Terug naar Intel vs. M1: Intel komt met betere chip dan de M1 – over twee jaar
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Intel vs. M1: Intel komt met betere chip dan de M1 – over twee jaar

Door Ward Edema24 februari 2022 13:342 min. leestijd0

Een nieuwe wending voor Intel vs. M1: volgens gelekte plannen komt er een Intel-chip aan die sneller én zuiniger is dan de Apple M1. Hij laat alleen wel nog even op zich wachten.

Intel vs. M1

Apple M1

Toen Apple in 2020 de M1-chip uitbracht, stond de wereld van de Mac op z’n kop. Een verdriedubbeling van de snelheid, een verdubbelde accuduur, ondersteuning voor iOS-apps, en geen wachttijd bij het ontwaken: de M1 heeft de Mac in één keer naar een hoger niveau getild.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In oktober 2021 deed Apple hier nog een schepje bovenop met de M1 Pro en M1 Max, nóg snellere versies van de M1 met meer cores, meer en sneller geheugen en een speciale engine voor videobewerking.

Intel vs. M1

Mac Intel vs M1

Intel heeft op z’n zachtst gezegd moeite met de breuk met Apple. Zo hebben ze inmiddels vele tenenkrommende filmpjes op YouTube gezet waarin ze willekeurige Intel-laptops vergelijken met Macs, en daarbij functies noemen die niets met de processor te maken hebben. Ook meldden ze trots dat hun Core i9-processor 4% sneller is dan de M1 Max – zonder te vermelden dat de i9 zo’n 3,5x meer stroom verbruikt.

Maar nu komt dan toch echt Intel’s antwoord op de M1: de Intel Arrow Lake-processors. Dit blijkt uit gelekte plannen van het bedrijf. Volgens Intel gaan deze chips de concurrentie aan met de 14-inch MacBook Pro – waarbij waarschijnlijk de M1 Pro-chip wordt bedoeld – qua snelheid én efficiëntie. Het enige mankement: ze komen pas uit in de eerste helft van 2024.

M2, M3 en verder

Apple kondigt naar verwachting al op 8 maart – en dan bedoelen we 2022 – de eerste Macs aan met een nieuwe, snellere M2-chip. Deze is naar verwachting zo’n 10% sneller dan zijn voorganger qua processorkracht, en een kwart sneller qua grafische kracht.

In de loop van 2023 verwachten we vervolgens de krachtigere varianten van deze nieuwe chip: de M2 Pro en M2 Max. Tegen de tijd dat Intel’s M1-killer wordt uitgebracht komt de M3 bijna op de markt. Volgens de laatste geruchten krijgt deze pas écht een grote boost qua prestaties. Daar kan Intel dan in 2028 weer overheen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar