Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone 13 always-on display: wat heb je eraan?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 13 always-on display


Lees verder na de advertentie

Waarschijnlijk wordt binnen een maand de nieuwe iPhone 13 aangekondigd. Wat er allemaal nieuw is, weten we nog niet. Maar één gerucht keert steeds weer terug: de iPhone 13 zou een scherm krijgen dat altijd aan staat. Maar wat heb je nou aan een iPhone 13 always-on display?

iPhone 13 always-on display

Een always-on display is op zijn zachtst gezegd niet echt iets nieuws. Bepaalde Android-toestellen hebben dit al járen. En zelfs voor Apple is het niet nieuw, want ook de Apple Watch is al enige tijd voorzien van een always-on scherm: de Series 5 uit 2019 was het eerste Apple Watch-model dat áltijd in staat. En nu lijkt dus de iPhone 13 ook uitgerust te worden met een dergelijk scherm. Op dit moment is echter nog niet duidelijk of het voor álle iPhone 13-modellen geldt, of dat always-on exclusief blijft voor de twee luxere Pro-modellen: de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max.

Maar wat is er te zien op dit scherm? Dat blijft een beetje gissen, maar sommige dingen liggen wel een beetje voor de hand.

1. Tijd en datum

Het minimale wat je mag verwachten van een always-on scherm (en tegelijkertijd het voornaamste), is dat de tijd en de datum erop verschijnen. Nu moet je je iPhone nog oppakken of erop tikken om deze informatie te kunnen zien, straks is deze altijd in één oogopslag zichtbaar.

2. Meldingen


kooptip

Ook handig: een always-on scherm kan je attenderen op nieuwe meldingen. In verband met privacy zal de inhoud van de meldingen afgeschermd worden. Want als je iPhone even ergens onbewaakt rondslingert, wil je natuurlijk niet dat je berichtjes ook daadwerkelijk te lezen zijn. We verwachten dat je bijvoerbeeld een bolletje ziet met het aantal ongelezen berichtjes.

3. Andere handige widgets

Sinds iOS 14 kun je tussen de apps op je thuisscherm diverse widgets plaatsen. Het ligt in de lijn der verwachting dat er straks mini-widgets voor het always-on scherm zijn. Deze zijn vergelijkbaar met de complicaties (mini-appjes) op de Apple Watch. Denk aan het weer, het batterijpercentage of de status van je Activiteit-ringen.

kooptip

4. De belangrijkste info uit apps

Tot nu toe hebben we steeds zaken genoemd die op het vergrendelscherm verschijnen als je een always-on scherm hebt. Maar mogelijk werkt het ook in apps. Want nog even terug naar de Apple Watch, die al een aantal jaren een always-on scherm heeft. Op de Apple Watch zie je altijd de wijzerplaat of de tijd, ténzij je de Work-out-app gebruikt – dan zie je de belangrijkste trainingsgegevens.

Met watchOS 8 komen er veel meer apps bij die zichtbaar blijven in always-on weergave: Kaarten, Mindfulness, Huidige, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Dictafoon. Ze worden als je ze even niet gebruikt iets waziger, maar tonen nog altijd de meest relevante informatie. Het zou geen verrassing zijn als op de iPhone hetzelfde gebeurt.

5. Helemaal niets

Wat jij wilt. Als je geen behoefte hebt aan het always-on-scherm, dan zet je het gewoon uit. Dat heeft dan nog een voordeel ook. Om een always-on scherm mogelijk te kunnen maken, gaat Apple de accu van de iPhone vergroten. Zet je de functie uit? Dan is je iPhone-accu veel minder snel leeg. Bij de Apple Watch scheelt het zomaar een uur.

iPhone 13 release is aanstaande

De iPhone 13 (of misschien heet-ie de iPhone 12s) moet dit najaar verschijnen. Het is de opvolger van de iPhone 12, die momenteel nog steeds te koop is bij winkels als Amac, Belsimpel en Coolblue. Mogelijk krijgt deze iPhone een verbeterde camera en wordt de notch – het hapje uit het scherm – een stuk kleiner.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!