Terug naar iCreate Q&A vrijdag 24 juli – lees hier alle vragen terug!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A vrijdag 24 juli – lees hier alle vragen terug!

Door Redactie iCreate24 juli 2020 07:001 min. leestijd52

De Q&A is weer voorbij! Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:


Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag (vrijdag 24 juli) is het weer zover!

iCreate qa juli

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot vanmiddag 16.00 uur kun je een vraag stellen.

Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 121! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Noud van Orsouw
Lezer
Noud van Orsouw

Op mijn mac is bij het mailprogramma bij de postbussen de prullenmand verdwenen. kan deze niet meer vinden ook niet met Finder. hoe kan ik dit oplossen? en waar blijven nu de verwijderden mail berichten? mijn besturingssysteem is Catalina.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Noud! Waarschijnlijk bestaat de prullenmand nog steeds in je mail-account, maar is Mail gewoon de koppeling vergeten. Bij de meeste mail-providers kies je deze in de voorkeuren van Mail via ‘Accounts>Postbusinstellingen>Prullenmand’. Hoogstwaarschijnlijk staat in dat menu iets als ‘Prullenmand’, Trash’ of iets dergelijks. Ook kun je via het menubalk-item ‘Help’ van Mail naar je prullenmand (of trash) zoeken, mocht die ergens in een submapje verstopt zijn. Bij de meeste mailproviders is het daarnaast mogelijk om je account te verwijderen en opnieuw toe te voegen, zonder dat je gegevens verliest. De mailtjes staan in de meeste gevallen namelijk naast je… Lees meer »

Peter
Lezer
Peter

Ik heb een iMac eind 2013 waarom kan je hier niet Big sur op zetten?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dat is een goede vraag, waar veel mensen zich het hoofd over breken. Normaal zou ik iets zeggen als: omdat de hardware inmiddels zeven jaar oud is – antiek voor een computer. De nieuwe software vraagt daarom te veel van je Mac. Hij zou niet meer soepel werken, en misschien loopt hij zelfs vast. Dat wil je niet! Maar … Er zijn diverse Macs uit (ongeveer) hetzelfde tijdperk met soortgelijke specificaties die wél nog geüpdatet kunnen worden. Wellicht kan het eenvoudigste iMac-model uit de reeks het niet aan, en heeft Apple besloten dat daarom ook het doek valt voor de… Lees meer »

michael Ingenhoes
Lezer
michael Ingenhoes

Precies wat je zegt klopt. Te oud voor Big Sir en dat is na 7 jaar niet gek. Bok Windows al eerder. En gewoon even de laatste goed werkende pakken.

Jvh
Lezer
Jvh

Er komen vast patches om dit wel te kunnen installeren.

Voor Catalina bv. dosdude

George
Lezer
George

Hoe maak je een showreel op de iMac?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je bedoelt zo’n video met een compilatie van beelden? Ik zou iMovie erbij pakken. Kies bij het aanmaken van een project voor ‘Trailer’. Zo maak je eenvoudig een flitsende videoclip in Hollywood-stijl.

Fred
Lezer
Fred

Hallo, ik draai de iPad op de beta-versie 14 maar de app ICreate waar de magazine in staat werkt niet bij het aanklikken gaat hij gelijk weer weg is dit bekend !

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ja, dat is bij ons bekend! De app werkt inderdaad nog niet feilloos onder iOS 14, maar er wordt aan gewerkt en er komt zo snel mogelijk een update. Tot die tijd kun je alsnog digitaal lezen via de browser: https://digitaal.icreatemagazine.nl/

Fred
Lezer
Fred

Dank je wel voor antwoord en de link ?

michael Ingenhoes
Lezer
michael Ingenhoes

Bij mij prima hoor Fred ! Ligt aN je instellingen denk ik.

Roland Jacobs
Lezer
Roland Jacobs

heb iPhone 7 en kompas wil niet werken iemand een oplossing

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Gebruik je een iPhone-hoesje waarin een magneetje of ijzeren element is is verwerkt? Zo’n hoesje kan de werking van het kompas verstoren, dus wellicht werkt het zonder het hoesje goed.

Marcel
Lezer
Marcel

iPhone 6s , sedert de update IOS 13.5.1 heb ik problemen met vooral WachtApp , een bericht typen lukt in stappen als ik een emoji wil toevoegen blokkeert mijn scherm , moet ik uit WhatsApp gaan en terug op het icoon klikken dan kan ik verder . Twee berichten achter elkaar typen lukt ook niet , zelfde systeem toepassen uit WhatsApp gaan en terug openen . Ik heb het gedeeltelijk ook met de berichten App van Apple niet zo extreem het is vooral daar dat de tekst blijft haperen na 2 to 3 woorden getypt te hebben zie ik ze… Lees meer »

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je hebt het over iOS 13.5.1, maar inmiddels is iOS 13.6 verschenen. Dat was nou echt een update waarmee heel veel bugs verholpen zijn. Misschien verhelpt dit je probleem. En zorg er dan ook voor dat WhatsApp is bijgewerkt. Mocht het dan nog niet werken, dan kun je in het uiterste geval WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren.

Marcel
Lezer
Marcel

I update altijd direct de nieuwe updates , niets is er veranderd met 13.6 , denk dat dit mijn laatste mogelijkheid zal zijn WhatsApp verwijderen en terug installeren !
I check dagelijks mijn updates van alle Apps !
Dank U voor Uw antwoord .

Jos
Lezer
Jos

Een paar weken geleden groeide de batterij van onze wat oudere MacBook Pro plotseling. O.a. het touchpad kwam omhoog. Het vermoeden ‘batterijprobleem’ nestelde zich in mijn gedachten. Een naarstige zoektocht bracht helderheid: zo open je de achterzijde van de MacBook en zo vervang je de batterij.
Het klopte. Na opening werd duidelijk, dat een deel van de batterij een enorme expansiedrift vertoonde.
Inmiddels heb ik alles keurig vervangen. De vraag blijft echter wat wij in het verleden fout hebben gedaan waardoor de batterij deze keuren ging vertonen?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik weet niet wat je precies voor MacBook hebt, maar bij sommige modellen is het een bekend probleem. Ik vermoed dat je er zo een hebt! Fabrieksfoutje – en daar krijg je vroeger of (meestal) later last van. Apple heeft voor deze gevallen reparatieprogramma’s in het leven geroepen. Bijvoorbeeld: https://support.apple.com/nl-nl/15-inch-macbook-pro-battery-recall De kans bestaat dus dat je niet zelf had hoeven knutselen … Het is nu alleen een beetje mosterd na de maaltijd!

eddy Lanciers
Lezer
eddy Lanciers

Beste mensen, als je op applemusic een afspeellijst download om offline te beluisteren is zeer fijn. Sommige daarvan heb ik niet offline meer nodig, maar wil die muzieklijst niet kwijt. Hoe kan je die dan behouden om alleen online te beluisteren? Groetjes eddy.

Jeroen Oorsprong
Lezer
Jeroen Oorsprong

wasfoutje

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Hi, je kunt gewoon op ‘gedownload’ boven de betreffende afspeellijsten tikken en dan de keuze maken ‘Verwijder downloads’.

eddy Lanciers
Lezer
eddy Lanciers

Dankjewel, ik dacht dat dan alles verdween, fijn weekend iedereen!

Jeroen Oorsprong
Lezer
Jeroen Oorsprong

Hoe kan ik in een back-up van time-machine een foto, die in foto’s zit, terugvinden en terugzetten?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hee Jeroen! Daar is een mogelijkheid voor, het is alleen niet heel praktisch. Je opent je Time Machine (via het programma Time Machine) en navigeert naar de map met je Foto’s-bibliotheek (waarschijnlijk in ‘Afbeeldingen’ van je gebruikersmap). Hier kies je ervoor om de gehele oude Foto’s-bibliotheek als kopie terug te zetten. Dat kan al naargelang de grootte van je bieb een tijdje duren. Daarna open je het programma Foto’s met ingedrukte Option-toets. In het menu zie je dan twee Foto’s-bibliotheken – je huidige en je oude. Kies de oude, zoek de foto en exporteer hem. Daarna open je weer je… Lees meer »

Davy
Lezer
Davy

Als ik een bestand verwijder (verplaats naar prullenmand) wordt deze gelijk van de computer verwijderd. Gaat dus niet eerst naar de prullenmand. Kan ik dit ergens instellen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hee Davy, dit gedrag betekent doorgaans dat je gebruiker geen rechten heeft om bestanden naar de prullenmand te verplaatsen. Je moet aardig je best doen om dit voor elkaar te krijgen, daarom heb je ook Terminal nodig om het op te lossen. Open dus Terminal via Spotlight, en voer het volgende commando in: sudo rm -ri /Users/”je-gebruikersnaam”/.Trash Vervang “je-gebruikersnaam” in je gebruikersnaam. Let er op dat je alles correct typt, want verkeerd ingevoerd kan het commando je hele harde schijf wissen. Druk op Enter, voer je wachtwoord in en herstart je Mac. Daarna zou je prullenmand het weer moeten doen.… Lees meer »

Wim
Lezer
Wim

Als ik in de Finder of een ander App zit is het soms lastig dat de schuifbalk onder steeds verplaatst, die wil eigenlijk vast zetten. Is dat mogelijk?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Ik geloof dat dit niet mogelijk is. Wat je wel kunt instellen, is dat die schuifbalk altijd wordt getoond. Zo kun je gemakkelijker terug als hij verspringt. Je stelt het in via ‘Systeemvoorkeuren>Algemeen’, waar je naast Toon schuifbalken ‘Altijd’ selecteert.

wilco boer
Lezer
wilco boer

Bestanden op USB-sticks kan ik verwijderen, maar de ruimte komt niet vrij. Op Windows zie ik dan de bestanden met puntjes ervoor en die kan ik daar wel verwijderen.
Via Disk Utility kan dat alleen oplossen door te formatteren.
Dit probleem heb ik al sinds mijn eerste iMac in 2000.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Wilco! Wanneer je op een Mac bestanden op een usb-stick verwijderd, worden deze eerst verplaatst naar de prullenmand van de usb-stick. Net zoals dat met bestanden van je Macintosh HD gebeurt. Leeg je de prullenmand terwijl de usb-stick aangesloten is op je Mac, zijn de bestanden ook écht weg. Om de prullenmand op de usb-stick te omzeilen, verwijder je de bestanden met de toetscombinatie Option+Cmd+Backspace. Als een punt voor een bestand staat, betekent dat overigens dat dat bestand onder macOS is verborgen. Als die die bestanden onder Windows direct op de usb-stick ziet, zijn het hoogstwaarschijnlijk slechts info-bestanden van… Lees meer »

helen papadopoulos
Lezer
helen papadopoulos

Ik ervaar sinds enige tijd problemen met de fotolader, als ik mijn iPhone (8plus) aansluit en via fotolader probeer om de foto’s op mijn imac te zetten krijg ik een aantal foutmeldingen Tw: ImageCaptureCore fout 9943 , 9956 . Het importeren vanaf het kaartje wat in mijn digitale spiegelreflex camera zit lukt ook niet (foutcode 9912) Als ik hetzelfde via mijn oude iMac (2011 OS high siërra) doe, lukt het me wel. Dus vermoedelijk zit het m ergens in OS Catalina? Aangezien het de oude mac weggaat is het handig als het op de nieuwe ook gaat lukken om mijn… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Helen! Dat probleem heb ik ook! Volgens mij is het inderdaad een foutje van Catalina. Mijn oplossing/omweg is om de foto’s via Apple’s Foto’s te importeren en vervolgens de originelen te exporteren. Als alternatief kun je ook overwegen om de foto’s (en video’s) naar je Mac te AirDroppen. En bij de spiegelreflex kun je rechtstreeks foto’s vanaf het sd-kaartje kopieren, toch?

Helen Papadopoulos
Lezer
Helen Papadopoulos

hoi Sven, vervelend, maar n geruststelling te horen dat jij er ook last van hebt 😉 ik wil foto;s omzeilen omdat het geheugen van de mac anders weer vol loopt. Weet jij of apple zelf werkt aan dit probleem anders houd ik mn oude mac voorlopig ook nog aan?!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik denk dat Apple hier inderdaad al aan werkt. Grote kans dat het uiterlijk in het nieuwe Big Sur is opgelost. Ik heb het zelf overigens ook nog niet met macOS 10.15.6 geprobeerd. Heb je die versie al geïnstalleerd?

(Overigens gebruik ik Foto’s ook alleen maar voor het importeren. Na het exporteren worden alle foto’s weer gewist.)

Rob Judels
Lezer
Rob Judels

Geachte mevrouw of meneer,
De laatste maanden krijg zoveel reclame binnen op mijn e-mail, dit ondanks dat ik op mijn iMac deze geblokkeerd heb. In afwachting van uw antwoord.
Rob Judels

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hier hebben veel Mac-gebruikers last van. Ondanks dat de mails al talloze keren zijn gemarkeerd als ‘Reclame’ blijven ze binnenstromen. Gaat het om een mailinglijst waar je in staat? Klik dan boven de mail op ‘Meld me af’. Als er geen manier is om dit te doen, klik je op de naam van de afzender en kies je voor ‘Blokkeer contact’. Krijg je nog steeds mailtjes binnen? Maak dan een regel aan, waarin je zegt dat alle mails waarin een bepaalde bedrijfsnaam voorkomt naar de Prullenmand worden verplaatst. Hoe je dat doet lees je in dit artikel: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/itip-een-afzender-blokkeren-mail/.

RIA Niesten
Lezer
RIA Niesten

Ik zou wel eens willen weten hoe het komt dat de batterij kan uitzetten. Ik heb het een keer bij mijn oude telefoon gehad en nu weer bij mijn iPhone X. Het gebeurde toen ik onderweg naar Drenthe was, ik had hem als navigatie gebruikt op een houder van de anwb die ook oplaad. Daar aangekomen zag ik dat hij de telefoon niet had opgeladen. Heeft dus 2,5 uur gewerkt zonder opladen. Maar kan dat daar aan gelegen hebben. Of is het gewoon pech. Die batterijen worden ook vaak zo erg heet.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dat komt omdat er in een batterij allerlei chemische processen gaande zijn om energie vrij te maken, en onder bepaalde omstandigheden ‘ontsporen’ die. Dan komt er een soort van gas vrij en zwelt de accu op. Wat de omstandigheden betreft: ik denk dat hier de warmte spelbreker is geweest. In een warme auto (achter het glas), en dan ook nog een app die best wel wat vraagt qua energie, uren aaneen. Misschien heb je hem ook nog in een hoesje gehad. Een iPhone is geschikt voor temperaturen tot 35 graden, en daarboven kan dit gebeuren. Schokken en hobbels werken ook… Lees meer »

Ans
Lezer
Ans

Wanneer kan ik een Apple watch kopen met Cell?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Tjaaa, dat vragen wij ons ook af, vooral omdat de techniek (eSim) inmiddels ook bij de Nederlandse providers beschikbaar is. Ik denk persoonlijk dat het dit najaar met de Watch 6 wel zo ver kan zijn!

Harry Loo
Lezer
Harry Loo

Ik heb in december 2 iPad’s 2019 gekocht en die zijn beide krom aan de zijde van de connectors. Zijn er meer klachten over kromme iPad’s bij jullie bekend?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Nee, daar hebben we niet veel over gehoord. Met een eerdere iPad Pro waren er wel heel wat mensen met dit probleem. Typisch dat je twee modellen hebt met hetzelfde euvel. Ik zou hiervoor contact opnemen met de verkoper van de iPad of met Apple Support, bij normaal gebruik zou je iPad er na nog geen jaar nog als nieuw uit moeten zien.

Harry Loo
Lezer
Harry Loo

Dat hebben we al gedaan, maar levert een onbevredigd antwoord op. Ze beoordelen de iPad’s individueel en niet dat ik er twee heb met hetzelfde probleem. Met andere woorden we hebben ze zelf verbogen.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Oh dat is heel vervelend! Misschien kunnen de Consumentenbond of je rechtsbijstandsverzekering iets voor je betekenen? Ik verwacht ook geen reparatieprogramma van Apple hiervoor omdat er niet massaal klachten over zijn. (Ik ben bang dat je van dit antwoord ook niet blij wordt, maar mooier kan ik het niet maken …)

Demarsin Annie
Lezer
Demarsin Annie

Ik werk veel met foto’s , maak albums en laat deze graag zien op tv met hulp van de apple tv aan vrienden. Toch haperen de beelden soms …. waarschijnlijk doe ik iets fout of is er een instelling niet correct . Kan dit thema nog eens behandeld worden , dus stapsgewijs uitgelegde worden hoe je een album op tv afspeelt m.h.v. de apple tv of …. Bij opties kan ik dan ook bijhorende muziek kiezen uit mijn bibliotheek , kan steeds maar één nummer kiezen… ook wanneer ik een afspeellijst neem ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat lijkt me een uitstekend idee voor een workshop! Gaat waarschijnlijk niet voor het komende nummer (121) lukken, maar daarna zeker ?

Ziellemans Tjeu
Lezer
Ziellemans Tjeu

Mijn Mail programma valt dikwijls weg. Vooral na het leeg maken van de prullenmand, maar ook tijdens het typen van een mail. Ik werk nog met macOS High Sierra. Hoe dit te herstellen

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Je kunt het beste Mail eens terugzetten naar fabrieksinstellingen. Download hiervoor het programma AppCleaner (https://freemacsoft.net/appcleaner/), open het en ga in de menubalk naar ‘AppCleaner>Preferences’. Op het tabblad ‘General’ vink je ‘Show protected apps’ aan, ‘Protect default OS X apps’ en ‘Protect running apps’ uit. Sleep dan Mail naar AppCleaner en verwijder alles wat in het lijstje verschijnt (door vinkjes te zetten), behalve de app Mail zelf. Daarna moet je waarschijnlijk weer een paar instellingen aanpassen, maar doet Mail het hopelijk weer naar behoren.

Erik van de Loo
Lezer
Erik van de Loo

Ik ben in Pages bezig met een groot document, waarin ik op diverse plaatsen foto’s en andere afbeeldingen plaats.
Soms uitgelijnd links van de tekst, soms uitgelijnd rechts naast de tekst.
Soms voeg ik op een later tijdstip teksten toe en dan blijven de foto’s en afbeeldingen niet altijd bij het oorspronkelijke tekstfragment op de eerst aangeven plaats staan.
Hoe zorg ik ervoor dat deze foto’s/afbeeldingen steeds in de oorspronkelijke opmaak blijven staan (en hoe zou ik dat ook nog kunnen wijzigen als dan geweest is)?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Om te zorgen dat afbeeldingen (maar ook tekstkaders) altijd op de oorspronkelijke plaats blijven staan, vergrendel je ze. Selecteer de afbeelding, ga naar het tabblad ‘Orden’ en klik op ‘Vergrendel’. Wil je later toch weer schuiven, dan doe je hetzelfde en kies je voor ‘Ontgrendel’. Je kunt ook meerder afbeeldingen selecteren en ze in bulk vergrendelen.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je zou ook kunnen experimenteren met de tekstomloop, ook te vinden op het tabblad ‘Orden’. Als je de tekstomloop van een object op ‘Geen’ zet, bijvoorbeeld, zal de tekst niet meer weggedrukt worden.