Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone batterij vervangen: zo hoog zijn de kosten

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone beste batterij

Denk je eraan om de iPhone batterij te vervangen, omdat de accu z’n beste tijd heeft gehad? Hier lees je wanneer een iPhone batterij vervangen een goed idee is, hoe je dit laat doen en wat de prijzen zijn.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de handigste tips? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone batterij vervangen

Het is onvermijdelijk als je een iPhone hebt: de batterijduur wordt steeds korter, of hij laadt niet op. Wat je ook doet. Zelfs onze tips om batterij te besparen op je iPhone, bieden geen soelaas. Elke keer dat je de batterij van je iPhone oplaadt, wordt er een cyclus voltooid. Bij elke volledige laadcyclus neemt de capaciteit een klein beetje af. Dit betekent dat de batterij minder vol kan worden opgeladen.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Volgens Apple kan de lithium-ionbatterij die in de iPhone zit, zo’n 500 keer volledig worden opgeladen. Hierbij gaat het om volledige laadcycli. Je hebt één laadcyclus doorlopen als je 100 procent van de batterijcapaciteit hebt gebruikt. Tot 500 keer volledig opladen is de iPhone-batterij waarschijnlijk nog goed genoeg. Ga je eroverheen, dan is het wellicht tijd om de batterij te vervangen.

Prijzen van vervangen iPhone batterij

Op 1 maart 2023 verhoogde Apple de prijzen voor het vervangen van de batterij. Bij Apple kost het € 79 tot € 109, afhankelijk van het model. Dit zijn de prijzen voor als je je iPhone bij een officiële Apple Store laat vervangen:

ToestelPrijs
iPhone 15 batterij vervangen€ 109
iPhone 14 batterij vervangen€ 109
iPhone 13 batterij vervangen€ 99
iPhone SE batterij vervangen€ 79
iPhone 12 batterij vervangen€ 99
iPhone 11 batterij vervangen€ 99
iPhone X batterij vervangen€ 99
iPhone 8 batterij vervangen€ 79
iPhone 7 batterij vervangen€ 79

Het prijsverschil tussen de iPhone 15 en de oudere modellen is opmerkelijk. Zeker als je bedenkt dat de iPhone zich sinds de iPhone 14 gemakkelijker laat repareren dan de voorgangers. Dit omdat het glazen paneel aan de achterkant niet langer permanent aan het toestel vastzit en eenvoudig kan worden losgemaakt.

Heb je een oudere iPhone dan de iPhone 7, dan is het niet mogelijk om de batterij te vervangen. De bovenstaande prijzen zijn exclusief verzendkosten. Dus als je je iPhone op laat sturen, kan de prijs hoger uitvallen. Heb je AppleCare+ en is de batterijcapaciteit minder dan 80 procent, dan is het vervangen van de iPhone-batterij gratis. Maar daarover zo meer.

Wanneer iPhone batterij vervangen?

batterij iPhone vervangen

Wil je weten of je er goed aan doet om de iPhone-batterij te vervangen? In de Instellingen-app van de iPhone kun je de conditie van de batterij eenvoudig controleren. Dit is hoe:

  1. Open de Instellingen-app van je iPhone;
  2. Scrol naar beneden en tik op ‘Batterij’;
  3. Selecteer ‘Batterijconditie en opladen’.

Bovenaan het scherm zie je wat de ‘maximumcapaciteit’ van je iPhone is. Hoe lager dit percentage, hoe minder vol je iPhone-accu nog kan worden opgeladen. Is het percentage kleiner dan 80 procent? Dan is het een goed idee om de accu van je toestel te vervangen, of een nieuwe smartphone aan te schaffen.

iPhone batterij controleren: iPhone 15

Met een iPhone 15 (Plus) of iPhone 15 Pro (Max) met iOS 17.4 of nieuwer krijg je veel meer informatie over de iPhone-batterij. Want tik je in ‘Instellingen’ op ‘Batterij’, dan staat bovenin ook of de accu nog ‘normaal’ presteert, of dat hij toe is aan reparatie. Tik je vervolgens op ‘Batterijconditie’, dan zie je zelfs ook hoeveel oplaadcycli de iPhone 15 batterij heeft gehad en wat de maximumcapaciteit nog is.

Waar kan ik de iPhone batterij laten vervangen?

Het vervangen van de batterij kan bij de Apple Store, de officiële Apple-winkel. Daarvan zijn er drie in Nederland: in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. België heeft er een in Brussel. De vervanging kan in de Apple Store vaak ter plekke worden uitgevoerd, zodat je je iPhone maar even moet missen.

Is de Apple Store te ver weg, dan kun je de accu laten vervangen bij een erkende serviceprovider: een Apple Authorized Service Provider (AASP). Amac en Coolblue zijn daar bekende voorbeelden van. De reparaties worden uitgevoerd door gecertificeerde Apple-technici. Laat je je toestel daar repareren, dan weet je zeker dat dit op de juiste wijze gebeurt en behoud je de garantie.

Je iPhone opsturen naar Apple kan ook. Dit heeft wel een nadeel: je bent je iPhone zeker zo’n 6 tot 10 dagen kwijt.

iPhone batterij gratis vervangen?

In sommige gevallen kun je je iPhone-batterij gratis vervangen. Is je iPhone-batterij binnen één jaar na aankoop al verslechterd? Maak dan gebruik van de 1-jarige garantie voor alle Apple-producten. Gaat het om binnen 2 jaar na aankoop? Dan kun je de consumentenwetgeving raadplegen: je mag tot 2 jaar na aankoop een aanspraak maken op reparatie. Mits je het product hebt gekocht in de Europese Unie. Heb je AppleCare+ voor je iPhone? Dan heb je ook standaard 2 jaar garantie.

Apple zal zelf vaststellen of je recht hebt op gratis vervanging van de batterij. Hiervoor gebruiken ze een eigen test met lampjes. Een rood lampje betekent dat hij vervangen moet worden. Gaat die niet branden, dan doet Apple niets. Meestal moet de kwaliteit van de accu onder de 80% zitten om ‘m gratis te vervangen. Maar dat is niet alles.

Na de test moet nog worden vastgesteld of je iPhone-batterij gratis vervangen mag worden. Apple let hierbij op allerlei details, bijvoorbeeld hoe goed je iPhone er aan de buitekant nog uit ziet. Val je buiten de garantieperiode of voldoe je niet aan de andere eisen? Dan moet je de vervanging van je batterij dus wel zelf betalen, en worden de eerder genoemde prijzen gehanteerd.

Accu zelf vervangen

makkelijk vervangbare accu

Het vervangen van je iPhone-accu kun je ook zelf uitvoeren, maar het is belangrijk dat je weet wat je doet. Zeker bij de iPhone 13-serie en ouder vereist het specifieke tools en kennis van elektronica. Zo moet je de achterkant laseren en glas met een beiteltje verwijderen.

Sinds de iPhone 14 is het vervangen van de batterij eenvoudiger geworden, maar ook bij dit toestel is het voor de leek lastig. Het is belangrijk om de juiste accu te kopen voor je iPhone-model en om de instructies zorgvuldig te volgen. Er zijn online tal van handleidingen beschikbaar die stapsgewijze instructies geven voor het vervangen van de iPhone-batterij.

Lees ook onze 26 iPhone batterij tips om te zorgen dat de accu langer meegaat. En wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de handigste tips? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!