Terug naar Rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker nog lang niet voorbij
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker nog lang niet voorbij

Door Ward Edema13 september 2021 16:002 min. leestijd0

Afgelopen vrijdag oordeelde een Amerikaanse rechter dat Apple betaalsystemen van derden toe moet staan in apps uit de App Store. Maar de rechtszaak tussen Apple en Epic Games is daarmee nog niet voorbij.

Rechtszaak Apple Epic

Rechtszaak Apple vs. Epic

De zaak tussen Epic Games en Apple kreeg al vanaf het begin veel aandacht. Epic, de maker van het razend populaire spel Fortnite, probeerde in augustus 2020 een eigen betalingssysteem te implementeren in de App Store-versie van Fortnite. Deze zet ging tegen het beleid van Apple in, dat enkel betalingen via Apple’s eigen betaalsysteem toelaat met 15% tot 30% ‘Apple tax‘. Fortnite werd daarom uit de App Store gehaald. Epic spande vervolgens een rechtszaak aan tegen Apple om een verandering in dit beleid te forceren.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Nu heeft de rechtbank geoordeeld dat Apple het gebruik van betaalsystemen van derden toe moet staan in apps uit de App Store. Hoewel dit op het eerste gezicht een positieve uitslag voor Epic Games lijkt, zitten er meerdere addertjes onder het gras: Fortnite mag uit de App Store geweerd blijven worden, en ontwikkelaars mogen alleen doorlinken naar andere betaalsystemen. Ze mogen dus niet in de app zelf geïmplementeerd worden.

Hoger beroep

Epic Games is niet tevreden met de uitspraak, en gaat daarom in hoger beroep. Zo wil het bedrijf alsnog bereiken dat Apple geen ‘Apple tax’ meer mag vragen voor hun eigen betaalsysteem, en dat betaalsystemen van derden alsnog volledig in apps verwerkt mogen worden.

Mocht Epic slagen, dan zullen vooral ontwikkelaars er baat bij hebben. Voor gebruikers is het minder voordelig. Zo is het invullen van je betaalgegevens bij Apple straks niet meer voldoende, en zul je je gegevens moeten verstrekken aan andere betaaldiensten die wellicht minder veilig zijn. Bovendien is de kans aanwezig dat, hoewel onwikkelaars de ‘Apple tax’ ontwijken en dus minder kosten hebben, de kosten van in-app aankopen gelijk zullen blijven zodat de ontwikkelaar meer winst heeft. Hierdoor zou de gebruiker er niet op vooruit gaan.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Reuters

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar