Terug naar iPhone 15: hoeveel geheugen en opslag krijgt de nieuwe iPhone?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15: hoeveel geheugen en opslag krijgt de nieuwe iPhone?

Door Annemiek Lourensen1 september 2023 14:004 min. leestijd2

Deze maand verschijnen er vier modellen van de iPhone 15, maar hoeveel geheugen en opslagruimte krijgen ze? Ontdek het hier!

iPhone. 15 geheugen

iPhone 15 opslag

Het is officieel september, en dit betekent dat de nieuwe iPhone-modellen deze maand worden aangekondigd. Het gaat om vier toestellen: de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Apple doet er zoals ieder jaar nog erg geheimzinnig over, maar de afgelopen maanden zijn er veel geruchten over deze iPhones verschenen. Waaronder over de iPhone 15 opslag.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Bij iedere iPhone bepaal je zelf hoeveel opslagruimte je wilt. Uit welke opties je kunt kiezen, ligt aan het model waarvoor je gaat. Apple’s standaard-iPhones hebben op dit moment evenveel opslagcapaciteit als de luxere Pro (Max)-modellen, maar dat is wel eens anders geweest. Dit jaar groeit de verhouding weer scheef: kijk maar naar de onderstaande tabel.

 iPhone 15iPhone 15 PlusiPhone 15 ProiPhone 15 Pro Max
Opslag128 GB128 GB256 GB256 GB
256 GB256 GB512 GB512 GB
512 GB512 GB1 TB1 TB
2 TB2 TB

Opslag: iPhone 15 vs. iPhone 14

De hoeveelheid opslag voor de ‘gewone’ modellen is onveranderd gebleven. Dat wil zeggen: de instapmodellen van de iPhone 14 en iPhone 15 hebben allebei 128 GB aan opslagruimte. En het maximale geheugen komt neer op 512 GB.

Bij de Pro (Max)-modellen is er wel het een en ander veranderd. Het instapmodel is qua opslag verdubbeld: de iPhone 14 Pro (Max) begint bij 128 GB, de iPhone 15 Pro (Max) bij 256 GB. Maar het gaat nog een stap verder. Dit toestel krijgt ook een optie met maar liefst 2 TB, en dat is de meeste opslagruimte voor een iPhone óóit. De maximale opslag voor de iPhone 14 Pro (Max) is 1 TB.

iPhone 15 geheugen

Het geheugen is als het ware het kortetermijngeheugen van je iPhone. Wanneer je een app op de achtergrond ‘draait’, wordt hij in het geheugen gezet. Hoe meer geheugen, hoe beter je dus kunt multitasken. Bovendien zorgt meer geheugen ervoor dat sommige soorten apps beter draaien, zoals AI-apps of grafische zware apps en games.

De iPhone 15 (Plus) krijgt evenveel geheugen als zijn voorganger: 6 GB. Wel is dit waarschijnlijk sneller geheugen dan voorheen, wat hij leent van de iPhone 14 Pro van vorig jaar. De iPhone 15 Pro (Max) krijgt een wat grotere upgrade, en maakt voor het eerst de sprong van 6 GB naar 8 GB. Daarmee heeft hij dus evenveel geheugen als een instapmodel van de MacBook Air. Zo ziet de line-up eruit ten opzichte van vorig jaar:

iPhone 14 (Plus)iPhone 14 Pro (Max)iPhone 15 (Plus)iPhone 15 Pro (Max)
Geheugen6 GB (LPDDR4X)6 GB (LPDDR5)6 GB (LPDDR5)8 GB (LPDDR5)

Hoeveel iPhone 15 opslag moet ik kiezen?

Ga je voor een gewone iPhone 15? Dan kom je met 128 GB al goed uit de voeten. Maar schiet je veel foto’s of video’s in hoge kwaliteit, dan zit je met 256 GB nét wat beter, ook voor de toekomst.

Met de iPhone 15 Pro (Max) wordt het lastiger. Dit geavanceerde toestel is vooral bedoeld voor mensen die alles uit hun smartphone willen halen. De standaard 256 GB is dan niet altijd genoeg. Gebruik jij je iPhone voor werk, maak je veel filmpjes en wil je dat hij nog jaren meegaat? Ga dan voor 512 GB. De 1 TB- en 2 TB-optie raden we alleen aan als je professioneel fotograaf of video-bewerker bent, als je met grote bestanden werkt en als je je films en andere media altijd bij je wilt hebben. En als het prijskaartje geen rol speelt.

iPhone 15 aankondiging

Apple kondigt hun nieuwe iPhone traditiegetrouw in september aan, dus we gaan de iPhone 15 deze maand al zien. Inmiddels heeft Apple de datum al onthuld: dinsdag 12 september. Om 19:00 Nederlandse tijd begint dan het volgende Apple-event. Naast de iPhone 15 kondigt Apple ook wat andere producten aan, waaronder nieuwe AirPods. Wat we nog meer gaan zien, ontdek je in onze verwachtingen voor het Apple-event van september 2023.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? En van alle ontwikkelingen rondom het Apple-event? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief. Op de avond van de keynote krijg je dan ook een overzicht van alle aankondigingen.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Tom
Lezer
Tom

Geheugen is de foute term om hier te gebruiken. Het gaat hier over de opslagcapaciteit van de iPhone.

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Tom,

Dat klopte inderdaad niet. Het artikel is aangepast!