Terug naar Om deze 3 redenen wil jij een iPhone 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Om deze 3 redenen wil jij een iPhone 15

Door Koen van Ekeren10 september 2023 08:544 min. leestijd4

Aanstaande dinsdag is het zover: dan presenteert Apple de nieuwe sensatie op het gebied van smartphones. In dit artikel geven we je drie redenen om uit te kijken naar de iPhone 15.

3 redenen om te switchen naar een iPhone 15

De iPhone 15 is op dit moment nog niet uit, maar wordt aanstaande dinsdag (vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd) door Apple gepresenteerd.

Net als voorgaande jaren bestaat de nieuwe iPhone-reeks uit vier toestellen, waaronder twee goedkope varianten en twee Pro-iPhones. Vooral de goedkopere varianten zijn dit jaar interessant: de iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Hieronder lees je wat de telefoons zo bijzonder maakt.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1. iPhone 15 krijgt usb-c

iPhone 15 dummy modellen

Alle iPhone 15-modellen (en dus ook de Pro-iPhones) beschikken over een compleet andere poort: usb-c in plaats van Lightning. Dit heeft meerdere voordelen.

De eerste is dat usb-c universeel is: bijna alle (nieuwe) elektronische apparaten beschikken over deze oplaadpoort. Dit betekent dat je dezelfde kabel kunt gebruiken voor verschillende apparaten, waaronder ook je iPad en MacBook. Eén kabel is alles wat je nodig hebt.

Daarnaast ondersteunt usb-c hogere laadsnelheden dan Lightning. Volgens geruchten zou de iPhone 15 Pro een vermogen van 35 Watt kunnen ondersteunen, waardoor je de accu veel sneller richting de honderd procent stuwt. Ter vergelijking: de iPhone 14 Pro heeft een vermogen van maximaal 27 W opladen.

Bij de duurdere iPhone 15 Pro-modellen is de overdracht van bestanden (zoals foto’s en video’s) straks ook sneller met usb-c. Volgens geruchten kan het gaat om een snelheid van 40 Gbps, terwijl Lightning slechts 480 Mbps haalt.

2. Dynamic Island

Live activiteiten in dynamic island

Bij de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max van vorig jaar introduceerde Apple het Dynamic Island. Dit is een uitsnede in het scherm voor de camera die ook content kan weergeven. Het gaat om verschillende soorten informatie, zoals de timer, mediaspeler, meldingen en oproepen.

Dit Dynamic Island komt dit jaar naar alle iPhone 15-modellen, dus ook de goedkopere iPhone 15 (Plus). Daarmee lijken ze weer veel op hun Pro-broers. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het Dynamic Island is ook handig en interactief.

3. 48-megapixelcamera

iPhone 14 camera

De 48-megapixelcamera is nu nog een exclusiviteit voor de allerduurste iPhones, maar straks niet meer. Apple brengt de sensor naar de iPhone 15 en iPhone 15 Plus.

Dankzij de 48-megapixelcamera leg je meer details vast, omdat het meer pixels heeft om het beeld te vormen. Dit betekent dat je foto’s scherper en helderder zullen zijn, vooral als je ze uitvergroot of bijsnijdt.

Standaard zal de iPhone 15 camera overigens nog ‘gewoon foto’s met 12 megapixels maken. Dankzij pixel binning (het samenvoegen van vier aangrenzende pixels op de sensor tot één pixel) worden de foto’s beter belicht. De camera kan meer licht opvangen, wat leidt tot betere foto’s in het donker. De plaatjes hebben minder ruis en meer kleur, omdat elke pixel meer informatie bevat.

Andere vernieuwingen

Hierboven lees je over de belangrijkste vernieuwingen, maar er is meer:

  • De iPhone 15 zal aan de achterkant gebogen randen hebben in plaats van plat. Hierdoor krijgt hij een meer gestroomlijnd uiterlijk, vergelijkbaar met de iPhone 11 (Pro).
  • Het toestel zal worden aangedreven door een A16 Bionic-chip, die sneller en energiezuiniger is dan de A15 van de iPhone 14 Pro. In de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zit overigens de nieuwe A17-chip.
  • De iPhone 15 krijgt een batterij van 3.877 mAh, die groter is dan de 3.687 mAh batterij van de iPhone 14. De processor is ook efficiënter, dus de batterijduur gaat er waarschijnlijk goed op vooruit.
  • De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn naar verluidt verkrijgbaar in vijf kleuren: zwart, roze, geel, blauw en groen.

Lees ook het artikel met alle iPhone 15 geruchten om meer te lezen over de nieuwe iPhone 15-serie.

Wil je meer weten over de vernieuwingen van de duurdere iPhone 15 Pro-modellen? Bekijk ons dossier:

Meer weten over iPhone 15 Pro?
Bekijk dit dossier
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 15
Bekijk dit dossier

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Remco
Lezer
Remco

Als je hiervoor een iPhone wilt kun je beter overstappen op Android. Al jaren usb c en al jaren de beste cameras. Proof: https://www.dxomark.com/smartphones/ Dynamic Island is een feature van Apple om vanaf de ontwerpfout ‘notch’ af te komen. Wie wil er nu een zwarte balk in zijn scherm? Nog een paar jaar en dan stoppen ze daar ook mee en hebben ze ineens een volledig scherm….Verder lees ik dat usb c waarschijnlijk alleen met kabels van Apple gaat werken. Hoezo dat? Misschien omdat Apple al jaren hun klanten ziet als melkkoe voor hun aandeelhouders. En dan blijven de AirPods… Lees meer »

Wouter
Lezer
Wouter

In feite gaan alle usb-c kabels werken, echter is de snelheid naar alle waarschijnlijkheid wel beperkt wanneer er kabels worden gebruikt die niet van Apple komen. Dus het blijft een beetje raar allemaal. Ik blijf lekker Android gebruiken.

Huub
Lezer
Huub

Poeh. Ik val bijna van mijn stoel.. niet dus.

Jan Willem
Lezer
Jan Willem

Ik heb het artikel nu 2 x gelezen, maar de drie ( goede ) redenen om de iPhone 14 heb ik niet kunnen vinden. Een iets betere batterij en iets betere camera en een afgedwongen usb-c aansluiting die alleen geschikt is voor MFI kabeltjes zodat de exorbitante winstmarge overeind kan blijven.