Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Opletten: iPhone, iPad en Mac kwetsbaar door ernstig lek

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac virus


Lees verder na de advertentie

Onderzoekers hebben een lek gevonden in Apple’s processors, waardoor de iPhone, iPad en Mac kwetsbaar zijn. Dit moet je weten.

Augury-lek iPhone, iPad en Mac

Het nieuw ontdekte lek heet ‘Augury’, en maakt gebruik van een onderdeel in de chips dat vrij mag opvragen wat er in het werkgeheugen van de computer – een soort van kortetermijngeheugen – staat.

Hierdoor heeft iemand die er misbruik van maakt toegang tot alle informatie in het computergeheugen, dus ook gevoelige data als wachtwoorden, chats, je klembord en meer. Hierdoor zijn accounts kwetsbaar, en kan er identiteitsfraude gepleegd worden.

A14 Fusion, M1 Max en meer

Momenteel is bevestigd dat het lek in ieder geval de A14 Fusion-chip (iPhone 12, iPad Air 2020) en de M1 Max-chip (MacBook Pro 2021, Mac Studio) treft.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De kans is groot dat ook andere varianten van de M1 kwetsbaar zijn, evenals oudere Apple-processors. Mocht dit laatste het geval zijn, dan zijn er potentieel honderden miljoenen iPhones, iPads en Macs getroffen. Alleen Macs met Intel-chips zijn veilig: die hebben geen last van dit lek.

Wat kun je doen?

De beveiligingsonderzoekers die het lek ontdekten – gevestigd in universiteiten in Illinois, Tel Aviv en Washington – geven aan dat het lek op dit moment nog geen groot beveiligingsrisico vormt. Dit komt omdat er nog geen manier is gevonden om het lek goed te benutten. De kans is echter groot dat die er in de toekomst wel gaat komen.

Je beste bescherming is in dit geval up-to-date blijven. Controleer regelmatig of er nieuwe updates zijn. Dit doe je op je iPhone en iPad bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ en op je Mac bij ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’.

Blijf op de hoogte van het lek

Apple is volgens de onderzoekers op de hoogte van het lek. De kans is dus aanwezig dat er een update uit zal komen die het lek dicht. Houd onze website in de gaten: zodra er meer bekend is, lees je het hier. Of abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je alle laatste nieuwtjes en tips rondom Apple in je mailbox ontvangt:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Tom’s Hardware