Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 17.5-bug: verwijderde foto’s keren terug (en Apple legt nu uit waarom)

Auteur: Laura Grootaarts
17 reacties
Foto's logo

Eerder deze maand is iOS 17.5 verschenen. De update introduceerde een aantal nieuwe functies, maar ook een nogal ongemakkelijke bug: foto’s die eerder verwijderd zijn, duiken gewoon weer op in de Foto’s-app. Het gaat soms om kiekjes van al jaren oud. Apple heeft inmiddels halsoverkop een update uitgebracht, en uitgelegd wat er aan de hand is.

Lees verder na de advertentie

Blijf op de hoogte van al het Apple-nieuws met onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.5 verwijderde foto’s bug

Op Reddit meldt iemand dat er na de update plotseling weer oude foto’s opduiken die destijds permanent verwijderd waren:

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Net de update voltooid. Toen ik in gesprek was met mijn partner, ging ik een foto sturen en zag dat de laatste foto’s nsfw-materiaal waren dat we jaren geleden hadden gemaakt toen we nog apart woonden (covid etc). Maar WTF. Het was permanent verwijderd. Jaren geleden, maar op magische wijze is het terug?? Ik heb op mijn iPad gekeken en daar staan ook foto’s op (wat kunstwerken die ik jaren geleden heb gemaakt). Ik voel me zo ongemakkelijk. Heeft iemand anders dit probleem ook? Ik bedoel met foto’s die terugkomen na een update?

En óf andere gebruikers hetzelfde probleem ervaren: op de post is inmiddels honderden keren gereageerd. Sommige mensen melden dat vrij recente foto’s opnieuw opduiken, maar er zijn ook meldingen over foto’s uit 2010.

Foto’s verwijderen op de iPhone

Als je foto’s verwijdert op de iPhone, dan zijn ze niet meteen weg. Ze worden eerst nog 40 dagen lang opgeslagen in het album ‘Recent verwijderd’ zodat je ze eventueel nog kunt terughalen. Daarna worden ze definitief verwijderd – althans tot nu toe waren we in de veronderstelling dat dat gebeurde.

Zorgen over privacy

Dat foto’s die je dacht definitief verwijderd te hebben, toch weer verschijnen na de iOS 17.5 update, maakt ons bezorgd. De situatie roept vragen op over privacy en gegevensbeheer. Je vertrouwt erop dat foto’s die je definitief verwijderd hebt ook echt weg zijn, en niet dat ze nog jarenlang rondzweven in een of andere Apple-cloud.

Toevoeging 24 mei

Apple heeft inmiddels een update uitgebracht die het probleem zou verhelpen: iOS 17.5.1. Als je geüpdatet hebt, zul je de eerder teruggekeerde foto’s overigens alsnog moeten verwijderen. Apple zegt dat het om een zeldzaam probleem gaat waar maar weinig mensen last van hebben (de reacties onder dit bericht geven ons overigens een andere indruk). In de release notes bij de update lezen we het volgende:

Deze update biedt belangrijke probleemoplossingen en verhelpt een zeldzaam probleem waarbij foto’s als gevolg van een beschadigde database opnieuw in de bibliotheek van Foto’s konden worden weergegeven, ook al waren ze eerder verwijderd.

Veel mensen vroegen zich af hoe foto’s uit 2010 weer konden opduiken, aangezien de meeste apparaten sindsdien zijn vervangen. Apple legde uit dat dit niet door iCloud-foto’s komt, maar door een fout in de database op het apparaat zelf.

Foto’s die niet volledig waren verwijderd, bleven op het apparaat staan en werden niet gesynchroniseerd met iCloud-foto’s. Ze konden opnieuw verschijnen bij het herstellen van een back-up, het overzetten van gegevens, of bij het herstellen van een iCloud-back-up zonder iCloud-foto’s.

Heb jij gemerkt dat oude foto’s opnieuw opduiken in je fotobibliotheek? Laat het ons weten via de reacties onderaan dit bericht.