Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple test coronavirustracker in bèta iOS 13.5

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
coronavirustracker ios 13.5


Lees verder na de advertentie

Apple heeft deze week een testversie van iOS 13.5 uitgebracht. De opvallendste toevoeging is de onderliggende techniek voor coronavirustracker-apps. Voor deze techniek werkt Apple samen met Google.

Coronavirustracker in iOS 13.5

Wereldwijd werken overheden en gezondheidsinstanties samen om de coronapandemie onder controle te krijgen. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor apps: die moeten de verspreiding van het coronavirus inzichtelijk maken. Apple maakt niet zelf zo’n app, maar biedt in iOS 13.5 wel de onderliggende technologie. App-ontwikkelaars hebben deze nodig bij het maken van de app.

De technologie werkt op basis van bluetooth. Je iPhone gebruikt bluetooth om jouw ID (een unieke combinatie van cijfers) te delen met smartphones die in jouw buurt zijn geweest. Zij delen hun ID dan ook weer met jouw telefoon. Wordt iemand waarmee je ID’s hebt uitgewisseld ziek, dan krijg je een seintje en kun je maatregelen nemen. Dit alles geheel anoniem en zonder het delen van locatiegegevens. Na veertien dagen worden de uitgewisselde ID’s weer gewist.

COVID-19 Exposure Notifications

Via de Instellingen-app kun je de toekomstige apps straks toestemming geven om jouw gegevens te delen. Dat doe je in iOS 13.5 als volgt:

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Tik op Gezondheid.
  • Tik op ‘COVID-19 Exposure Notifications’ en zet de schakelaar op groen.


kooptip

Apple werkt voor deze functie samen met die andere techreus: Google. Want om dit goed werkend te krijgen, moeten iOS en Android natuurlijk naadloos samenwerken. Google en Apple brachten eerder deze infographic uit waarin wordt uitgelegd hoe het precies werkt:

Corona update iOS 13.5

iOS 13.5 mag je wel bijna een corona-update noemen. In dezelfde update herkent Face ID mondkapjes, zodat je bij het dragen daarvan sneller je iPhone kunt ontgrendelen. Ook is er een kleine update van het momenteel zeer populaire FaceTime: in drukke groepsgesprekken kun je voortaan voorkomen dat de tegel van degene die aan het woord is, groter wordt weergegeven. Mogelijk verschijnt iOS 13.5 in mei.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!