Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Hoe download en installeer je iOS 16?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Hoe download en installeer je iOS 16?


Lees verder na de advertentie

Op 12 september 2022 is iOS 16 verschenen. Wil je gebruikmaken van alle nieuwe functies voor de iPhone, dan heb je deze update nodig. Maar hoe download en installeer je iOS 16 en de kleinere tussentijdse updates die daarna nog gaan verschijnen? Er zijn verschillende manieren, wij laten het je zien.

Hoe download en installeer je iOS 16?

Werkt iOS 16 wel of niet op jouw iPhone?

Is je iPhone geschikt voor iOS 16? Of is hij inmiddels te oud?  Dit is een overzicht van alle iPhones waarop iOS 16 downloaden mogelijk is:


kooptip

Dat betekent dat je de iPhone 6s (Plus), de iPhone SE (eerste generatie) en de iPhone 7 (Plus) niet meer kunt updaten. Ook de iPod touch kun je niet meer updaten naar iOS 16. De laatste update voor deze toestellen is iOS 15.7, verschenen op maandag 12 september 2022.

Maak eerst een back-up van je iPhone

iCloud reservekopie

Het is verstandig om vooraf een back-up van je iPhone te maken. Gaat er iets mis, dan heb je altijd nog een reservekopie met al je gegevens, instellingen, documenten en meer. Er zijn vrijwel nooit iPhone update-problemen, maar gewoon voor de zekerheid. Dit is de gemakkelijkste manier:

 • Ga op je iPhone naar Instellingen en tik bovenin op je naam.
 • Tik op ‘iCloud’. Tik op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Kies voor ‘Maak nu reservekopie’ of kijk daaronder of de huidige kopie nog recent genoeg is.

Lukt het niet op deze manier? Check voor alternatieven ons artikel Reservekopie maken van je iPhone? Wij leggen uit hoe je dat doet.

Ken je inloggegevens

Tijdens het updaten vraagt je iPhone mogelijk naar de toegangscode en de gegevens van je Apple ID. Zorg ervoor dat je je gegevens bij de hand hebt, je wilt er niet midden in het proces nog naar moeten zoeken. Zeker als je altijd Touch ID of Face ID gebruikt, kunnen de codes je zomaar even ontschoten zijn.

Hoe download en installeer je iOS 16?

iOS 16 installeren

De eenvoudigste manier om een iOS-update te downloaden, is via je iPhone zelf. Een iOS-update herken je vaak aan het rode bolletje dat bij de app Instellingen verschijnt. Dat zie je meestal enkele dagen nadat er een software update voor je klaarstaat. Volg de bolletjes in de app door erop te tikken en je vindt de download.

Je kunt de update ook handmatig binnenhalen. Hoe download en installeer je iOS 16 via je iPhone dan precies? Zorg ervoor dat je iPhone aan de stroom hangt (of flink opgeladen is). Je moet verbonden zijn met wifi. Daarna doorloop je de volgende stappen:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op ‘Algemeen’.
 • Tik op Software-update. Als er een update voor je klaarstaat, dan zie je die hier. Anders staat er dat je systeem up-to-date is.
 • Tik onderaan in het scherm op ‘Werk bij naar iOS 16’ en doorloop de afsluitende stappen in het scherm.

Let op: tik je op dit moment op ‘Download en installeer’, dan hengel je iOS 15.7 binnen. Tik dus op ‘Werk bij naar iOS 16’, helemaal onderaan in het scherm. Sommige mensen blijven liever op iOS 15 omdat dat prima bevalt, en dan kun je kiezen voor de andere optie – iOS 15.7 – om deze versie te blijven gebruiken. Je ontvangt dan nog steeds belangrijke beveiligingsupdates, maar geen nieuwe iOS 16 functies. Bij latere tussentijdse updates van iOS 16 tik je wel op ‘Download en installeer’.

Heb je per ongeluk iOS 15.7 aangetikt? Dan kun je daarna alsnog updaten naar iOS 16. Verschijnt de update maar niet? Dan is de meest voorkomende verklaring dat je een te oude iPhone hebt. Bij sommige gebruikers is een eerder geïnstalleerde iOS 16 bèta het probleem. Je moet het bijbehorende profiel verwijderen via ‘Instellingen>Algemeen>VPN- en apparaatbeheer’.

kooptip

Automatisch updaten

automatische update

Wil je geen omkijken meer hebben naar je updates? Dan kun je ook Automatische updates activeren.

 • Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’.
 • Tik op ‘Automatische updates’.
 • Schakel ‘Download iOS-updates’ in om nieuwe updates automatisch te laten downloaden.
 • Schakel ‘Installeer iOS-updates’ in om nieuwe updates meteen ook automatisch te laten installeren.

Een groot deel van het proces verloopt nu automatisch, als je iPhone ’s nachts wordt opgeladen en verbinding heeft met wifi. Toch komt het soms voor dat je de update alsnog handmatig moet installeren.

iOS 16 update via je Mac

Je kunt je iPhone ook bijwerken via je Mac. Daarvoor ga je als volgt te werk:

 • Sluit je iPhone met usb-kabel aan op je Mac.
 • Je iPhone verschijnt n de navigatiebalk links, onder ‘Locaties’.
 • Klik op je iPhone in de zijbalk.
 • Op het tabblad ‘Algemeen’ zie je wat de huidige update is en of deze up-to-date is. Is er een nieuwe versie, dan kun je deze hier meteen downloaden.

Lang verhaal kort

De snelste manier om een iOS-update te installeren via je iPhone, is via je toestel zelf. Kijk bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ of er een nieuwe update is. Doorloop vervolgens de stappen in het scherm om deze te installeren.