Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17: volop nieuwe functies voor je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 17


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond tijdens de WWDC-keynote iOS 17 aangekondigd. Deze update brengt talloze nieuwe functies naar je iPhone. Maar wat is er nieuw? Wanneer kun je iOS 17 downloaden? En werkt het ook op jouw iPhone?

iOS 17

iOS 17: nieuwe functies en verbeteringen

iOS 17 is de grote iPhone-update van dit jaar. Met iOS 17 voelt je iPhone straks weer als nieuw – zelfs als je een wat ouder toestel hebt. Grote nieuwe functies, extra trucjes, kleine verbeteringen: je toestel voelt straks weer als nieuw. Dit zijn de leukste vernieuwingen die vanavond de revue passeerden.

Telefoon, FaceTime en Berichten

Journal


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bel je iemand? Dan komt je oproep voortaan binnen als een ‘poster’, waarop je jezelf presenteert. Je bepaalt zelf hoe je poster eruitziet, het lijkt een beetje op het vergrendelscherm van iOS 16 met alle details die je helemaal tot in detail aanpast. Met FaceTime kun je voortaan een videobericht opnemen voor een later moment. In Berichten neemt Apple de zoekfunctie onder handen, en zijn er handige opties om te reageren op berichten. Ook kun je met het nieuwe ‘check-in’ het thuisfront gemakkelijk laten weten of je veilig thuis bent gekomen (of waarom je vertraagd bent). Verder kun je helemaal los met bewegende stickers – het wordt veel meer fun.

NameDrop

Telefoonnummers en andere contactgegevens doorgeven? Dat kan voortaan op een AirDrop-achtige manier, genaamd NameDrop. Kwestie van je telefoons dicht bij elkaar houden. Of je Apple Watch, want daar ook werkt dit mee. Ook het delen van content via AirDrop wordt sterk verbeterd. Samen luisteren naar muziek, een film bekijken of samen gamen, het wordt veel eenvoudiger.

Nieuwe app: Journal (Dagboek)

Journal

Bij vrijwel iedere grote iOS-update verschijnt er ook een nieuwe Apple-app, en iOS 17 vormt daarop geen uitzondering. Dit jaar is dat een dagboek-app:  Journal. Het gaat om een slimme app die het proces grotendeels automatiseert, want je iPhone weet natuurlijk al heel veel van je: waar je was en met wie, of je gesport hebt en welke foto’s je gemaakt hebt, welke muziek je beluisterde. Het zijn allemaal suggesties, dus je houdt het zelf in de hand. Het bijhouden van een dagboek schijnt goed te zijn voor je mentale gezondheid. Alles wordt verwerkt op je iPhone zelf: veel veiliger dan het ouderwetse dagboek met slotje.

Stand-By

standby

Met deze nieuwe functie verander je je iPhone in een soort wekkerradio of overdag als bureauklokje. Zet de iPhone op zijn kant, en de transformatie begint. Naast de tijd kun je ook een keur aan widgets gebruiken. Met het always-on scherm van de iPhone 14 komt deze functie het best tot zijn recht. Op andere iPhones moet je eerst even op het scherm tikken om de Stand-By modus te kunnen zien.

Wanneer kun je iOS 17 downloaden?

Wanneer iOS 17 beschikbaar is, is nog onduidelijk. Het blijft zoals altijd bij ‘dit najaar’. Traditioneel brengt Apple de grote iOS-update in september uit. Kijken we naar de voorbije jaren, dan verwachten we dat het rond 18 september wordt. iOS 17 downloaden is gratis.

Heb je daar het geduld niet voor? Geen probleem. De hele zomer wordt iOS 17 getest aan de hand van bèta’s. In eerste instantie kunnen alleen software-ontwikkelaars ermee aan de slag. Later volgt er eenpublieke bèta die iedereen kan uitproberen. Wanneer het zover is, lees je dat op onze website.

Ook voor jouw iPhone?

Heb je een iPhone die al wat ouder is, dan is het altijd even spannend: kan ik dit jaar nog updaten? Apple heeft bekendgemaakt dat je een iPhone XS of nieuwer nodig hebt.

Slecht nieuws voor als je een iPhone 8 of iPhone X hebt: deze toestellen kun je voor het eerst niet meer updaten. Je blijft dus steken op iOS 16. Deze beide toestellen komen uit 2017, dus dit betekent dat je zes jaar ondersteuning hebt gehad. Je kunt je toestel de komende tijd gewoon blijven gebruiken zoals je dat ook nu al doet, maar moet de nieuwe toevoegingen missen

iOS 17: iPad krijgt ook een update

Tegelijk met iOS 17 heeft Apple ook iPadOS 17 aangekondigd voor de iPad. iOS 17 en iPadOS 17 hebben heel veel overlap, maar de iPad heeft vanwege het grote scherm wel wat extra mogelijkheden. Ook komen er functies die eerder op de iPhone beschikbaar waren, nu ook naar de iPad, soms met een twist. Zo zijn er interactieve widgets die veel meer zijn dan een veredelde snelkoppeling maar waar je ook echt iets mee kunt. Ook het veelzijdige vergrendelscherm van iOS 16 komt nu dan eindelijk naar de iPad, met nog veel meer mogelijkheden. En Gezondheid komt naar de iPad, zodat je ook daarmee je Apple Watch kunt koppelen.

Blijf op de hoogte

Wil je ook de komende tijd op de hoogte gehouden worden van alle ontdekkingen in iOS 17? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!