Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Eerste Macs met Apple Silicon-chip M1 zijn nú beschikbaar

Auteur: Sven Lamers
4 reacties
Mac M1


Lees verder na de advertentie

In juni, tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC, kondigde Apple al aan dat het voor zijn Macs gaat overstappen op processors van eigen makelij. Doei Intel Core-processors, hallo ARM-chips die je qua techniek al kent uit de iPhone en iPad. Nu is het eindelijk zover. Apple heeft de Macs gepresenteerd die gebruikmaken van de zogeheten M1-chip. Het begin maken de MacBook Air, de Mac mini en de MacBook Pro. Dit moet je erover weten.

Apple M1

De eerste Apple Silicon-chip heet M1. Deze chip maakt gebruik van dezelfde architectuur als de chips in de iPhone en iPad. Het gaat om processor met acht kernen. Snellere cores werden nog nooit eerder in een desktop-gpu gebruikt. Dit wordt nog beter als je het combineert met de energiezuinigheid. De M1 biedt tot drie keer betere prestaties per watt. De chips zijn dus niet alleen véél sneller dan de huidige Intel-chips, ze verbruiken ook veel minder energie. En ten slotte de geïntegreerde grafische kaart: ook deze is sneller dan elke andere geïntegreerde grafische kaart van tegenwoordig. Al met al klinkt de M1 als de heilige graal op processorgebied. We kunnen niet wachten om hem uit te proberen. Maar belangrijker nog zijn de Macs waarin de M1 wordt gebruikt. En dat zijn de volgende.

MacBook Air met M1


kooptip

De MacBook Air is de eerste MacBook die gebruikmaakt van Apple’s nieuwe M1-processor. Het design blijft hetzelfde, alleen de prestaties worden dankzij de M1-chip veel beter. Deze processor is 3x sneller dan bij de vorige Air, de graphics zijn 5x sneller, de SSD is 2x sneller (dankzij een snellere geheugenchip). Hoe snel dat precies is? Nou, een voorbeeld: voor het eerst kun je op een MacBook Air meerdere 4K ProRes-streams in Final Cut Pro bewerken. Overigens, de accuduur gaat omhoog naar 15 uur. Misschien wel nog leuker: omdat de M1-chip minder hitte produceert, kon Apple de ventilator eruit slopen. De MacBook Air is dus helemaal stil, wat je er ook mee doet. De nieuwe MacBook Air begint bij 1129 euro, met 8 GB-werkgeheugen en 256 GB opslag.

Mac mini met Apple Silicon

De tweede Mac met M1-processor is de Mac mini. Wederom blijft het design hetzelfde, maar de hardware des te min. Dezelfde verbeteringen van de MacBook Air komen ook naar Mac mini, hij is tot 3x sneller. Helaas verliest de mini niet zijn ventilator, maar kan daardoor zelfs nog langer op volle kracht doordraaien. En omdat je minder last hebt van het stroomverbruik, is het ook een verstandige keus van Apple. De Mac mini gaat voor 799 euro over de toonbank, met 8 GB RAM en 256 GB opslag.

MacBook Pro 13-inch met M1-processor

Ook de MacBook Pro 13-inch wordt voortaan aangedreven door de M1-chip. Ook deze MacBook houdt het design van de vorige versie, maar wordt dus enorm veel sneller. Apple heeft het over prestaties die tot 8x beter zijn, terwijl de accuduur naar 17 uur stijgt. Net als de Mac mini houdt de MacBook zijn ventilator om nog wat extra kracht uit de processor te persen. Voor een Pro-machine wel zo slim. De MacBook Pro krijg je vanaf 1449 euro, met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle Macs die Apple vandaag gepresenteerd heeft, zijn per direct te bestellen. Vanaf volgende week zijn ze in de winkels en beschikbaar. De prijzen zijn of hetzelfde als bij de vorige Macs, of ze zijn zelfs iets lager.

  • MacBook Air: De startprijs bedraagt € 1129.
    Je koopt de Air bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.
  • MacBook Pro: De startprijs bedraagt € 1449.
    Je koopt de Pro bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.
  • Mac mini: De startprijs bedraagt € 799.
    Je koopt de mini bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

Conclusie

We zijn enorm benieuwd naar Apple’s nieuwe Macs met de M1-processor. Zoals we eerder al zeiden klinkt deze processor als enorm grote stap vooruit. Het enige wat we een beetje jammer vinden is dat alle modellen exact hetzelfde design en aanvullende features hebben als hun voorgangers. De MacBook Pro 13-inch was bijvoorbeeld al weer toe aan een nieuw design (het huidige stamt uit 2016) en misschien ook een verbeterde Touch Bar. Maar dat zal ongetwijfeld nog gebeuren.