Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple introduceert supersonisch snelle MacBook Pro met M3-chip

Auteur: Ward Edema
3 reacties
MacBook Pro M3

De MacBook Pro 2023 is nog maar 9 maanden oud, maar nu al achterhaald. Apple heeft namelijk zojuist de 14- en 16-inch MacBook Pro met nieuwe M3-chips aangekondigd. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

MacBook Pro M3

Als je een MacBook Pro 2023 hebt gekocht, dan zul je nu toch even balen. Terwijl het model nog op 17 januari werd aangekondigd, is tijdens het Apple-event vannacht al de opvolger onthuld: de MacBook Pro met M3-chip. En het gaat niet om zomaar even een nieuwe chip!

MacBook Pro 2023 v2

De MacBook Pro is er nog steeds in twee maten: 14 en 16 inch. Maar onder de motorkap zijn de M2 Pro- en M2 Max-chips nu vervangen door de M3, M3 Pro en M3 Max. Deze hebben totaal nieuwe techniek aan boord, en zijn daardoor een flinke sprong vooruit – met name op grafisch vlak.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apple M3

Apple M3

Hé, dat is nieuw: een normale M3-chip aan boord van de 14- en 16-inch MacBook Pro? Jazeker. Voor het eerst is dit luxe model beschikbaar met de instap-chip van Apple. En dat verbaast ons niks, want de normale M3 is zó snel dat hij ook in te zetten is voor professioneel gebruik, met 8 cores, 10 gpu-cores, en tot 24 GB geheugen. Wil je nu alle voordelen van de MacBook Pro zonder de duurste chips, dan heb je dus eindelijk die optie!

Apple M3 Pro

De M3 Pro is een snellere versie van de M3. De M3 Pro is net als de normale M3 gebouwd op een 3 nanometer-procedé. Dit betekent dat de onderdelen op de chip kleiner zijn geworden en meer prestaties leveren met hetzelfde energieverbruik. De M3 Pro heeft maximaal 12 cores, en qua grafische cores kom je zelfs tot 18.

Apple M3 Pro

Qua cpu-prestaties is de M3 Pro zo’n 15% sneller dan zijn voorganger, de M2 Pro. Maar op grafisch vlak is het verschil nog een stuk groter. Bovendien ondersteunt de M3 Pro dynamic caching, mesh shading en raytracing. Nogal technische termen, maar het komt erop neer dat er fotorealistische effecten in je games mogelijk worden. Kortom: de M3 Pro is een beest van een chip. En met maximaal 32 GB geheugen is hij goed in te zetten voor allerlei professionele taken.

Apple M3 Max

Is de M3 Pro nog niet genoeg voor jouw werk? Dan is de M3 Max het antwoord. Deze heeft de grafische kracht van meer dan twee M3 Pro-chips: tot 40 grafische cores. Qua cpu-kracht gaat de M3 Max tot 16 cores. En ook niet onbelangrijk: de M3 Max is uit te rusten met maar liefst 128 GB geheugen.

Apple M3 Max

Heb je dus extreem zware grafische taken voor je Mac, zoals het renderen van 3d-omgevingen of het spelen van moderne games zoals Death Stranding of Resident Evil Village – die allebei op de Mac beschikbaar zijn – dan is de M3 Max de chip voor jou.

En verder?

Verder zijn er geen grote verbeteringen voor de 14- en 16-inch MacBook Pro. Het scherm is wel iets feller – tot 600 nits – en er is een nieuw kleurtje voor modellen met de M3 Pro of M3 Max: spacezwart. De bedrade connectiviteit blijft verder hetzelfde: MagSafe 3, viermaal Thunderbolt 4, HDMI 2.1, een sd-kaartlezer en een koptelefoonaansluiting. Ook draadloos verandert er niets: Wifi 6E en Bluetooth 5.3. En het design van de MacBook Pro is hetzelfde gebleven, op de extra kleur na.

MacBook Pro M3: prijs en release

MacBook Pro spacezwart

De 14- en 16-inch MacBook Pro met M3-chips lijken voor een flinke schok te zorgen, want de vanafprijs is lager dan ooit: € 2029 voor het 14-inch model met M3-chip! Helaas krijg je daarbij maar 8 GB werkgeheugen. Dit model is er dan ook meer ter vervanging van de 13-inch MacBook Pro, die nu uit de verkoop is gehaald.

Kijk je naar het eerste 14-inch model met 18 GB geheugen en de M3 Pro-chip, wat voorheen de instapper was (maar toen nog met 16 GB), dan betaal je nu maar liefst € 2549. Je betaalt nog steeds minimaal € 3049 voor het 16-inch model, die je altijd minstens met de M3 Pro-chip hebt. Verder uitbreiden kost uiteraard ook een flinke duit: je kunt de configuraties bekijken op Apple’s website.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!