Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iOS 16

iOS 16: Snelle notities (en meer) in verbeterde Notities-app

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 notities


Lees verder na de advertentie

Binnenkort verschijnt iOS 16: Notities is dan een van de apps die vernieuwingen krijgt. Wat dacht je van Snelle notities vanuit iedere app? En dat is slechts een van de verbeteringen in iOS 16. Lees je even mee?

Wat is er allemaal nieuw in de Notitie-app?

Met iOS 16 krijgt de app Notities enkele nieuwe functies die ervoor zorgen dat je sneller een notitie maakt, maar ook dat je ze sneller terugvindt. We bespreken hier de beste vernieuwingen. Veel van de aanpassingen vind je trouwens ook in de overige Apple-updates dit jaar, namelijk iPadOS 16 en macOS Ventura.

1) iOS 16 Snelle notities

iOS 16 Snelle notities


kooptip

Snel een notitie maken van iets wat je online tegenkomt en eigenlijk niet mag vergeten? Dat kan via Snelle notities. Die ‘iOS 16 Quick notes’ kun je maken vanuit zo’n beetje iedere app op je iPhone, en op verschillende manieren. Neem bijvoorbeeld een website in Safari:

 • Tik op het Deel-menu (het rechthoekje met het pijltje naar boven), en kies ‘Zet in snelle notitie’.
 • Via het Bedieningspaneel. Eerst moet je eenmalig de juiste knop toevoegen aan het paneel, via ‘Instellingen>Bedieningspaneel>Snelle notitie’. Daarna is het met een tik op de knop geregeld!
 • Selecteer een stukje tekst op de webpagina en tik erop. Er verschijnt dan een contextueel menu, hierin veeg je naar ’Nieuwe snelle notitie’.

Je ‘Snelle notities’ worden allemaal verzameld in de gelijknamige map in de app Notities.

2) Verbeterde slimme mappen

Slimme mappen in notities

In slimme mappen breng je notities die voldoen aan specifieke voorwaarden bijeen. Je filtert ze als het ware. Zo kun je ordenen op Aanmaak- of Bewerkingsdatum, bijlagen, tags en checklists. Dat doe je zo:

 • Ga naar het overzicht met mappen.
 • Tik onderin op het mapje met het plusje en tik op de locatie (bijvoorbeeld iCloud).
 • Geef je slimme map een naam.
 • Tik op ‘Zet om in slimme map’.
 • Kies de filters.

3) Vergrendelen met toegangscode

iOS 16 vergrendel notities

Notities vergrendelen kon altijd al, maar dan moest je wel weer een apart wachtwoord onthouden. Apple heeft het je in iOS 16 gemakkelijker gemaakt: met je iPhone-toegangscode vergrendel (en ontgrendel) je je notities. Natuurlijk worden ze daarbij volledig versleuteld. Overigens: als je de oude methode prettig vond, dan kun je die nog steeds gebruiken. Je vindt de beide opties via het de bol met de drie puntjes in iedere notitie.

4) Notities groeperen op datum

Via ‘Instellingen>Notities>Sorteer notities op’ kun je aangeven hoe je notities gesorteerd moeten worden:

 • Op bewerkingsdatum
 • Op aanmaakdatum
 • Op titel

Niks nieuws onder de zon? Toch wel. Kies je voor sorteren op datum, dan staan je notities niet meer als een lange onoverzichtelijke lijst. Er wordt nu gebruikgemaakt van handige tussenkopjes als ‘Vandaag’, ‘Gisteren’ en ‘Juli’.

5) Gemakkelijker samenwerken

iOS 16 deel notities

Samenwerken aan een notitie wordt nu nog eenvoudiger. Bovenaan iedere notitie die je maakt, vind je in het vervolg een Deel-icoon. Een van de handige opties die daaronder staat, is ‘kopieer link’. Stuur dit linkje naar anderen met wie je samen aan de notitie wilt werken.

Meer lezen over app-verbeteringen in iOS 16?

Wil je meer weten over iOS 16? In ons dossier over iOS 16 praten we je helemaal bij over het nieuwe besturingssysteem. En mogelijk vind je ook de volgende artikelen interessant:

Wil je op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!