Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18 krijgt flexibeler thuisscherm mét langverwachte functie

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties
iOS 18 thuisscherm

Met iOS 18 wordt het thuisscherm van de iPhone behoorlijk vernieuwd, en kun je dit nog verder naar je hand zetten.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 18? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Grote update

iOS 18 is de volgende grote software-update voor het besturingssysteem van de iPhone. Naar verluidt introduceert hij behoorlijk wat nieuwe functies, en een groot deel daarvan staat in het teken van AI. Zo verwachten we onder andere AI-functies voor Berichten, Apple Music en Siri.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Maar dat niet alleen: met iOS 18 krijgt de software voor het eerst in jaren een nieuw design. Het voelt straks dus echt alsof je een nieuwe iPhone in je handen hebt, zelfs als je toestel al een aantal jaar meedraait. Mogelijk zijn al die vernieuwingen ter compensatie van de update van vorig jaar, omdat iOS 17 een relatief kleine update was. Meestal zijn de ‘oneven’ updates überhaupt weinig vernieuwend.

iOS 18 thuisscherm

Bij dat nieuwe iOS 18 design hoort ook een nieuw thuisscherm, zo schrijft Mark Gurman van Bloomberg. Volgens hem kunnen gebruikers dit straks ‘meer personaliseren’. En het Amerikaanse MacRumors deed daar nog een schepje bovenop: de tech-website schrijft dat je de app-icoontjes straks vrijer kunt verplaatsen.

Het huidige thuisscherm heeft een onzichtbaar ‘rooster’, dat bepaalt op welke plek je een app kunt plaatsen. Dit rooster blijft nog steeds, maar wordt dus wel flexibeler. Op het moment van schrijven moet je alle app-icoontjes namelijk achter elkaar plaatsen, en kun je geen lege ruimtes overlaten. Je kunt bijvoorbeeld geen icoontje linksboven zetten, en een icoontje rechtsonder, met daartussenin helemaal niets.

iOS 18 maakt dit mogelijk wel waar. Je bepaalt straks volledig zelf waar je een app-icoontje plaatst, aldus MacRumors. Maar volgens de bronnen van MacRumors komt er meer, en wordt iOS 18 mogelijk ‘de grootste update voor het thuisscherm in jaren’.

iOS 18 release?

iOS 18 wordt in juni aangekondigd, tijdens de jaarlijkse WWDC. Het besturingssysteem wordt dan uitgebreid gepresenteerd: Apple zal (bijna) alle grote functies die de software-update naar je iPhone brengt onthullen, en ook alvast laten zien hoe ze werken. Installeren kan later pas – iOS 18 komt uit rond september, wanneer ook de iPhone 16 verschijnt.

Wil je op de hoogte worden gebracht van al het nieuws over iOS 18? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!