Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18: nieuwe functies die naar je iPhone komen!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 18 nieuwe functies

Dit najaar brengt iOS 18 nieuwe functies, grote verbeteringen en zelfs een compleet nieuwe app naar je iPhone. Je telefoon voelt dit najaar weer als nieuw! De functies waar we het meest naar uitkijken, lichten we hier alvast voor je uit.

Lees verder na de advertentie

Op de hoogte blijven van alles wat er nieuw is in iOS 18? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18 nieuwe functies

Op maandag 10 juni 2024 heeft Apple tijdens de WWDC-keynote de grote updates van dit jaar aangekondigd, met onder meer iOS 18 voor de iPhone. Tijdens het event gaf Apple een sneakpreview van alles wat er nieuw is. Inmiddels zijn de eerste testversies uit, en kunnen de nieuwe functies dus geprobeerd worden.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Instructiefoto: Apple Intelligence
1

Apple Intelligence

Zeg je iOS, dan zeg je Apple Intelligence – tenminste, als je een iPhone 15 Pro (Max) hebt. Apple’s AI begrijpt tekst en plaatjes en kan die ook zelf maken. Dat gecombineerd met je persoonlijke context, zorgt voor een superslim systeem dat je de dag door helpt. AI komt trouwens ook naar al je andere Apple-apparaten.

Vergrendelscherm
2

Knoppen op het vergrendelscherm

Het vergrendendelscherm aanpassen wordt beter!  Je kunt de knoppen links- en rechtsonder verwijderen of aanpassen. Zeg maar dag tegen de camera- of zaklampknop. Je mag deze knoppen vervangen door andere functies, zoals Shazam, de wekker of een snelkoppeling naar je favoriete app. Apple biedt tientallen alternatieven aan, zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij je past.

Positie apps
3

Plaats apps waar jij wilt

Met de update krijg je veel meer vrijheid in het plaatsen van apps en widgets op je scherm. In plaats van een vast raster van linksboven naar rechtsonder, kun je nu apps en widgets overal plaatsen. Wil je ze aan de rechter- of linkerkant voor gemak? Of alleen onderaan zodat je wallpaper meer opvalt?

Apps kleuren en formaat
4

Kleuren van apps

Apps en widgets maken je beginscherm soms rommelig, maar Apple schiet te hulp. Je kunt kiezen voor een licht, donker of extra donker scherm. De optie ‘Getint’ is bijzonder, omdat app-iconen in een gekozen duotoon worden getoond, waardoor alles eruitziet alsof het door dezelfde ontwerper is gemaakt. Voor een strakker uiterlijk verberg je de labels van de apps.

Bedieningspaneel
5

Nieuw Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel veranderde nooit, maar nu wel. Je kiest binnenkort zelf welke knoppen erin staan en hoe groot ze zijn. De knoppen worden verdeeld over verschillende pagina’s, zoals Muziek en Woning. App-ontwikkelaars mogen ook knoppen maken voor het Bedieningspaneel.

GEheime apps
6

Apps locken of verbergen

Beveilig apps met Face ID of Touch ID. Door een app-icoontje lang in te drukken, kun je de app vergrendelen of zelfs verbergen. Dan zijn ze alleen toegankelijk vanuit een beveiligde map in de Appbibliotheek. Deze apps blijven onzichtbaar in het hele systeem: er komen geen meldingen van en ze verschijnen niet in zoekresultaten.

Instructiefoto: Herontdek je Foto's
7

Herontdek je Foto’s

De vernieuwde Foto’s-app helpt je om je fotocollectie overzichtelijk te houden. Met handige categorieën zoals Recente Dagen, Reizen en Personen & huisdieren vind je snel je favoriete foto’s terug. Vastgemaakte verzamelingen geven je snelle toegang tot waardevolle collecties.De carrousel-weergave toont je mooiste foto’s in een posterachtige stijl door simpelweg naar rechts te vegen. Zo ontdek je elke dag nieuwe foto’s in je collectie.

Instructiefoto: Betere Berichten
8

Betere Berichten

Een nieuwe functie in Berichten laat je berichten inplannen voor later, tot veertien dagen vooruit. Als je buiten bereik van een zendmast bent, kun je met de iPhone 14 nu sms’jes via satelliet versturen. Er zijn ook lollige nieuwe functies: je kunt tapbacks sturen met alle emoji’s en bewegende teksteffecten toevoegen.

Wachtwoorden
9

Nieuwe app: Wachtwoorden

Een nieuwe update betekent ook een nieuwe app. Dit keer: Wachtwoorden. En de naam geeft al weg wat je hiermee kunt. Dit wordt de kluis voor al je wachtwoorden, passkeys en wifiwachtwoorden. Werkt ook op je andere Apple-apparatuur, zo blijft alles overal gelijk.

Instructiefoto: Meer orde in je Mail
10

Meer orde in je Mail

Je mails worden voortaan automatisch ondergebracht in handige rubrieken. Zo weet je wat prioriteit heeft en wat je gerust links kunt laten liggen. Deze update volgt overigens pas in een latere update van iOS 18.

En verder …

Bovenstaande is nog slechts het topje van de ijsberg. Er zitten nog veel meer vernieuwingen in iOS 18. Er zijn heel veel vernieuwingen in het genre ‘klein maar fijn’. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende nieuwe functies?

  • Je kunt straks teksten markeren met kleur in de app Notities.

  • Is je iPhone zo goed als leeg en komt de leeggelopen batterij in beeld? Dan zie je voortaan ook nog altijd het klokje.

  • Duw je de volumeknop in? Dan lijkt de rand aan die zijde een beetje in te deuken.

  • De klok op het Vergrendelscherm kun je voortaan regenboogkleuren geven.

  • In de Instellingen zijn de apps voortaan netjes ondergebracht in een aparte Apps-folder.

  • Berichten ondersteunt RCS, zodat je berichten aan Android-eigenaren minder chaotisch ogen.

  • Je krijgt bij de Batterij-instellingen voortaan een waarschuwing als je een trage oplader hebt.

  • Er is een toegankelijkheidsoptie die je helpt om wagenziekte te voorkomen.

iOS 18 Academy