Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iOS 16.4 bèta 4 is uit: deze nieuwe functies komen snel naar je iPhone

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 16 bèta


Lees verder na de advertentie

De volgende grote update voor iOS 16 komt eraan: iOS 16.4. En vannacht is deze release een stukje dichterbij gekomen, want Apple heeft alweer de vierde testversie van deze update uitgebracht. Maar welke nieuwe functies zitten hierin verstopt? Ontdek hier alles over iOS 16.4 bèta 4.

iOS 16.4 bèta 4

iOS 16.4 bèta 4 is uit! Deze testversie van de volgende update voor je iPhone en iPad was in eerste instantie alleen toegankelijk voor ontwikkelaars, maar ook de publieke bèta is inmiddels beschikbaar. Al is de update maar weinig vernieuwend: in tegenstelling tot de vorige bèta’s heeft deze testversie geen nieuwe functies. Waarschijnlijk is hij dan ook puur bedoeld om de prestaties te verbeteren.

Overigens betekent dit niet dat iOS 16.4 helemaal geen nieuwe functies naar je toestellen brengt. De vorige drie bèta-versies van de update zaten namelijk wel vol met vernieuwingen, en hieronder geven we per bèta een overzicht van de nieuwe functies. Zie je een functie waarover je meer wilt weten? In ons artikel ‘iOS 16.4 nieuwe functies: emoji’s, meldingen van je favoriete websites en meer‘ nemen we ze wat uitgebreider door.


iOS 16.4 bèta 3


kooptip

iOS 16.4 bèta 3 verscheen op 7 maart, en was eveneens weinig vernieuwend. Toch kwam er één nieuwe functie bij. Apple heeft het proces voor het installeren van bèta’s namelijk wat veranderd, waardoor het voor het bedrijf overzichtelijker is geworden wie een bèta heeft geïnstalleerd.

Wil je een van Apple’s testversies installeren, dan moet je voortaan ook de gegevens van je eigen Appple ID invoeren. Apple weet dan namelijk of je een ontwikkelaars- of regulier acccount hebt. Dit terwijl je vóór de update ook een ontwikkelaarsbèta kon downloaden met een professioneel Apple ID, terwijl je op het toestel bent ingelogd met een normaal account.

iOS 16.4 bèta 2

De testversie daar weer voor – iOS 16.4 bèta 2 – verscheen op 28 februari, en daarin waren wél meerdere vernieuwingen te vinden. Al is de ene nieuwe functie wat baanbrekender dan de andere. Dit is er nieuw:

  • Pagina’s omslaan in de Boeken-app: sinds de release van iOS 16 is de animatie die het omslaan van een pagina simuleert plots verdwenen – tot onvreden van vele. Dat heeft Apple gehoord: de animatie is weer terug!
  • Apple Music Classical: in de code van deze bèta werden verwijzingen naar Apple Music Classical gevonden, een nieuwe app voor klassieke muziek waar Apple enige tijd aan heeft gewerkt. Al weten we hier ondertussen al meer over: Apple heeft deze muziekdienst inmiddels zelf aangekondigd, met een release op 28 maart.
  • Meer informatie over garantie: de Instellingen-app heeft een extra menu gekregen, speciaal voor de garantie en AppleCare-verzekeringen van je Apple-toestellen. In de eerste bèta zat dit menu ook al verstopt (zie de volgende sectie), maar door nieuwe pictogrammen die je apparaten afbeelden, is het menu nog wat duidelijker geworden.

iOS 16.4 bèta 1

De allereerste bèta is vandaag precies een maand oud, want iOS 16.4 bèta 1 verscheen op 16 februari. En daar zaten ook veruit de meeste vernieuwingen in. Het overzicht bekijk je hier:

  • Nieuwe emoji’s 2023: een nieuw jaar, een nieuwe lading emoji’s. Die komen er met iOS 16.4 eindelijk aan. Wat je zoal kunt verwachten? Een ezel, sambaballen, nieuwe hartjes en meer!
  • Pushnotificaties voor websites: het is straks mogelijk om je in te schrijven voor pushnotificaties van websites. Wanneer hier vervolgens een nieuw bericht wordt geplaatst, stelt je iPhone je hier meteen van op de hoogte. Werkt ook al op de Mac!
  • Website als app in andere browsers: sommige websites bezoek je zo vaak, dat je ze vanuit Safari als een app op je thuisscherm plaatst. Dat kan straks ook met andere browsers, waaronder Chrome.
  • Nieuwe architectuur in de Woning-app: de Woning-app kreeg met de release van iOS 16 een compleet nieuwe architectuur, maar door allerlei aanhoudende bugs werd de oude architectuur weer ingevoerd. Toch geeft Apple niet op: iOS 16.4 moet de nieuwe architectuur een tweede leven geven.
  • Details energieverbruik: de iPhone 14 Pro (Max) is de eerste iPhone met een always on-scherm, maar dat vraagt ook meer van een accu. Via ‘Instellingen>Batterij’ kunnen gebruikers met deze iPhone voortaan zien hoeveel stroom het always on-scherm verbruikt.
  • Bèta’s downloaden: Apple heeft het gemakkelijker gemaakt om een bèta op je iPhone te zetten. Je kunt je profiel straks namelijk aanmelden vanuit de Instellingen-app.

iOS 16.4 bèta 4 downloaden

Een bèta is dus een testversie van een aankomende software-update. Met nadruk op test: doorgaans zitten bèta’s nog vol met bugs en andere systeemfouten. Die kan Apple door middel van feedback van de bèta-gebruikers opsporen en voor de officiële release uit de update halen.

Door alle mogelijke fouten is het daarom niet verstandig om een bèta op je persoonlijke iPhone of iPad te installeren. Heb je nog ergens een oud toestel dat je niet meer nodig hebt en wil je de bèta toch proberen? Downloaden doe je via het Apple Beta Software Program. En dat kan dus al meteen, want zowel de versie voor ontwikkelaars als de publieke bèta van iOS 16.4 zijn beschikbaar.

Verder blijft het geheim wanneer de iOS 16.4 release zal plaatsen. Maar gezien vandaag alweer de vierde bèta is uitgebracht, kan het nooit lang meer duren. Bovendien geeft de release van Apple Music Classical ons wel een indicatie. Deze nieuwe app komt uit op 28 maart, dus wellicht brengt Apple dan ook meteen de nieuwe iOS-update uit. Dat wordt afwachten!

Wil je ondertussen wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 16.4? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!