om.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Momenteel is het op iOS alleen mogelijk om apps te installeren via de App Store. Hiermee onderscheidt het zich van platforms als Android en Windows, maar ook macOS. Hierop is het zogenaamde ‘sideloading’ wél mogelijk.

iPhone sideloading: risico’s

Volgens Apple’s softwarebaas Craig Federighi is sideloading een veiligheidsrisico, en geeft het bepaalde bedrijven de vrijheid om gebruikers te dwingen hun veiligheid op te geven. Zo zou een bedrijf als Meta zijn Facebook-app van de App Store kunnen halen, en gebruikers daarmee verplichten om de app via hun eigen kanalen te downloaden. Zo omzeilt het bedrijf de regels van de App Store, en kunnen er meer functies toegevoegd worden die tegen de privacy en veiligheid van de gebruiker ingaan.

Bovendien is de kans op malware en andere virussen een stuk groter bij sideloading. Apple beoordeelt nu alle apps en updates van de App Store en controleert of er malafide code in zit. Dit is bij sideloading niet meer mogelijk. Volgens Apple is hierdoor bij Android de kans op virussen tot 47 keer groter dan bij iOS. Dit wil Apple dus graag voorkomen op zijn eigen platform.

Spreekt Apple zichzelf tegen?

Wat wel enigszins opvallend is aan Apple’s houding is het feit dat hun andere grote besturingssysteem, macOS, wél sideloading toelaat en daar niet aan ten onder is gegaan. Apple verleent wel digitale certificaten aan bepaalde ontwikkelaars, zodat macOS de apps ‘vertrouwt’, maar ook niet-vertrouwde apps kunnen gewoon geïnstalleerd worden.

Om toch niet hypocriet te lijken, heeft Federighi ervoor gekozen om macOS inmiddels neer te zetten als een besturingssysteem met een ‘onacceptabele hoeveelheid malware’, wat bij iOS dus voorkomen moet worden. Bovendien zijn er meer dan tien keer zoveel iPhones als Macs, waar iPads nog bijkomen. Hierdoor zou eventuele malware meer mensen tegelijk treffen, en is het voor bedrijven nog interessanter om voor iOS virussen te ontwerpen.

Vestager houdt voet bij stuk

Volgens Vestager gebruikt Apple het argument van veiligheid en privacy als schild tegen concurrentie, en geeft ze aan dat ze denkt dat ‘klanten veiligheid noch privacy opgeven als ze apps sideloaden’. Waarom ze hiervan overtuigd is, is niet duidelijk. Wel geeft ze aan open te staan voor aanpassingen aan haar wetsvoorstel.

De Digital Markets Act treedt op zijn vroegst in 2023 in werking. Tot die tijd verandert er dus niets: tenzij het hoger beroep van Epic Games tegen Apple al sneller veranderingen in de App Store forceert.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors, 9to5mac, Reuters

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar