Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Intel vs. M1: Intel komt met betere chip dan de M1 – over twee jaar

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Intel vs. M1


Lees verder na de advertentie

Een nieuwe wending voor Intel vs. M1: volgens gelekte plannen komt er een Intel-chip aan die sneller én zuiniger is dan de Apple M1. Hij laat alleen wel nog even op zich wachten.

Apple M1

Toen Apple in 2020 de M1-chip uitbracht, stond de wereld van de Mac op z’n kop. Een verdriedubbeling van de snelheid, een verdubbelde accuduur, ondersteuning voor iOS-apps, en geen wachttijd bij het ontwaken: de M1 heeft de Mac in één keer naar een hoger niveau getild.

In oktober 2021 deed Apple hier nog een schepje bovenop met de M1 Pro en M1 Max, nóg snellere versies van de M1 met meer cores, meer en sneller geheugen en een speciale engine voor videobewerking.

Intel vs. M1

Intel heeft op z’n zachtst gezegd moeite met de breuk met Apple. Zo hebben ze inmiddels vele tenenkrommende filmpjes op YouTube gezet waarin ze willekeurige Intel-laptops vergelijken met Macs, en daarbij functies noemen die niets met de processor te maken hebben. Ook meldden ze trots dat hun Core i9-processor 4% sneller is dan de M1 Max – zonder te vermelden dat de i9 zo’n 3,5x meer stroom verbruikt.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Maar nu komt dan toch echt Intel’s antwoord op de M1: de Intel Arrow Lake-processors. Dit blijkt uit gelekte plannen van het bedrijf. Volgens Intel gaan deze chips de concurrentie aan met de 14-inch MacBook Pro – waarbij waarschijnlijk de M1 Pro-chip wordt bedoeld – qua snelheid én efficiëntie. Het enige mankement: ze komen pas uit in de eerste helft van 2024.

M2, M3 en verder

Apple kondigt naar verwachting al op 8 maart – en dan bedoelen we 2022 – de eerste Macs aan met een nieuwe, snellere M2-chip. Deze is naar verwachting zo’n 10% sneller dan zijn voorganger qua processorkracht, en een kwart sneller qua grafische kracht.

In de loop van 2023 verwachten we vervolgens de krachtigere varianten van deze nieuwe chip: de M2 Pro en M2 Max. Tegen de tijd dat Intel’s M1-killer wordt uitgebracht komt de M3 bijna op de markt. Volgens de laatste geruchten krijgt deze pas écht een grote boost qua prestaties. Daar kan Intel dan in 2028 weer overheen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors