Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone 13 verwachtingen: 6 voorspellingen voor de nieuwe iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPhone 13 Pro Max


Lees verder na de advertentie

We zitten inmiddels al een heel eind in augustus en dat betekent dat de aankondiging van de iPhone 13 niet meer heel lang op zich laat wachten. De geruchten rondom het nieuwe toestel worden met de dag concreter. Wat weten we van Apple’s nieuwe vlaggenschip? Dit zijn onze iPhone 13 verwachtingen.

1. Vier modellen

iPhone 13 dummy

We verwachten dit jaar opnieuw vier nieuwe iPhone-modellen. Net zoals bij de iPhone 12 één kleine, twee middelgrote en één grote. Dit zijn ze allemaal:

  • iPhone 13 mini (5,4 inch display)
  • iPhone 13 (6,1 inch display)
  • iPhone 13 Pro (6,1 inch display)
  • iPhone 13 Pro Max (6,7 inch display)

Vorig jaar bracht Apple voor het eerst een mini-iPhone uit. Deze iPhone 12 mini was geen doorslaand succes, waardoor werd aangenomen dat deze eerste keer ook direct de laatste was. Maar de ontwikkeling van de nieuwe iPhone 2021 was toen al zover dat hij dit jaar toch nog van de partij is.

2. De naam


kooptip

Dit is een lastige. Online wordt de nieuwe iPhone van dit jaar doorgaans de iPhone 13 genoemd – wij doen dat ook. Maar bij iPhone is er doorgaans sprake van een s-update. Het ene jaar heb je een nieuw ontworpen iPhone (bijvoorbeeld de iPhone X), het jaar daarop verschijnt er een subtielere update (de iPhone XS). Met die logica in het achterhoofd zou de nieuwe iPhone ’12s’ worden genoemd.

De laatste jaren echter, heeft Apple zich lang niet altijd aan dit naamgevingsschema gehouden. Er is nooit een iPhone 8s verschenen. En de iPhone 11 werd direct gevolgd door een iPhone 12. Dus iPhone 13 behoort nog steeds tot de mogelijkheden – ook al is dat volgens sommigen een ongeluksgetal.

3. Vertrouwd design

Vorig jaar kreeg de iPhone met de iPhone 12 een nieuw ontwerp. De zijkanten werden plat en het toestel oogt wat steviger. Een nieuw design gaat doorgaans enkele jaren mee, dus voor de iPhone 13 verwachten we weinig nieuws onder de zon. De iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn vrijwel identiek aan iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Misschien zijn ze een fractie dikker.

Wat Apple jaarlijks doet, is nieuwe kleuren introduceren. Wat de nieuwe iPhone 13 kleuren zijn, weten we nog niet, maar er gonzen al langer geruchten over een iPhone 13 Pro (Max) in matzwart. Apple zou een speciale coating ontwikkelen om de zijkanten van deze toestellen te voorzien van een betere grip. Ook zou deze coating vingerafdrukken voorkomen. Ook een bronzen iPhone duikt zo nu en dan op in het geruchtencircuit.

Verder ziet de camera er dit jaar anders uit dan voorheen. Wat is er anders aan de camera?

4. Camera

Uit een iPhone 13 dummy-video blijkt dat de camera verandert. Bij de iPhone 13 (mini) is er sprake van een diagonale opstelling – nu zitten de lenzen nog onder elkaar. De onderste lens lijkt groter dan voorheen, mogelijk vanwege een grotere sensor. De iPhone 13 Pro (Max) heeft straks nog steeds drie camera’s. Het camera-eiland is groter dan voorheen. Niet omdat de afzonderlijke lenzen groter zijn, maar omdat ze verder uit elkaar staan. Dat wijst mogelijk op een betere stabilisatie

Vorig jaar werd de iPhone 12 Pro (Max) uitgerust met een LiDAR-scanner. Deze kan heel nauwkeurig afstanden inschatten in je omgeving. Sommigen denken dat de LiDAR-scanner nu ook naar de reguliere iPhone 13 (mini) komt, wij verwachten dat het exclusief voor de Pro blijft.

Apple zou ook een nieuwe astrofotografiefunctie ontwikkelen, voor betere foto’s van de nachtelijke hemel. Je iPhone is daarmee in staat om de maan of de sterren te detecteren. Vervolgens gebruikt je iPhone langere belichtingstijden en worden er software-trucjes toegepast om de foto te perfectioneren. Ook werd deze week bekend dat je voortaan video’s in portretmodus kunt maken.

5. Scherm: always on

iOS 15 always-on

kooptip

Apple werkt dit jaar met dezelfde drie schermformaten als vorig jaar. En net zoals toen zijn ook nu alle toestellen voorzien van een oled-display. De notch (het hapje uit het scherm bovenaan) verdwijnt niet, maar wordt waarschijnlijk wel een stuk subtieler.

Nieuw dat jaar is het ProMotion-scherm: dit is voorbehouden aan de twee Pro-modellen. Naar verluidt krijgen deze een 120Hz-scherm. De verversingsgraad van het scherm is heel hoog, waardoor de beelden soepeler ogen. Deze techniek werd eerder al gebruikt op de iPad Pro.

Er gaan ook geruchten over een always-on display voor de iPhone 13 Pro (Max). Dat betekent dat bepaalde informatie altijd zichtbaar is op het scherm. De tijd bijvoorbeeld, en een batterij-widget. Ook het aantal nog ongelezen notificaties zou worden weergegeven.

6. iPhone 13 verwachtingen: wanneer weten we meer?

Traditioneel kondigt Apple de nieuwe iPhones aan tijdens een event in de eerste helft van september. We verwachten de iPhone 13-presentatie op dinsdag 14 september. Op vrijdag 17 september kun je hem aanschaffen in de voorverkoop. Op 24 september zou het toestel dan ook echt in de winkels moeten liggen.

Geen zin om nog even te wachten? Je kunt de huidige iPhone 12 los bestellen bij:
Amac | Belsimpel | Coolblue | Mediamarkt

Zoek je naar een toestel met abonnement? Kijk dan eens bij:
Belsimpel | Mobiel.nl | KPN | T-Mobile | Tele 2 | Vodafone