Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17.4 gaat je iPhone voorgoed veranderen (en dit is waarom)

Auteur: Ward Edema
10 reacties
iOS 17.4

De eerste iOS 17.4 bèta komt eraan, en het belooft één van de belangrijkste updates uit de geschiedenis van de iPhone te worden. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Update 26-01: Apple heeft inmiddels bevestigd dat iOS 17.4 alternatieve appwinkels gaat toestaan. Je leest er meer over in ons artikel.

Dichtgetimmerd sinds 2007

Al sinds zijn introductie is de iPhone een nogal dichtgetimmerd apparaat, en het beste voorbeeld daarvan is de App Store. Wil je een app op je iPhone zetten, dan moet dat altijd via Apple’s eigen appwinkel. En voor die winkel gelden strenge regels, die ontwikkelaars soms flink beperken.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Zo is het niet mogelijk om je ov-chipkaart op je iPhone te zetten. Waarom? Omdat Apple niet toestaat dat de ingebouwde NFC-chip van je iPhone hiervoor wordt gebruikt. Ook game-emulators om oude spelletjes te draaien of alternatieve appwinkels als Steam zijn niet toegestaan. En in het verleden is er zelfs een app geweerd omdat er naakt in te zien was – op een eeuwenoud schilderij, welteverstaan.

Verandering: iOS 17.4 bèta

In iOS 17.4 gaan deze beperkingen voorgoed verdwijnen. Apple moet zich vanaf 7 maart namelijk gaan houden aan nieuwe regels van de EU, die bepalen dat apparaten als de iPhone ook apps van buiten de eigen appwinkel moeten toelaten. Dit heet ‘sideloading’. Een app downloaden via een andere appwinkel wordt dus een mogelijkheid, net als op Android, Windows, en natuurlijk de Mac.

Apps die buiten de App Store leven hoeven zich niet te houden aan Apple’s strenge regels. Dit maakt een wereld van nieuwe apps mogelijk die voorheen altijd geweerd werden.

Is dat wel veilig?

Uiteraard brengt deze verandering ook wat zorgen met zich mee. Want is je iPhone straks nog wel veilig? Kijk voor het antwoord naar de Mac: daarop werd de App Store in 2011 geïntroduceerd, maar bleef het mogelijk om apps van buiten de Store te downloaden. En dat levert tot nu toe geen grote problemen op.

App Store sideloading

Dit komt met name doordat macOS, het besturingssysteem van de Mac, zelf goede bescherming biedt tegen kwaadaardige apps. Dit geldt ook voor iOS: ook apps van buiten de App Store worden beperkt in wat ze wel of niet met je iPhone kunnen. Zomaar je data stelen of virussen installeren is er dus niet bij.

iPhone sideloading: kanttekeningen

Een kanttekening is wel dat het aantal iPhone-gebruikers significant groter is dan het aantal Mac-gebruikers. Dit maakt de iPhone een interessanter doelwit voor cybercriminelen, omdat je een veel grotere groep kunt bereiken. Wat dat betreft zijn de risico’s van apps van buiten de Store dus groter.

Mac malware Realst

Bovendien kan het toestaan van apps van buiten de App Store zorgen voor irritaties. Ontwikkelaars die geen commissie aan Apple meer willen betalen, kunnen hun apps uit de App Store halen en alleen nog erbuiten aanbieden. Wil je de app dan kopen, of een in-app aankoop doen, dan kan dit niet via je Apple-account, en moet je weer los creditcardgegevens gaan invoeren.

iOS 17.4 bèta

Hoe dan ook: sideloading gaat er komen, en al snel. Gezien de nieuwe EU-regels vanaf 7 maart gelden, zal Apple in zijn eerstvolgende grote iOS-update de verandering door moeten voeren. En die update is iOS 17.4. De eerste bèta van de update wordt deze week verwacht, en geeft waarschijnlijk al een voorproefje van hoe sideloading op de iPhone gaat werken. De uiteindelijke release volgt dan eind februari of begin maart. Overigens geldt dit alles ook voor de iPad: die krijgt met iPadOS 17.4 dezelfde verandering.

Wat voor sideloading-apps kijk jij naar uit? Laat het ons weten in de reacties!