Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘iPhone 13 krijgt portretmodus voor video (en er is meer)’

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPhone 13 Pro camera


Lees verder na de advertentie

Volgende maand verschijnt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe iPhone 13. Maar nu al zijn de drie belangrijkste nieuwe camera-opties bekend. Wat dacht je van video’s filmen in portretmodus?

iPhone 13 portretmodus: nu ook voor video

De informatie over de nieuwe functies van de camera is afkomstig van Mark Gurman van Bloomberg; hij is doorgaans zeer betrouwbaar. Hij meldt ten eerste dat je met de iPhone 13 portretvideo’s kunt maken.

Portretfoto’s ken je waarschijnlijk al. De iPhone 7 Plus uit 2016 introduceerde de portretmodus: hierbij komt het onderwerp van de foto scherp in beeld, terwijl de achtergrond vaag blijft – dit wordt ook wel het bokeh-effect genoemd. Hierdoor springt het onderwerp er véél meer uit.

Voor de nieuwe iPhone modellen is Apple hetzelfde van plan, maar dan dus met video. Hierop wordt hetzelfde scherpte-diept-eeffect toegepast. En na afloop kun je het wazige effect op de beelden nog aanpassen. Dat wil zeggen: sterker of minder sterk maken.

ProRes-video’s


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Naast de iPhone 13 portretvideo’s, krijg je straks ook de mogelijkheid om video’s in een hogere kwaliteit te maken. Ook heb je hierbij meer bewerkingsmogelijkheden. Al met al is het vergelijkbaar met Apple’s ProRaw-foto’s – een fotoformaat exclusief voor de iPhone 12 Pro (Max). De naam ‘ProRes’ geeft het al een beetje weg: de kans bestaat dat deze optie exclusief blijft voor de iPhone 13 Pro (Max).

Betere filters

Met de fotofilters in de apps Foto’s en Camera geef je je kiekjes nu al een kleurenboost. De huidige filters hebben één nadeel: ze worden toegepast op de complete foto. Straks op de iPhone 13 worden de fotofilters door slimme software slechts toegepast op gedeeltes van een foto. Zo kun je een foto een wat warmere of koelere uitstraling geven, terwijl de huidskleuren op de foto natuurlijk blijven.

En wat nog meer?

Gurman geeft opnieuw aan dat de nieuwe iPhones een snellere A15-chip krijgen. Waarschijnlijk wordt de notch (het hapje uit het scherm bovenaan) een stuk kleiner. De Pro-modellen krijgen waarschijnlijk een ProMotion-scherm met een hogere verversingsgraad, waardoor het beeld er vloeiender uitziet. Eerder sprak hij over een always-on display waarop altijd de tijd, het weer en de batterijstatus zichtbaar zijn.

Op de hoogte blijven van de nieuwe iPhone 13? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Bron: Bloomberg