Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Opinie: iPadOS 15-thuisscherm met widgets is absoluut géén vooruitgang

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
iPadOS 15 thuissscherm


Lees verder na de advertentie

Het was dé reden dat vorig jaar iedereen zo snel mogelijk iOS 14 op zijn iPhone wilde zetten: de widgets! Op de iPad was het toen helaas niet mogelijk om widgets op het thuisscherm te plaatsen, tussen je apps in. En daar kreeg Apple heel veel kritiek op. Sinds het verschijnen van iPadOS 15 vorige week kan het dan eindelijk wél en heeft het iPadOS 15 thuisscherm allerlei extra mogelijkheden. Iedereen blij?

Nou: nee.

Wat mij betreft heeft Apple er een rommeltje van gemaakt. Natuurlijk is het thuisscherm nu complexer omdat de flexibele widgets er tussen moeten passen, maar het eindresultaat is niet wat ik ervan verwacht had. Op welke punten gaat het mis?

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Aantal apps staat vast


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Voor iPadOS 15 had je enigszins invloed op hoe je app-iconen werden opgesteld. Je had via de Instellingen de keuze uit twee weergaves:

  • Meer: Bij deze optie verschenen er meer apps op je thuisscherm in een klein formaat.
  • Groter: Bij deze opties verschenen er minder apps op je thuisscherm in een groot formaat.

In iPadOS is dat veranderd. Via ‘Beginscherm en Dock’ kun je nu kiezen voor ‘Gebruik grote appsymbolen’. Maar welk formaat je ook kiest: de hoeveelheid apps blijft gelijk.

Er verspringt van alles …

Hoe je app-raster eruitziet, is afhankelijk van je iPad. Ik zie in portretmodus zes rijen en vijf kolommen. Draai ik de iPad in landschapsmodus, dan zijn het plots vijf rijen en zes kolommen. Kortom: het is zoeken naar apps, want die verschuiven plots naar een andere rij. Op sommige thuispagina’s worden apps zelfs compleet gehusseld. En dan de widgets. Waar ze opduiken als je je scherm draait, lijkt volstrekte willekeur. Ik durf haast de wedden dat ze iedere keer ergens anders belanden.

… en nog wat

iPad-grid

Zei ik net een grid van zes rijen en vijf kolommen? Wacht maar tot je ergens één widget toevoegt. Dan heb je opeens zes rijen en vier kolommen. Bij volle pagina’s schuiven je apps dan door naar de volgende pagina – daar gaat je zorgvuldig opgebouwde app-indeling. En het raster verschilt dus tussen pagina’s mét, en pagina’s zónder widgets.

Belabberde uitlijning van widgets en apps

iPadOS raster

Op de iPhone lijnen de widgets keurig uit met de apps eromheen. Op de iPad lijken de widgets er maar tussen gekwakt, ze lijnen totaal niet uit met de omliggende apps. Op de bovenstaande schermafbeelding worden kleine apps gebruikt, bij de grote is het ietsje beter – maar niet heel veel. Hierdoor valt meteen ook op hoeveel loze ruimte er nog om de apps heen staat – zonde.

Wat vind jij van het vernieuwde iPadOS 15 thuisscherm? Eens met het bovenstaande, of vind je het juist wél een verbetering? Laat het weten via de reacties hieronder.