Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws iOS 13

12 hardnekkige iOS 13-problemen (plus de oplossingen)

Auteur: Laura Grootaarts
174 reacties
iOS 13


Lees verder na de advertentie

iOS 13 is vorige week verschenen en zorgt ervoor dat je iPhone een hoop nieuwe functies krijgt. Maar zoals altijd na een grote nieuwe release, loop je nu misschien ook tegen een aantal foutjes en problemen aan. Soms gaat het om bugs, soms om functies die Apple bewust veranderd heeft. iOS 13 is wat dat betreft bijzonder rommelig. Wij zetten hier veel voorkomende iOS 13 problemen op een rij en geven een oplossing – tenminste, als die er is.

1. Is het niet meer mogelijk om apps te verwijderen?

iOS 13 apps verwijderen

Op de meeste iPhones was het verwijderen van apps kwestie van de app vasthouden totdat deze begon te wiebelen. Daarna kon je via het kruisje de app verwijderen. Maar nu verschijnt er een compleet ander menu als je een app langer vasthoudt. Tik in dit menu op ‘Rangschik apps opnieuw’ en je krijgt het bekende scherm met de wiebelende iconen weer te zien.

2. Tikfouten corrigeren lukt niet meer!

Je bedoelt dat je de cursor niet meer op de goede plek zet door je vinger langer op een woord te drukken? Er zijn nog drie manieren om de cursor in een woord te plaatsen:

  1. Tik op een woord dat je wilt corrigeren. Tik daarna binnen het woord op de plek waar je de cursor wilt plaatsen.
  2. Tik op de cursor en houd deze even ingedrukt, totdat de cursor uitvergroot. Sleep de cursor naar de gewenste plek.
  3. Tik op spatie en houd deze langer ingedrukt. Sleep de cursor naar de gewenste plek.


kooptip

Lees ook ons artikel over de nieuwe iOS 13 en iPadOS veeggebaren die je in de vingers moet krijgen.

3. Het aangekondigde veeg-toetsenbord is niet te vinden?

quicktype toetsenbord ios 13

iOS 13 introduceert inderdaad een veegtoetsenbord … maar nog niet voor het Nederlands. Het is nog niet bekend of en wanneer het iOS 13 swipe-toetsenbord naar Nederland komt. Voorlopig ben je dus nog even aangewezen op niet-Apple alternatieven in de App Store.

4. Memoji-stickers in WhatsApp worden meteen verzonden!

Inderdaad! Waar je in Berichten nog even een voorvertoning ziet voordat je op verzenden kunt tikken, wordt de sticker in onder meer WhatsApp meteen verzonden. Zie je meteen dat-ie ongepast is? Dan kun je je WhatsApp-berichtje snel nog verwijderen.

5. Een app werkt niet meer

Kijk eerst even in de App Store om te controleren of de app een update heeft. Vaak verhelpt deze de problemen. Is je app up-to-date? Dan kan het helpen om je iPhone helemaal uit en dan weer aan te zetten. Of om de app te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Apps van kleine ontwikkelaars zijn wellicht nog niet geoptimaliseerd voor iOS 13, waarschijnlijk volgt er in de toekomst een update.

6. Ik kan de app-updates niet meer terugvinden!

In de App Store is een nieuw tabblad gekomen voor Apple Arcade, Apple’s nieuwe gamedienst. De updates vind je voortaan op een andere plek, wel nog steeds in de App Store. Tik rechtsboven op je avatar en je ziet welke apps geüpdatet moeten worden en welke onlangs een update hebben gehad. Alternatief: duw op je thuisscherm wat langer of harder op het App Store-icoon; via het menu dat dan verschijnt ga je ook naar je updates.

7. Foto’s crasht steeds

In iOS 13 heeft Foto’s een hoop nieuwe opties om je foto’s nog uitgebreider te bewerken. En je fotobibliotheek ziet er veel fotogenieker uit in deze update. De keerzijde is dat de app nu bij sommige mensen om de haverklap vastloopt of andere vreemde dingen doet. Vooral bij het scrollen door de foto’s gaat het vaak verkeerd. Of als je boven in het scherm tikt om naar je oudste foto’s te gaan.

Een oplossing is er nog niet. Maar veel mensen hebben hun probleem al gemeld bij Apple. Hopelijk komt er dus snel een oplossing in de vorm van een update.

8. Verjaardagen staan meerdere keren in Agenda

iOS 13 problemen verjaardag

Je Agenda staat plotseling vol met verjaardagen. Een bug in iOS 13 zorgt ervoor dat verjaardagen twee, soms zelfs drie keer vermeld worden. Een oplossing hebben we nog niet dus we hopen op een update. Je kunt de Agenda met verjaardagen tijdelijk even uitzetten via ‘Agenda’s>Verjaardagen’.

9. Ik heb problemen met Mail

De app Mail is op dit moment en zootje, zo melden vele gebruikers. De problemen zijn divers. Zo komt het voor dat je niet ziet wie een mail verzonden heeft. Of dat een concept-mail hardnekkig onderaan in het scherm blijft staan. Vaak helpt het om de app of de iPhone helemaal af te sluiten en dan weer opnieuw op te starten. Dan ziet alles er weer vertrouwd uit. Hopelijk komt Apple snel met een update. Je kunt ook overwegen om een andere mail-app te installeren.

10. Mijn batterij is veel sneller leeg

iOS 13 doet zoals iedere grote update van alles achter de schermen. Allerlei processen waar je je waarschijnlijk niet eens van bewust bent, slurpen energie. Maar het kan ook zomaar zijn dat je zelf onbewust drukker met je iPhone bezig bent, om alle nieuwe iOS 13-functies uit te proberen. Wat het ook is: lees onze tips om je batterijverbruik in te dammen.

11. iOS 13 is er niet voor mijn iPad

Dat klopt. iOS was er altijd voor iPhone en iPad, maar dit jaar heeft Apple een splitsing gemaakt. Voor de iPhone of iPod touch is er iOS 13. De iPad krijgt een eigen besturingssysteem: iPadOS.

12. Ik heb een nieuwe iPod touch, maar kan die niet updaten

iOS 13 is er voor de iPhone en iPod touch van de zevende generatie. Voor de iPhone is iOS 13 verschenen op donderdag 19 september, de update voor de iPod touch is net zoals iPadOS beschikbaar op 24 september.

Misschien dé oplossing voor iOS 13 problemen: iOS 13.1

De eerste update van iOS 13  is inmiddels al verschenen en zou de grootste vastlopers uit de weg moeten ruimen. Heb je nog niet geüpdatet, doe dat dan alsnog. Een andere optie is downgraden naar iOS 12 – maar dat is wel erg rigoureus.

Loop je ook ergens tegenaan? Laat het hieronder weten in een reactie!