Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo helpt iOS 18 wagenziekte te voorkomen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Apple heeft eerder deze maand iOS 18 aangekondigd, met daarin allerlei handige vernieuwingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een functie die wagenziekte moet voorkomen?

Lees verder na de advertentie

Wekelijks leuke iPhone-tips in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Hoe ontstaat wagenziekte?

Wagenziekte ontstaat door een conflict tussen wat je voelt en ziet tijdens het rijden. Je evenwichtsorgaan voelt de beweging van het voertuig, maar als je bijvoorbeeld zit te lezen zie je deze beweging vaak niet. Dit verschil in waarneming veroorzaakt misselijkheid en duizeligheid. Apple heeft daarop iets bedacht.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Het gaat om een nieuwe functie die officieel ‘Bewegingsaanwijzingen van voertuig’ heet. Die bewegingaanwijzingen zijn in feite stippen aan de rand van het scherm, die meebewegen met de beweging van het voertuig. Daardoor voel je de beweging niet alleen, maar zie je hem ook. Zo word je niet meer zo snel misselijk als je op de achterbank of bijrijdersstoel met je iPhone bezig bent.

In het OV

Dit werkt net zo goed in de bus, de trein of een ander voertuig. Probeer dan wél met je neus in de juiste richting te zitten: de stippen werken het best voor gebruik in de rijrichting.

Hoe werken de bewegingsaanwijzingen?

iPhone wagenziekte instellingen
1

Instellingen

Eerst moet je de bewegingsaanwijzingen aanzetten. Dat kan ten eerste via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Beweging’. Hier zet je de schakelaar achter ‘Toon bewegingsaanwijzingen van voertuig’ aan.

Wagenziekte bedieningspaneel
2

Of via het Bedieningspaneel

Voor snelle toegang kun je de knop die bij de functie hoort ook in het compleet vernieuwde Bedieningspaneel zetten.

Wagenziekte stippen
3

Rijden maar

De stippen komen in beeld wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Verandert de auto van richting? Dan bewegen de stippen heen en weer. Verandert de auto van snelheid? Dan bewegen de stippen vooruit en achteruit.


In de praktijk ziet dat er ongeveer zo uit:

iOS 18

Deze functie maakt deel uit van iOS 18 dat dit najaar verschijnt. Het is een van de nieuwe iOS 18 toegankelijkheidsfuncties van dit jaar: deze zijn bedoeld om de gebruikerservaring voor mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen te verbeteren. Zo is er ook oogtracking en een modus waarbij je muziek kunt voelen.